Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος λίγο μετά την άφιξή του συναντήθηκε με τον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα.
Κύκλοι της σοσιαλιστικής ομάδας ανέφεραν ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα θέματα της οικονομικής πολιτικής, της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, καθώς και του τρόπου εμπλοκής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στο πλαίσιο των επαφών του στην βελγική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ ανάλογη συνάντηση έχει προγραμματιστεί και με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Η 50λεπτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν επικεντρώθηκε, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην προετοιμασία της σημερινής Συνόδου Κορυφής και την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής απάντησης για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο άντρες συζήτησαν λεπτομερώς τα επιχειρησιακά, οικονομικά και νομικά μέτρα που πρότεινε η Κομισιόν και συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και η Κομισιόν θα εργαστούν μαζί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, συζητήθηκαν τα σημεία που έθεσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη συγχαρητήρια επιστολή του στον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, χωρίς περαιτέρω χάσιμο χρόνου.
Παρόντες από την ελληνική πλευρά στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επί των ευρωπαϊκών θεμάτων Νίκος Ξυδάκης. Παρών, στη συνάντηση ήταν και ο Μάρτεν Φερβέι, ο νέος επικεφαλής της task force, της υπηρεσίας της Κομισιόν που στόχο έχει να παρέχει τεχνική βοήθεια στις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στις Βρυξέλλες αμέσως μετά την ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση της συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπου η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων ως χώρα πρώτης εισόδου για τους πρόσφυγες.
"Ενωμένη Ευρώπη σημαίνει να μοιραζόμαστε τις ευθύνες, τα βάρη, τις δεξιότητες και το κοινό μας μέλλον", δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Ο πρωθυπουργός, που θα εκπροσωπήσει και τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, αναμένεται να επαναλάβει τη σταθερή θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη συνεργασίας των χωρών του Νότου, καθώς και την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ζήτημα με βάση την αξία της αλληλεγγύης και ως κοινό ευρωπαϊκό θέμα.
Βάσει της απόφασης που έλαβαν οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα. Από την Ελλάδα θα μετεγκατασταθούν αρχικά σε άλλες χώρες 50.400 πρόσφυγες και από την Ιταλία 15.600 πρόσφυγες.