Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής παρουσίασε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στις προγραμματικές δηλώσεις.
Ο υπουργός είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην ολοκλήρωση και στην έναρξη ελέγχων για τους οποίους έχουν εκδοθεί ήδη εντολές ή εισαγγελικές παραγγελίες, επιχειρήσεων ή προσώπων που σχετίζονται με την πολιτική και τα ΜΜΕ. Στόχος είναι οι έλεγχοι αυτοί να έχουν ολοκληρωθεί εντός πέντε μηνών, χωρίς λογικές πολιτικών παρεμβάσεων στους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
“Με δεδομένο το τεκμήριο αθωότητας, κλείνουμε οριστικά το κεφάλαιο διαπλοκής, διαφθοράς, φοροδιαφυγής που κόστισε στον Έλληνα πολίτη”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
Ανακοίνωσε επίσης ότι:
- Εισάγονται άμεσα νομοθετικές ρυθμίσεις, μέσα σε ένα με ενάμιση μήνα, για την παράταση της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων στις 31.12.2015, ειδικά για τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής για τις οποίες έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου ή εισαγγελικές παραγγελίες.
- Η κυβέρνηση προχωρά στη νομική τακτοποίηση για την εθελοντική αποκάλυψη κεφαλαίων στη χώρα ή το εξωτερικό, και δίνει μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν κεφάλαια στο εξωτερικό χωρίς να τα έχουν αποκαλύψει, να τα αποκαλύψουν τώρα διότι μετά, με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και το περιουσιολόγιο, θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα αποκάλυψης των αδήλωτων αυτών κεφαλαίων.
- Με βάση ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, το υπουργείο θα προχωρήσει σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους μέσα στο 2016 σε επιχειρήσεις προμηθευτών του δημοσίου, τεχνικών επιχειρήσεων, πολυεθνικών ομίλων, τραπεζικών ομίλων, ΜΜΕ, εκμετάλλευση οδικών οδών κλπ.
“Στοχεύουμε στη μεγάλη φοροδιαφυγή με βάση τα διεθνή και ευρωπαϊκά ελεγκτικά πρότυπα στόχους και μεθόδους”, είπε ο κ. Αλεξιάδης και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο αντιγράφει ελεγκτικά πρότυπα και διαδικασίες ευρωπαϊκών χωρών για τα βέλτιστα αποτελέσματα. “Πρότυπο μας είναι οι έλεγχοι που έγιναν στη Γερμανία, όταν ξημερώματα εκατοντάδες ελεγκτές της εφορίας και αστυνομικοί μπήκαν σε μεγάλη επιχείρηση για θέματα φοροδιαφυγής. Τέτοιες σκηνές θα έχουμε στην Ελλάδα. Όχι μόνο στη μικρή και στη μεσαία φοροδιαφυγή, που είχε το κύριο βάρος των φορολογικών ελέγχων στο παρελθόν, αλλά κυρίως στη μεγάλη και στη διαπλεκόμενη φοροδιαφυγή”.
Εφαρμόζεται άμεσο ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την ολοκλήρωση μέσα στο 2016 των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής, των λιστών και της φοροδιαφυγής. Βάζουμε τέλος στην απαξίωση υποθέσεων, όπως η λίστα Λαγκάρντ η οποία έφτασε επίσημα στην Ελλάδα το 2010 και χρειάστηκαν δύο χρόνια για να καταλήξει στους οικονομικούς εισαγγελείς. Προχωρούμε στα πρότυπα των διεθνών οργανισμών και αντίστοιχων υπηρεσιών, ξεκαθάρισε ο υπουργός και ξεκαθάρισε ότι θα αναληφθεί πρωτοβουλία για την μη παραγραφή της λίστας Λαγκάρντ.
“Βάζουμε τέλος στην ελεγκτική απαξίωση υποθέσεων όπως η λίστα Λαγκάρντ, που έφτασε στην Ελλάδα το 2010 και χρειάστηκαν δύο χρόνια για να καταλήξει στους οικονομικούς εισαγγελείς. Κατέθεσα στα πρακτικά πλήρη πίνακα για την υπόθεση, όπου από τα 2.062 ονόματα έχει ξεκινήσει ο έλεγχος σε 481 υποθέσεις και ολοκληρώθηκε μόνο σε 136. Η λίστα Λαγκάρντ παραγράφεται 31/12/2015, και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να μην γίνει αυτό. Δεν είναι δυνατόν με μια υπόθεση τόσο μεγάλης σημασίας να έχουμε έναν τόσο μικρό αριθμό 300 ελεγκτών για αυτά τα ζητήματα”, είπε ο κ. Αλεξιάδης.
Ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι ενισχύεται το ΣΔΟΕ και ενημέρωσε ότι φέτος το καλοκαίρι η κυβέρνηση κατάφερε να κάνει πάνω από 140.000 ελέγχους, όταν το 2014 είχαν γίνει 22.275 έλεγχοι και το 2013 είχαν γίνει 7.115. “Σε αυτούς τους ελέγχους το υπουργείο δέχθηκε επιθέσεις, όπως επιθέσεις δέχθηκαν χθες εφοριακοί υπάλληλοι παρουσία αστυνομικών στη Φλώρινα”, είπε ο κ. Αλεξιάδης και προειδοποίησε ότι αυτά τελειώσανε. “Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να δεχθούμε λογικές και καταστάσεις όπως αυτές στη Φλώρινα και οι ελεγκτές να συλλαμβάνονται επειδή πιάσανε μαϊμού ταμειακή μηχανή και να παραπέμπονται στο πειθαρχικό όταν ο έλεγχος έγινε παρουσία αστυνομικών οργάνων”, είπε και σημείωσε ότι θα ζητήσει πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης από τους αρμόδιους υπουργούς.
Φορολογική Πολιτική
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις βασικές αρχές που θα διέπουν τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης. Είπε ειδικότερα είπε πρώτα από όλα θα ισχύσουν αυτά που προβλέπει το Σύνταγμα (άρθρο 4) για τη φορολογική δικαιοσύνη και αυτή θα είναι η σκληρή γραμμή της κυβέρνησης. Για να διευκολυνθούν οι επενδύσεις θα υπάρξει απλοποίηση του συστήματος στα πρότυπα άλλων χωρών με πλήρη αξιοποίηση της πληροφορικής, θα μεταφερθεί το φορολογικό βάρος από τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες στα μεγάλα και στα πολύ μεγάλα.
Το υπουργείο, ανακοίνωσε, θα προχωρήσει σε δράσεις απλοποίησης γραφειοκρατικών διαδικασιών και εξυπηρέτησης του πολίτη στα πρότυπα των ευρωπαϊκών χωρών. Θα υπάρξει επιχειρησιακό σχέδιο για να σταματήσει η ταλαιπωρία των πολιτών και των επιχειρήσεων στις εφορίες.
Είπε ειδικότερα ότι θα σταματήσει η συναλλαγή στις εφορίες μέσα στο 2016 και θα ασχοληθούν πλέον με το βασικό τους έργο που είναι το ελεγκτικό έργο και θα σταματήσουν να είναι σημεία και κέντρα ταλαιπωρίας και γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων. Θα υλοποιηθεί επίσης πλαίσιο που υπάρχει από το 2013 για την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων.
Θα αξιοποιηθούν οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα, πολίτη και εφορίας, για να επεκταθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Στην κατεύθυνση αυτή θα δοθούν κίνητρα στον πολίτη (φορολογικά, κληρώσεις, επιστροφές από τράπεζες), θα δοθούν κίνητρα σε επιχειρήσεις (φορολογικά, απλοποίησης κλπ) ενώ θα υπάρξει και μείωση του κόστους προμήθειας για την αγορά μηχανημάτων.
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στη φορολόγηση έσπευσε να τονίσει ότι η κυβέρνηση έχει σταθερό προσανατολισμό στον διάλογο και γι’ αυτό οι όποιες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα θα προχωρήσουν με ευρύτατο διάλογο με κοινωνικούς φορείς και επιχειρήσεις, με τους πολίτες, τους λογιστές, τους εφοριακούς, με τα κόμματα.
“Εμείς θέλουμε μια φορολογική πολιτική που δεν θα επιβάλλεται με τα ΜΑΤ στο Σύνταγμα και με κομματικές πειθαρχίες και αυτό θα επιδιώξουμε”, είπε ο κ. Αλεξιάδης.
Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει μέτρα που δεν ανήκουν στο ιδεολογικό της DNA, αλλά υπάρχει πολιτική αναγκαιότητα για την εφαρμογή τους. “Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα που δεν είναι στο ιδεολογικό της πλαίσιο. Ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος παραμένει και το 2015 δεν είναι μια πολιτική μας επιλογή, είναι μια πολιτική αναγκαιότητα. Ο ΦΠΑ στα νησιά που αναγκαστήκαμε να επιβάλλουμε, όπως και πολλά άλλα μέτρα είναι μέτρα που δεν είναι πολιτική μας επιλογή αλλά αναγκαιότητα”, είπε ο αναπληρωτής υπουργός και τόνισε ότι παραμένει ανοιχτό αυτό που η κυβέρνηση είπε τον Ιούλιο, ότι δηλαδή θα επανεξεταστούν οι συντελεστές το 2016 και θα υπάρξουν αποζημιώσεις μέσα από τη φορολογία εισοδήματος για τους κατοίκους των νησιών αυτών.