Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

Πρωθυπουργός ορκίστηκε, για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες, ο Αλέξης Τσίπρας στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγο μετά τις 8 το βράδυ και υπό καταρρακτώδη βροχή.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως και τον Ιανουάριο, δεν έδωσε θρησκευτικό όρκο, αλλά πολιτικό.

Ευχαριστώ τον Πάνο Καμμένο ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε μαζί για να συνεχίσουμε όσα ξεκινήσαμε το Γενάρη. https://twitter.com/hashtag/GreekElections?src=hash">#GreekElections

— a.tsipras (@atsipras) https://twitter.com/atsipras/status/645689053610795008">September 20, 2015

Αμέσως μετά την ορκωμοσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο.

Τον κ. Τσίπρα, στο Προεδρικό Μέγαρο συνόδευαν ο πρώην υπουργός Επικράτειας Ν. Παππάς και η πρώην κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, νεοεκλεγέντες βουλευτές και οι δύο.

 

Μετά την ορκωμοσία του, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και παρέλαβε τα καθήκοντά του από την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Προκόπη Παυλόπουλο, μίας κυβέρνησης συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες που θα έχει συνολικά 155 βουλευτές.

Σε συζήτηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο μπροστά στις κάμερες το απόγευμα, ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στο γεγονός ότι η προεκλογική περίοδος διεξήχθη σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού, ενώ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον συντονισμό των κινήσεων για την επίλυση του προσφυγικού ζητήματος.

Από την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε πως, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και με βάση τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, πληρούνται οι προϋποθέσεις για να παράσχει στον Αλέξη Τσίπρα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως και έγινε.

Το κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί το αργότερο το πρωί της Τετάρτης, με τις πληροφορίες για το ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτό να είναι μέχρι στιγμής συγκεχυμένες, αν και φαίνεται ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα εκπροσωπηθούν, όπως και στην προηγούμενη κυβέρνηση, με έξι πρόσωπα.