Υπέρ μίας ναυτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, με σκοπό την επιτήρηση της “πύλης εισόδου” προσφύγων στην Ευρώπη, τάχθηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ άφησε να εννοηθεί ότι, εξ όσων αντελήφθη κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις. Πλην όμως, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες -όπως σημείωσε- θα υπάρξουν διαβουλεύσεις.
“Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων”, τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Το θέμα της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο Αιγαίο έθεσε πρώτος την Τρίτη ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, που έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης “συντεταγμένης” κατάστασης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, μία τοποθέτηση που προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
Η απάντηση ήρθε αρχικά μέσω διαρροής αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος τόνισε απερίφραστα ότι “θέμα κοινών περιπολιών στο Αιγαίο δεν υπάρχει”, υπογραμμίζοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχει μεγάλη “ουρά” και ξεφεύγει από τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος, καθώς είναι δεδηλωμένη η θέση της Τουρκίας περί συγκυριαρχίας στο Αιγαίο και η επιμονή της Άγκυρας στη μη αναγνώριση θαλασσίων συνόρων.
Στη συνέχεια, με μία ανακοίνωση σε αρκετά υψηλούς τόνους το υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε εξαρχής κάθε τέτοια συζήτηση, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως “η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης” και πως “η Ελληνική Κυβέρνηση επιδιώκει πολυεπίπεδη συνεργασία με την Τουρκία”, αλλά “μόνο οργανωμένα σε τομείς όπως π.χ. η ανταλλαγή πληροφοριών ή η επανεισδοχή”.
“Ήρθε η ώρα να σταματήσει επιτέλους το παιχνίδι απόδοσης ευθυνών και να επικεντρωθούμε στην λύση”, καταλήγει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.