«Ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία και τη δυναμική της, δημοκρατικό, παράδειγμα συλλογικού αριστερού ήθους» θα είναι τα βασικά πολιτικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ μετά το Συνέδριο, όπως τα περιγράφει με συνέντευξή στην εφημερίδα «Η Αυγή» ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας.
Ο κ. Ρήγας τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι πολιτικά και οργανωτικά μάχιμος «για τη διαμόρφωση της ηγεμονίας στο μεγάλο και διαρκή αγώνα για τον κοινωνικό μετασχηματισμό, που προσπαθεί να αλλάξει τους συσχετισμούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να δημιουργήσει ρήγματα στη νεοφιλελεύθερη συναίνεση».
Στο ερώτημα ποιο είναι το μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη νέα Πολιτική Γραμματεία στην αρχή της κυβερνητικής θητείας και λίγους μήνες πριν το Συνέδριο, ο κ. Ρήγας υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να είναι ο αυθεντικός εκφραστής των κοινωνικών αναγκών προς την κυβέρνηση και να εκπροσωπήσει τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα και τη νεολαία, που μέχρι σήμερα έχουν τεθεί στο περιθώριο της κοινωνικής και πολιτικής ζωής λόγω της εξαθλίωσής τους.
«Με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία λοιπόν θα πρέπει να προχωρήσουμε στη γρήγορη, αλλά προσεκτική ανασυγκρότηση του κόμματός μας. Μέσα από ανοιχτές, δημοκρατικές, πολιτικές διαδικασίες, το κόμμα μας θα πρέπει να συναντηθεί και οργανωτικά με την εκλογική του βάση. Δεν είναι εύκολη δουλειά, αλλά προϋπόθεση για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας», τονίζει ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ως προς τον ρόλο και την σχέση που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνηση, ο κ. Ρήγας αναφέρει ότι απαιτούνται καθαρές κουβέντες και καθαρές σχέσεις, για να υπογραμμίσει: «Δεν είναι στις προθέσεις του κόμματος να παίξει το ρόλο του κομισάριου που θα επιβάλει την γραμμή στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν επιθυμούμε να ασκούμε προληπτικό έλεγχο κομματικής νομιμότητας στις κυβερνητικές πράξεις. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα είμαστε απλοί παρατηρητές της κυβερνητικής λειτουργίας. Η φωνή του κόμματος θα ακούγεται και μάλιστα όπου χρειάζεται δυνατά, για να ακούγεται δυνατά η φωνή της κοινωνίας. Όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας, το κόμμα θα πρέπει να είναι η άγρυπνη αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης. Αυτά τα καθήκοντα θα τα ασκήσουμε στο ακέραιο».
Στο ερώτημα πώς θα υλοποιηθεί ο στόχος ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κόμμα μελών και όχι ένα κόμμα καπετανάτων, ο γραμματέας της ΚΕ αναφέρει ότι χρειάζεται η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων με αίσθημα ευθύνης και υπογραμμίζει πως τα στελέχη του κόμματος θα πρέπει να είναι προσεκτικά σε κάθε πράξη και δράση. «Δεν απευθυνόμαστε στο εσωτερικό των γραφείων μας, αλλά έχουμε μπει στο μεγεθυντικό φακό των μελών μας και της κοινωνίας. Ένα κόμμα για να είναι των μελών του, πρέπει πρώτα απ' όλα να σέβεται τα μέλη του και να μην τα αντιμετωπίζει ως εκλογικό μηχανισμό. Θα πρέπει να δοθεί ο χώρος της δημοκρατικής έκφρασης των μελών ώστε κάθε θέση και κάθε άποψη σε όλες τις συνελεύσεις μας να καταγράφεται, να μας προβληματίζει και να μην προσπερνιέται», δηλώνει και προσθέτει ότι «κάθε μέλος του ΣΥΡΙΖΑ - ειδικά σε αυτή τη συγκυρία - θα πρέπει να έχει συναίσθηση ότι αυτή η ιδιότητα είναι βαριά, έχει ευθύνη, απαιτεί στράτευση και δουλειά, μακριά από προσωπικές σκοπιμότητες».
Στο ερώτημα ποιους αφορά το κάλεσμα για επιστροφή συντρόφων που απομακρύνθηκαν, ο κ. Ρήγας αναφέρει ότι η περίοδος μέχρι το Συνέδριο θα δώσει τη δυνατότητα σε όλους, διαμόρφωσης της νέας στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ επί της συγκυρίας, αλλά και τα οραματικά στοιχεία εκείνα που θα εμπνέουν την κοινωνία και κυρίως τη νέα γενιά. «Αριστερά χωρίς όραμα δεν μπορεί να υπάρξει. Όποιος και όποια αισθάνεται ότι τον αφορά η υπόθεση της διαμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγάλο δημοκρατικό, αριστερό κόμμα των λαϊκών αναγκών και ταυτόχρονα της λειτουργίας του ως παράδειγμα για την Αριστερά του 21ου αιώνα είναι καλοδεχούμενος, αναγκαίος και χρήσιμος», αναφέρει ο γραμματέας της ΚΕ.
Αναφορικά με τα δύσκολα μέτρα του προγράμματος που η κυβέρνηση πρέπει να λάβει, ο γραμματέας της ΚΕ αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη που θα κάνει τα πάντα μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο της επιτροπείας να προστατεύσει τα λαϊκά στρώματα, να δουλέψει σκληρά, να βρει τους παράλληλους τρόπους για να απαλύνει τις πληγές και κυρίως να ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο οικονομικό παραγωγικό μοντέλο που θα αντιστρέφει την πορεία των κοινωνικών αδικιών, των ανισοτήτων και της παραγωγικής καταστροφής.