Η αποτίμηση της εκλογικής αποτυχίας του Ποταμιού, η τακτική που θα ακολουθήσει απέναντι στη κυβέρνηση και ο στρατηγικός του προσανατολισμός βρέθηκαν στο επίκεντρο της σχεδόν πεντάωρης κοινής συνεδρίασης της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Συντονιστικής Επιτροπής του κόμματος, με τη συμμετοχή πρώην βουλευτών και στελεχών του Ποταμιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από κανένα στέλεχος δεν τέθηκε θέμα αμφισβήτησης του Σταύρου Θεοδωράκη στην ηγεσία του κόμματος, μολονότι ο ίδιος ανέλαβε την κύρια ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα από το βράδυ της Κυριακής.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ανοίγοντας την συζήτηση, ανέφερε ότι “ήττα δεν είναι το 4%. Για κάποιους άλλους μάλιστα θα ήταν και επιτυχία. Ήττα ήταν, που δεν κυριαρχήσαμε στον χώρο που θέλαμε να κυριαρχήσουμε. Ήττα είναι, που δεν μας επέλεξαν οι άνεργοι. Που απείχαν οι νέοι μας. Ήττα είναι, που δεν ενθουσιάσαμε πραγματικά τον κόσμο της εργασίας. Ήττα είναι, που δεν μας ψήφισαν καθόλου οι αγρότες και δεν μας άκουσε η περιφέρεια. Ήττα είναι, που κάποιοι 'παλιοί' έφυγαν και πήγαν -προσωρινά έστω- στην ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι ήττα, που έχουμε ξανά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στη Βουλή ενισχύθηκαν συντηρητικές και ακραίες φωνές. Και όλα αυτά θα ήταν ήττα, ακόμη κι αν παίρναμε 6%”.
Όσον αφορά τις συνεργασίες της επόμενης μέρας, είπε ότι “το Ποτάμι ή θα συνεχίσει αυτόνομο ή θα διαλυθεί. Δεν θα γίνει πάντως συμπλήρωμα στην ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Και παρακαλούνται όσοι πρεσβεύουν συγκολλήσεις, παζάρια, εκπτώσεις και ομαδικές φωτογραφίες με ότι αυτοπροσδιορίζεται κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά, να επιλέξουν μια ακτή και να βγουν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεργασθούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συμβιβαστούμε. Αλλά θα παραμείνουμε Ποτάμι”.
Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στο επερχόμενο συνέδριο του Ποταμιού λέγοντας: “Δεν με ενδιαφέρει ένα συνέδριο όπως των άλλων κομμάτων. Δεν θα γίνουμε ένα λενινιστικό κόμμα με μια Κεντρική Επιτροπή, που θα επιβεβαιώνει τις εισηγήσεις του Προέδρου και τα μέλη της θα περιμένουν να γίνουμε κυβέρνηση, για να αναλάβουν κυβερνητικούς ρόλους. Θέλουμε ένα Κίνημα που θα παράγει λύσεις και θα προωθεί συνεχώς το καινούργιο”.
Στην παρέμβασή του, ο Σπύρος Λυκούδης επεσήμανε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά μεν μεγάλη ήττα για το Ποτάμι, αλλά σε καμία περίπτωση ανεπανόρθωτη. Το Ποτάμι, είπε, παρά την υποχώρηση των ποσοστών του, “παραμένει η νέα σοβαρή πολιτική δύναμη και ο ενδιαμέσος χώρος είναι ο χώρος δράσης του. Επιβάλλεται αποσαφήνιση του στίγματος και της στρατηγικής του, καθώς και η άμεση προτεραιότητα να αποκτήσει οργανωτική δομή σ΄όλη την Ελλάδα”.
Ο βουλευτής Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς υπενθύμισε στην τοποθέτησή του την πάγια αρχή στον αθλητισμό, ότι “οι ομάδες χτίζονται από τις ήττες”.
Κριτική για επιμέρους παραλείψεις και λάθη κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, καθώς και για την οργανωτική ανεπάρκεια κυρίως στην περιφέρεια της χώρας, διατύπωσαν υποψήφιοι βουλευτές και στελέχη.