«Ψήφισε ένα κόμμα που δεν πιστεύει στην παντοκρατορία των κομμάτων. Δεν έχει ανοίξει γραφεία σε όλα την Ελλάδα. Δεν έχει πάρει δάνεια από τις τράπεζες. Δεν έχει φοιτητική παράταξη, παρότι έχει χιλιάδες νέους εθελοντές. Δεν έχει επαγγελματίες πολιτικούς. Δεν έχει αποσπάσει τους δεκάδες υπαλλήλους που του δίνει δικαίωμα ο νόμος. Εν ολίγοις είναι ένα κόμμα που δεν θέλει να συνεχίσει την αμαρτωλή παράδοση των ελληνικών κομμάτων. Αν θες Ποτάμι στην κυβέρνηση, ψήφισε Ποτάμι». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Σταύρος Θεοδωράκης μέσω συνέντευξής του στο Πρώτο Θέμα και τον δημοσιογράφο Γρηγόρη Τζιοβάρα.
Όπως λέει ο επικεφαλής του Ποταμιού «ο στόχος δεν είναι τα υπουργεία, αλλά να περιορίσουμε την αυθαιρεσία των κομμάτων εξουσίας και να βγει η δημιουργική Ελλάδα μπροστά». «Εκεί πρέπει να αναζητήσουμε τους υπουργούς. Και εμείς τους έχουμε βρει» συνεχίζει και προσθέτει: «άλλωστε η πορεία μας όλους αυτούς τους μήνες απέδειξε και στους πιο δύσπιστους, ότι το Ποτάμι δεν είναι ο Σταύρος. Το Ποτάμι είναι όλοι αυτοί που λένε μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα στη χώρα χωρίς να την γκρεμίσουμε». Συμπληρώνει ακόμη ότι το Ποτάμι προσβλέπει σ’ ένα ποσοστό που θα φοβίσει τα δύο κόμματα εξουσίας και εξηγεί ότι «μόνο αν δουν ότι είμαστε σε ανοδική τάση θα μας ακούσουν. Αλλιώτικα δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα μας φωνάξουν το πολύ πολύ να τσοντάρουμε 5-10 έδρες για να κάνουν κυβέρνηση όπως παλιά».
Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι το Ποτάμι λέει «όχι» σε νέες εκλογές και «ναι» στις συνεργασίες και στους μικρούς και δίκαιους συμβιβασμούς, ενώ σχολιάζοντας την προεκλογική περίοδο αναφέρει: «φοβάμαι ότι ήταν η προεκλογική περίοδος της σύγκρουσης των μηδενικών». «Η χώρα από τη Δευτέρα πρέπει να κάνει μια τιτάνια προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της και αντί να συζητάμε γι’ αυτό, αντί να μαλώνουμε για τις λύσεις, συζητάμε για το ντεκόρ», σχολιάζει.
Τέλος, εξηγεί ότι «την Κυριακή θα πρέπει τα κόμματα που ψήφισαν τη συμφωνία να δεσμευτούν σε τρία πράγματα. Ότι δε θα έχουμε ξανά εκλογές. Ότι δε θα βγουν οι μισοί στον δρόμο να πυροβολούν τους άλλους μισούς. Και ότι όλοι μαζί θα φτιάξουμε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης που θα εμπεριέχει διορθώσεις στο τελευταίο μνημόνιο – ενίσχυση των χαμένων των τριών μνημονίων και μεγάλες αλλαγές που θα απελευθερώνουν την οικονομία και θα βάζουν σε νέα βάση την παραγωγή στη χώρα μας».
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Ήταν η πιο κουραστική προεκλογική περίοδος αυτή που φθάνει στο τέλος της;
Στα κουραστικά έχουμε μάθει. Φοβάμαι ότι ήταν η προεκλογική περίοδος της σύγκρουσης των μηδενικών. