Στις αντιδράσεις, που έχει φέρει το τελευταίο διάστημα από το μέτρο της διαθεσιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα επεισόδιο. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιβάλει και νομοθετεί τη συγκεκριμένη διαδικασία.
"Αντισυνταγματικές σε δύο σημεία οι αποφάσεις για τη διαθεσιμότητα"
Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Αριστοτελείου, Κώστας Χρυσόγονος, μιλάει στο news.gr για διαδικασία, η οποία έχει στόχο να αποφεύχθουν οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών, καθώς και πιθανές κοινωνικές αντιδράσεις. Όπως αναφέρει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταστρατηγεί το άρθρο 44 του Συντάγματος, καθώς οι συγκεκριμένες πράξεις μπορούν να εφαρμοστούν μόνο σε περιπτώσεις απρόβλεπτης και κατεπείγουσας ανάγκης. “Το επείγον δημιουργείται από την ίδια την Κυβέρνηση. Έχει αναλάβει υποχρεώσεις από τον Οκτώβριο με βάση το μνημόνιο 2 και έρχεται να τις περάσει τώρα με αυτή την πρακτική”, τονίζει χαρακτηριστικά. Όπως αναφέρει, τις προηγούμενες δεκαετίες οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου περνούσαν δύο άνά έτος, ενώ το τελευταίο διάστημα έχουν περάσει 7 - μόνο τον Νοέμβριο - και αρκετές δεκάδες στη διάρκεια του 2012.
Συνεχίζει λέγοντας ότι “παρόμοια πρακτική είχε εφαρμοστεί από τον Χίντερμπουργκ στη Γερμανία από το 1930 έως το 1933 και αποτέλεσε πρόδρομο του φασιστικού καθεστώτος". Ένα ακόμα στοιχείο αντισυνταγματικότητας σύμφωνα με τον κύριο Χρυσόγονο είναι, ότι παρακάμπτεται το άρθρο 102 άρθρο του Συντάγματος για την τοπική αυτοδιοίκηση. "Αρμόδιες για τις πράξεις που αφορούν το προσωπικό τους είναι οι δήμαρχοι και τα δικά τους εκτελεστικά όργανα", επισημαίνει.
"Καταχρηστική η εφαρμογή των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου"
"Το χειρότερο είναι ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν ελέγχει το "κατεπείγον" των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, με δεδομένο ότι είναι υποχρεωμένος να το κάνει", προσθέτει ο κύριος Χρυσόγονος. Υποστηρίζει ότι η διαδικασία των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου χρησιμοποιείται καταχρηστικά και καταλήγει σε μία παράλληλη νομοθετική διαδικασία.
“Αυτό που θέλουμε είναι να γίνει καταγραφή κενών, δημοσιοποίησή τους και διαθεσιμότητα”, αναφέρει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης. Όπως αποκαλύπτει ο κύριος Ασκούνης, μετά από συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη και Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, δεσμεύτηκαν ότι δεν θα χάσει κανένας δημόσιος υπάλληλος τη θέση του. “Ζητήσαμε από τον κύριο Μανιτάκη, επίσπευση της διαδικασίας για να ξέρουμε αν υπάρχουν 5000 κενά και 3000 διαθέσιμοι υπάλληλοι και να μπορέσουμε να καλύψουμε τις κενές οργανικές θέσεις”, εξηγεί.
Ασκούνης: "Ναι" στην κινητικότητα και την αξιολόγηση στο δημόσιο
Ο κύριος Ασκούνης τίθεται υπέρ της κινητικότητας και της αξιολόγησης στο Δημόσιο. “Ο δήμος έχει ανάγκη από προσωπικό. Πρέπει να γίνει αξιολόγηση”. Το αρνητικό σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, είναι η οριζόντια αντιμετώπιση του προσωπικού στο Δημόσιο. “Υπάρχουν δήμοι, οι οποίοι έχουν πλεονάζον προσωπικό και δεν εφαρμόζεται η διαθεσιμότητα λόγω συγκεκριμένων διατάξεων του νόμου και άλλοι, οι οποίοι παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό και εντάσσονται στις διατάξεις του νόμου”. Το πρόβλημα είναι , όπως επισημαίνει, ότι “όταν υπάρχουν κριτήρια, όπως η προτεραιότητα, η προτίμηση του εργαζόμενου, η συνάφεια της προηγούμενης θέσης με τη μελλοντική, ότι ο εργαζόμενος παραμένει δημόσιος υπάλληλος και του αφήνεται η δυνατότητα να επιλέγει αυτός τι θέλει. Δεν λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές ανάγκες”. Όπως λέει, στην Κάσο δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος, ενώ άλλοι πέντε δήμοι έχουν από έναν, κανείς όμωςδεν θα επιλέξει να πάει εκεί.
