Ορκίζονται το Σάββατο στις 11.00 το πρωί οι 300 βουλευτές των οκτώ κομμάτων που εκλέχθηκαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, με το γυναικείο φύλο να εκπροσωπείται μόλις από 59 βουλευτίνες, (10 λιγότερες από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο), ενώ την πρωτοκαθεδρία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με 32 βουλευτίνες και ακολουθεί η ΝΔ με 11.
Στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιπροσωπεύεται από 145 βουλευτές, η ΝΔ από 75, η Χρυσή Αυγή από 18, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) θα εκπροσωπείται από 17 βουλευτές, το ΚΚΕ έχει εκλέξει 15, το ΠΟΤΑΜΙ 11, οι ΑΝΕΛ 10 και η Ένωση Κεντρώων 9 βουλευτές.
Στη νέα Βουλή εισέρχονται για πρώτη φόρα 61 βουλευτές, 42 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 3 της ΝΔ, 5 από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), 2 από το ΚΚΕ, ένας από το Ποτάμι, 2 της ΑΝΕΛ και 6 της Χρυσής Αυγής.
Παράλληλα, επανέρχονται 9 παλαιότεροι βουλευτές που δεν είχαν εκλεγεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις: Δύο με τη ΝΔ (Κατερίνα Παπακώστα και Κώστας Κοντογεώργος), τρεις του ΠΑΣΟΚ (Γιάννης Μανιάτης, Χαρά Κεφαλίδου και Μιχάλης Τζελέπης), ένας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Μάρκος Μπόλαρης που παλαιότερα εκλεγόταν με το ΠΑΣΟΚ, ένας στο Ποτάμι, ο Αχμέτ Ιλχάν, που έκανε μεταγραφή από τη ΝΔ, και δύο στη Χρυσή Αυγή, οι Δημήτρης Κουκούτσης και Παναγιώτης Ηλιόπουλος.
Στο προεδρείο της Βουλής θα βρίσκεται ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νικήτας Κακλαμάνης που στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν ο Δ΄ αντιπρόεδρος. Ο κ. Κακλαμάνης θα προεδρεύσει της διαδικασίας, καθώς η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που συνεργάστηκε με το κόμμα της Λαϊκής Ενότητας, δεν εξελέγη, ενώ κενές έμειναν και οι θέσεις του Α’ αντιπροέδρου (Αλέξης Μητρόπουλος, που δεν ήταν υποψήφιος), του Β΄ αντιπροέδρου (Γιάννης Μπαλάφας, που υπουργοποιήθηκε) και της Γ΄ αντιπρόεδροι (Δέσποιναα Χαραλαμπίδου, που επίσης δεν εξελέγη βουλευτής με τη Λαϊκή Ενότητα).
Σε ό,τι αφορά τη χωροταξική διάταξη των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής, η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη άλλαξε λίγο τον κοινοβουλευτικό χάρτη.
Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νικήτας Κακλαμάνης, μετά από συνεννόηση όλων των κομμάτων, συμφωνήθηκε να μην υπάρξει καμία αλλαγή στις πρώτες σειρές των εδράνων. Έτσι, θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.
Το ΠΑΣΟΚ και το ΠΟΤΑΜΙ θα ξανακαθίσουν στα ίδια μεσαία έδρανα όπως και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ οι 9 βουλευτές του Βασίλη Λεβέντη θα καθίσουν στη μέση του άνω δεξιού διαζώματος, ανάμεσα σε ΝΔ και ΑΝΕΛ.
Την Κυριακή η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής
Την Κυριακή, επίσης, στις 11.00 το πρωί έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, με τον Νίκο Βούτση, που έχει προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, να διεκδικεί το αξίωμα.
Την υποψηφιότητα του κ. Βούτση πέραν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει και η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Σημειώνεται ότι η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε εκλεγεί με ρεκόρ ψήφων, που έφθασαν τους 236.