Μετά την νίκη των εκλογών έχουμε βαρύ φορτίο ως κόμμα απέναντι στους εαυτούς μας και την κοινωνία, τόνισε ο Παναγιώτης Ρήγας κλείνοντας τη διαδικασία των τοποθετήσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Εν συνεχεία, το σχέδιο απόφασης της ΚΕ παρουσίασε ο Γιάννης Μπουρνούς, ενώ ακολουθεί η διαδικασία της εκλογής νέου Γραμματέα της ΚΕ και της συμπλήρωσης της Πολιτικής Γραμματείας.
Ο κ. Ρήγας είπε ότι η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση και το κόμμα, είναι μια δύσκολη αλλά όμορφη πορεία, στην κατεύθυνση ώστε το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση της αριστεράς να είναι ηγεμονική στη χώρα.
Σημείωσε ότι η πορεία προς το συνέδριο είναι το πιο σημαντικό πριν φτάσουμε στο συνέδριο, γιατί πρέπει να γίνει η ανασυγκρότηση του κόμματος -για να στηρίξει την προσπάθεια αυτή -και επίσης άμεσα θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι επιτροπές των θέσεων και η οργανωτική επιτροπή. «Πρέπει να καταφέρουμε να δώσουμε το στίγμα μας ως κόμμα και ως αριστερά των επόμενων χρόνων», υπογράμμισε. Επισήμανε ότι ο αριθμός των μελών πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος, γιατί με τα σημερινά μεγέθη δεν υπάρχει αντιστοίχηση με την κοινωνία και πως η αγωνία για το εάν θα αλλοιωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι δεν δείχνει ηγεμονία ούτε πίστη στις ιδεές μας. Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στα αμέσως επόμενα βήματα που είναι η έναρξη της καμπάνιας για την οργανωτική ανάπτυξη του ΣΥΡΙΖΑ, η ίδρυση Οργανώσεων Μελών σε κάθε δήμο, ίδρυση οργανώσεων μελών σε εργασιακούς χώρους και ανασυγκρότηση της Νεολαίας.
Προηγήθηκαν, από το πρωί, τοποθετήσεις. Μεταξύ αυτών, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε ότι «πρέπει να πάμε συντεταγμένα αλλά με αυτοποποίθηση χωρίς πολιτικούς αυτισμούς σε αυτή την πορεία για το συνέδριο». «Να φιλτράρουμε», είπε, «όλους αυτούς που θέλουν να έρθουν αλλά να μην υποκύψουμε στη λογική του φόβου ότι θα αλλοιωθούμε από μια τέτοια συνύπαρξη με αυτούς που θέλουν να δώσουν το 'παρών' στο εγχείρημα».
Ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε την αντιστοίχιση του ΣΥΡΙΖΑ με τις κοινωνικές δυνάμεις που τον στήριξαν, έναντι ενός κλειστού κόμματος που θα κινδυνεύει από τη λογική του ελιτισμού, όπως είπε. Επισήμανε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηλαφήσει το πώς αντιλαμβάνεται η κοινωνία τα πράγματα, δεν θα μπορέσει να είναι ένα κόμμα που να πρακολουθεί τους ρυθμούς της, δεν θα μπορέσει να την εμπνεύσει, να την καταστήσει ελεγκτή της εξουσίας και να συστρατευτεί με τα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτή τη στιγμή και είναι βαρύτατη η ιστορική ευθύνη όλων των συντελεστών αυτής της προσπάθειας», είπε και τόνισε ότι εάν αυτή δεν έχει συνεχώς ποιοτικά χαρακτηριστικά διατρέχει τον κίνδυνο να εκφυλιστεί και πως το δέλεαρ της εξουσίας είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτής της προσπάθειας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της εργασίας, των λαϊκών τάξεων, των άνεργων, των εργαζόμενων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, είπε ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι αυτό διαπιστώνεται και εκλογικά αλλά κυρίως μέσα από τον δημόσιο λόγο του κόμματος. Τόνισε ότι ένα κόμμα πλειοψηφικό πρέπει να μιλά με όρους εθνικού συμφέροντος και να έχει πολιτικές που βοηθάνε τα στρώματα που θέλει να αντιπροσωπεύει.
Επισήμανε, ότι η αποχή δεν πρέπει να υποτιμάται και πως για να επανενταχθεί ο κόσμος, πρέπει να του δοθεί το παράδειγμα ότι η συμμετοχή βγάζει αποτέλεσμα και βελτιώνει το επίπεδο ζωής. Τόνισε ότι πρώτο μέλημα πρέπει να είναι η δημοκρατία μέσα στο κόμμα, κάτι που έχει μια εύκολη και μια δύσκολη διάσταση. Η εύκολη είναι η τήρηση του καταστατικού και η δύσκολη σχετίζεται με το ότι αντιμετωπίζουμε την κρίση του κομματικού φαινομένου, δηλαδή ότι ο κόσμος δεν βρίσκει ενδιαφέρον στην πολιτική συμμετοχή. Είπε, τέλος, ότι το συνέδριο έχει δύο διακυβεύματα, το πολιτικό σχέδιο απεγκλωβισμού και το στρατηγικό σχέδιο που προβλέπει τον μετασχηματισμό της Ευρώπης.
Στην αναγκαιότητα να στηριχθεί η κυβέρνηση κυρίως στα δύσκολα και τα επώδυνα, αναφέρθηκε ο Γιάννης Μπαλάφας. Είπε, μεταξύ άλλων, πως σε ό,τι αφορά στην είσοδο νεών μελών το κόμμα θυμίζει «λαιμό μπουκαλιού» και πως πρέπει να υπάρξει προσέγγιση των απομακρυνθέντων από το κόμμα, αλλά κυρίως του λαϊκού κόσμου που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες φορές. Μίλησε για παθογένειες στο κόμμα, αναφερόμενος και στις τάσεις, προσθέτοντας ότι μπορούν να βρεθούν τρόποι σωστής λειτουργίας τους.
Για τον τρόπο δουλειάς των οργανώσων μίλησε ο Αριστείδης Μπαλτάς, προτείνοντας, μεταξύ άλλων, «χαρτογράφηση» της γειτονιάς, δηλαδή π.χ. πόσες και ποιες δομές υγείας υπάρχουν, τι δημόσιες υπηρεσίες κτλ, ώστε να καταγράφονται τα προβλήματα και οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι το κόμμα πρέπει να κατανοεί και να υπηρετεί την κοινωνία και μετά να ενημερώνεται η κυβέρνηση.