Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων έβγαλε η κάλπη, καθώς το μέχρι στιγμής ουσιαστικά τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, με την ενσωμάτωση στο 99,44%, δίνει στα δύο κόμματα συνολικά 155 έδρες και τους επιτρέπει να “συγκατοικήσουν” και πάλι στην κυβέρνηση.
Τα αποτελέσματα (με την ενσωμάτωση στο 99,44%) έχουν ως εξής:
ΣΥΡΙΖΑ 35,47%
Νέα Δημοκρατία 28,09%
Χρυσή Αυγή 6,99%
Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6,28%
ΚΚΕ 5,55%
Ποτάμι 4,09%
Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,69%
Ένωση Κεντρώων 3,43%
Λαϊκή Ενότητα 2,86%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,85%
ΕΠΑΜ 0,77%
Κοινωνία 0,66%
Δημιουργία, ξανά! 0,53%
Νικητές και χαμένοι
Αναμφίβολα νικητής των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το γεγονός ότι καταγράφει μείωση του ποσοστού του και του αριθμού των ψήφων του σε σχέση με τον Ιανουάριο, καθώς διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις που προέβλεπαν “ντέρμπι” για την πρωτιά, άφησε τη Νέα Δημοκρατία 7,5 μονάδες πίσω, ενώ η είσοδος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Βουλή δίνει στον Αλέξη Τσίπρα τη δυνατότητα να σχηματίσει μία κυβέρνηση συνεργασίας που ο ίδιος είχε παραδεχθεί πως επιθυμούσε.
Στους κερδισμένους των εκλογών και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που κατάφεραν τελικά να μπουν στη Βουλή, έστω και με μειωμένο ποσοστό και τρεις λιγότερες έδρες σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Σημαντική αύξηση των ποσοστών του κατάφερε το ΠΑΣΟΚ, συνεργαζόμενο με τη Δημοκρατική Αριστερά, καθώς από το 4,68% του Ιανουαρίου “σκαρφάλωσε” στο 6,28%, ενώ αύξησε και τις έδρες του από τις 13 στις 17.
Σταθερή στην τρίτη θέση παρέμεινε η Χρυσή Αυγή, αυξάνοντας το ποσοστό της κατά 0,71% και αποσπώντας μία επιπλέον έδρα από τις 17 που είχε τον Ιανουάριο.
Σταθερό και το ΚΚΕ, με οριακή άνοδο του ποσοστού του κατά 0,08% και σταθερά 15 έδρες στη Βουλή.
Μεγάλος νικητής και η Ένωση Κεντρώων, που για πρώτη φορά κατάφερε να μπει στη Βουλή με ποσοστό 3,43%, εκλέγοντας 9 βουλευτές.
Αντίθετα, ο μεγάλος χαμένος των εκλογών ήταν η Λαϊκή Ενότητα, που δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή για μερικές χιλιάδες ψήφους, ενώ πολύ μεγάλο μέρος της εκλογικής του επιρροής έχασε το Ποτάμι, υποχωρώντας από το 6,05% στο 4,09% και από τις 17 έδρες στις 11.
Στους χαμένους συγκαταλέγεται και η Νέα Δημοκρατία, που ενώ επεδίωκε μία εκλογική συνεργασία που θα της επέτρεπε να έχει ενεργή συμμετοχή στη διαμόρφωση της χάραξης πολιτικής της κυβέρνησης, διατηρεί το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ πιθανότατα μπαίνει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας του κόμματος.
Η νέα Βουλή
Στη Βουλή που προκύπτει από τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά 145 έδρες, και σε συνδυασμό με τις 10 έδρες των Ανεξάρτητων Ελλήνων σχηματίζουν κυβέρνηση πλειοψηφίας με 155 βουλευτές.
Η Νέα Δημοκρατία χάνει μία έδρα και έχει 75 έδρες στη νέα Βουλή, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 18, το ΠΑΣΟΚ με 17, το ΚΚΕ με 15, το Ποτάμι με 11 και η Ένωση Κεντρώων με 9.
Η αποχή
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εκλογικής διαδικασίας ήταν το μεγάλο ποσοστό της αποχής, που έφτασε το 43,45% και αποτελεί ιστορικό ρεκόρ.
Η απογοήτευση των ψηφοφόρων για την μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εντός του 2015 παρακολουθήσαμε τρεις συνεχόμενες εκλογικές διαδικασίες μετά τον Ιανουάριο και το δημοψήφισμα, ήταν μερικοί από τους λόγους που έφεραν το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, οπότε και είχαν επιβληθεί τα capital controls και τα διόδια ήταν ανοιχτά για τη διέλευση των οχημάτων, γεγονός που είχε μειώσει το κόστος μετακίνησης των εκλογέων, κάτι που δεν συνέβη αυτή τη φορά ήταν ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας σε συνδυασμό φυσικά με το συνολικό κόστος στη μετακίνηση των ετεροδημοτών.