Με τα πρόσφατα μέτρα που ψήφισε η Βουλή αγγίζονται πλέον θέματα τα οποία ουδέποτε τόλμησε οποιαδήποτε κυβέρνηση να αγγίξει στο παρελθόν, τόνισε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Δημήτρης Μάρδας.
Αναφερόμενος σε ένα απ' αυτά τα θέματα, τα πρόστιμα στις επιχειρήσεις, τόνισε: «το γεγονός ότι τα πρόστιμα τα οποία πλήρωναν οι επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο, οι οποίες παραβατούσαν, μειώνονται στο 50%, αυτό μπορεί να το θεώρησαν κάποιοι ένα αρνητικό στοιχείο γιατί ενδεχομένως να ήθελαν να βλέπουν πρόστιμα της τάξης του 100% γιατί έτσι να θεωρούσαν ότι αποδίδεται η φορολογική δικαιοσύνη, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι πρόστιμα 100% δεν υπάρχουν σε καμία χώρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εκ τούτου, το ζητούμενό μας ποιο είναι; Να τσακίσουμε τον επιχειρηματία ή να εισπράξουμε κάποια χρήματα και να αποδοθεί δικαιοσύνη; Με αυτή τη συγκεκριμένη πολιτική εμείς θεωρούμε ότι αποδίδεται δικαιοσύνη».
Διευκρίνισε δε ότι «αναφερόμαστε στο 50% του προστίμου και όχι του φόρου, ο οποίος παραμένει αυτός που είναι, ενώ τα πρόστιμα που αντιστοιχούν σε αυτόν τον φόρο αλλάζουν» και εξήγησε: «Θα σας θέσω τα εξής απλά, πρακτικά θέματα, τα οποία οδηγούσαν σε μία πολιτική παράνοιας με το 100% και το 120% των προστίμων στην παλαιότερη εποχή: είστε επιχειρηματίας, ελέγχεστε τώρα, με μια καθυστέρηση πέντε ετών και διαπιστώνει ο μηχανισμός, ο οποίος σας ελέγχει, ότι πριν από πέντε χρόνια είχατε μια παράβαση. Αυτός ο έλεγχος, βέβαια, έπρεπε να έχει γίνει πριν από τέσσερα χρόνια, όχι μετά από 5-6 χρόνια. Αρχίζουν μετά να πέφτουν τα πρόστιμα [...] Θέλετε να πάτε στα δικαστήρια. Τα δικαστήρια καθυστερούν άλλα πέντε χρόνια να εκδικάσουν την υπόθεση. Άρα, έχουμε κι άλλα πρόστιμα τα οποία μπαίνουν για τα επόμενα πέντε χρόνια. Κι ας υποθέσουμε ότι ως επιχειρηματίας κάνατε μια φορολογική παράβαση. Ευθύνεστε εσείς για το γεγονός ότι οι δημόσιες υπηρεσίες δεν έκαναν έγκαιρα τη δουλειά τους;» Έφερε, μάλιστα, το παράδειγμα επιχείρησης στην οποία επιβλήθηκε φόρος 385.000 ευρώ για κάτι που έκανε και, αυτή τη στιγμή, το οφειλόμενο ποσό είναι 1,4 εκατ. ευρώ.
Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που φέρουν τη διευθύντρια του ΔΝΤ να έχει αποφασίσει τη μετάβαση της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα, ο κ. Μάρδας απάντησε: «Έτσι κι αλλιώς οι επισκέψεις των θεσμών είναι κάτι το οποίο προβλέπεται σε γενικές γραμμές. Τώρα αν έρθουν τώρα ή αν έρθουν μετά ή αν υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα που είναι προς συζήτηση, όλα αυτά... Μην ξεχνάτε ότι οφείλουμε εκεί. Δεν έχουμε τελειώσει με όλες μας τις εκκρεμότητες. Ως εκ τούτου, για όλα αυτά τα θέματα πλέον θα σας ενημερώνει αυτός που με αντικατέστησε. Ακριβέστατες πληροφορίες θα έχετε από τους δύο αρμόδιους υπουργούς που χειρίζονται όλα αυτά τα θέματα».
Σε ό,τι αφορά το μείζον προσφυγικό ζήτημα, ο κ. Μάρδας σημείωσε πως «έχει πάρει πλέον τη διάσταση που έπρεπε να είχε πάρει από την αρχή» και πρόσθεσε: «Βλέπουμε τις αντιρρήσεις κάποιων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά όπως και να γίνει είναι ένα πρόβλημα της Ευρώπης, το οποίο θα πρέπει να το αντιμετωπίσει η Ευρώπη ως Ευρωπαϊκή Ένωση κατ' αρχάς αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος, καθώς δεν είναι μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα». Ο κ. Μάρδας σημείωσε ακόμη πως η Ευρώπη θα πρέπει «να ενδυναμώσει τη συνδρομή της σε όλη αυτή την ιστορία» και υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος γιατί αν αποφασίσει κάθε κράτος-μέλος να εφαρμόσει τη δική του πολιτική, τότε τινάζουμε στον αέρα ό,τι διεθνείς συμφωνίες -και σε επίπεδο ευρωπαϊκό- έχουν υπογραφεί, που έχουν σχέση με τα γνωστά Δουβλίνα κ.λπ. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει λύση. Η λύση βέβαια είναι η Τουρκία, η οποία θα το εκμεταλλευτεί βέβαια αυτό το γεγονός, αλλά όλη αυτή η πορεία του κόσμου εκτός Συρίας, που κατευθύνεται προς το βορρά, πρέπει να ανακοπεί στην Τουρκία.