Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, με επίκεντρο τη λίστα Λαγκάρντ.
Η αντιπαράθεση ξεκίνησε αρχικά μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, που έκανε λόγο για ειδικά δικαστήρια τα οποία θα έπρεπε να στηθούν για την απαξίωση της λίστας Λαγκάρντ, και του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συζητά για τη μη παραγραφή μόνο αυτών των υποθέσεων, καλώντας τον κ. Αλεξιάδη να αποσαφηνίσει αν θα αφήσει τις υπόλοιπες φορολογικές υποθέσεις που είναι εκτός της λίστας.
“Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι σαφέστατη. Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής της λίστας Λαγκάρντ, έχει την πολιτική βούληση να παρατείνει τη παραγραφή αδικημάτων για υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν εισαγγελικές παραγγελίες ή βρίσκονται σε έλεγχο. Μόλις είμαστε έτοιμοι θα φέρουμε φορολογική διάταξη”, υπογράμμισε ο κ. Αλεξιάδης απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ ενώ επιτέθηκε στις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θα κάνουμε κάποια στιγμή τη συζήτηση για τη λίστα Λαγκάρντ. Θα έπρεπε να στηθούν ειδικά δικαστήρια γιατί οδηγηθήκαμε στην απαξίωση αυτών των 2.062 υποθέσεων. Υπάρχει ευθύνη στο πώς απαξιώθηκε αυτή η υπόθεση. Να κάνουμε τη συζήτηση και να απαντήσουμε τι κάναμε εμείς και τι κάνανε οι προηγούμενες κυβερνήσεις”.
Επίσης, ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι η λίστα Λαγκάρντ αποτελεί εξ ολοκλήρου μια εισαγγελική παραγγελία και ότι και οι 2.062 υποθέσεις είναι υπό έλεγχο.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο διαδικασίες παραγραφής. Η μία αφορά την ποινική δίωξη και τη Δικαιοσύνη και δεν υπάρχει θέμα παραγραφής, και η άλλη είναι για τους ελέγχους φορολογικής διοίκησης για την οποία υπάρχει ζήτημα παραγραφής τους τέλος του έτους.
“Άλλη χρονική διάρκεια έχει η παραγραφή στη φορολογική διοίκηση και άλλη στην τακτική δικαιοσύνη. Γι’ αυτό και στη λίστα Λαγκάρντ, έχουμε παράταση παραγραφής. Και για να είμαστε λογικοί δεν μπορούμε να πάμε σε μια επιχείρηση μετά από 15 χρόνια και να λέμε, φέρε το ένα, φέρε το άλλο. Πρέπει να κλείσουμε το θέμα των Λιστών της Ντροπής”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης.
Λίγο αργότερα, το κλίμα πυροδοτήθηκε όταν ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος επιτέθηκε στον κ. Αλεξιάδη, υποστηρίζοντας ότι “έριξε βόμβα” με αυτά που είπε, αφού η εντολή για παράταση παραγραφής θα αφορά, σύμφωνα με τον πίνακα που κατέθεσε της λίστας Λαγκάρντ, μόνο 481 υποθέσεις, και άρα, όπως είπε, οι υπόλοιπες 1.581 θα οδηγηθούν σε παραγραφή.
“Δεν ντρέπεσαι;”, σχολίασε εκείνη τη στιγμή ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του κ. Κουτσούκου.
“Μαζέψου Μαντά. Αλλού αυτά, όχι σε μένα. Να είσαι κόσμιος και ευπρεπής. Εσύ να ντρέπεσαι που είσαι και γραμματέας ενός κόμματος και καλύπτεις το πόθεν έσχες υπουργών με ένα εκατομμύριο”, αντέτεινε σε έντονο ύφος ο κ. Κουτσούκος.
Από την πλευρά του, ο κ. Μαντάς ζήτησε συγνώμη, τονίζοντας ότι δεν συνηθίζει να επιτίθεται επί προσωπικού και διευκρίνισε ότι ήταν πολιτική η αντιπαράθεση του.
“Είμαστε αρκετά υποψιασμένοι όλοι γύρω από αυτό θέμα. Η κακή αντίδραση μου είχε να κάνει με το ότι δε είναι δυνατό, ”μπάστα”, να μας εγκαλούνε για ένα ζήτημα αυτοί που φέρουν τεράστια ευθύνη διότι το έκρυβαν τόσα χρόνια. Αυτό δεν πρόκειται να κρυφτεί”, κατέληξε ο κ. Μαντάς.