"Αποκορύφωμα φασιστικών ενεργειών από την κυβέρνηση"
Η Δέσποινα Σπανού, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, μιλάει για “αποκορύφωμα φασιστικών ενεργειών από την πλευρά της κυβέρνησης”. Όπως υποστηρίζει, αφού είδε ο υπουργός Διοικητικικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, ότι δεν μπορεί να περάσει διαφορετικά το μέτρο, κατέφυγε στην προσφιλή μέθοδο των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου. “Τέτοιες κινήσεις παρατηρούνταν μόνο επί χούντας”, αναφέρει χαρακτηριστικά. “Πρόκειται για πρωτοφανείς μεθόδους, οι οποίες προωθούνται από τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ και συνταγματολόγο, κύριο Μανιτάκη, οι οποίες αντί να κάμψουν τους εργαζόμενους, ενισχύουν την οργή τους”, επισημαίνει η κυρία Σπανού.
"Η κυβέρνηση θέλει να μην απολύσει κανέναν δημόσιο υπάλληλο και να τα έχει καλά με όλους"
Ένας άνθρωπος, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά, τα πράγματα της Δημόσιας Διοίκησης, είναι ο Παναγιώτης Καρκατσούλης. Καθηγητής στην Εθνική Δημόσιας Διοίκησης ο κύριος Καρκατσούλης, υποστηρίζει ότι δεν αποσαφηνίζονται οι οροι του παιχνιδιού. “Αν κάποιος πήγαινε για εξοικονόμηση δαπανών, θα δικαιολογούσα να βγει η κυβέρνηση και να ζητήσει να απολυθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων. Η ουσία όμως είναι, ότι ξεκίνησε αυτή η διαδικασία των μετακινήσεων για να μην απολυθεί κανένας”.
“Η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί αντίστροφα στη λογική. Προσπαθεί με οριζόντιο τρόπο να περάσει τη διαθεσιμότητα, χωρίς να διευκρινίζει ότι θέλει – για παράδειγμα – τραυματιοφορείς στις συγκεκριμένες θέσεις”, αναφέρει.
Όπως εξηγεί μπορεί να παρακολουθήσουμε αρκετά ευτράπελα στο επόμενο διάστημα. “Το πιο απλό είναι να πει κάποιος ότι έχει ανάγκη 60 ατόμων και αυτοί οι 60 να είναι άτομα που έχουν ενταχθεί στη διαθεσιμότητα, με αποτέλεσμα να ξαναπροσλάβει τους ίδιους”. Άλλη παγίδα της διαθεσιμότητας σύμφωνα με τον κύριο Καρκατσούλη είναι, ότι δεν μπορεί να πει κανείς που υπάρχει πραγματική ανάγκη για κάλυψη κενών θέσεων. “Έχουν καταργηθεί 50.000 κενές οργανικές θέσεις από πέρυσι. Οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί, οι οποίοι έχουν κενές θέσεις δεν τις έχουν δηλώσει. Κενή θέση δεν σημαίνει απαραίτητα και ανάγκη. Το πιο πιθανό είναι να πάρει έναν υπάλληλο ο διπλανός και με εσωτερική απόσπαση να ξαναπάει στη θέση που ήταν και πριν”, εξηγεί.
Χαρακτηρίζει πολιτική κουτοπονηριά τη διαθεσιμότητα. “Από τη μία η Κυβέρνηση θέλει να τα έχει καλά με τους δημοσίους υπαλλήλους και να μην απολύσει κανέναν. Από την άλλη να τα έχει καλά με την τρόικα δείχνοντας ότι κάτι κάνει”. Στην ουσία όμως - όπως τονίζει - δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό όφελος από τη διαδικασία, εκτιμώντας ότι θα βρει τη τρόικα στο δρόμο της με δεδομένο ότι δεν θα αλλάξει τίποτα σε ότι αφορά τη συρρίκνωση του Δημοσίου.
Στοιχεία της διαθεσιμότητας, όπως η αξιολόγηση και η κινητικότητα στον δημόσιο τομέα, είναι ίσως μία καλή κίνηση. Ο τρόπος όμως που εφαρμόζεται στην πράξη δείχνει – σύμφωνα με όσους γνωρίζουν και παρακολουθούν στενά τη διαδικασία – πολιτική προχειρότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι υπάρχουν υπηρεσίες, όπως η διεύθυνση μετανάστευσης, όπου οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγάλες. “Αρκεί μόνο να αναλογιστείτε ότι λόγω έλλειψης προσωπικού, οι φάκελοι του 2010 πηγαίνουν σήμερα στα δικαστήρια για την εκδίκαση σχετικών υποθέσεων”, λέει χαρακτηριστικά ο κύριος Καρκατσούλης. Μία υπόθεση με πολλούς πρωταγωνιστές και ακόμα περισσότερους θεατές. Το στοίχημα είναι να μην αποδειχτεί για μία ακόμα φορά αυτό που σοφά λέει ο λαός μας. Ότι, όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι αργεί να ξημερώσει...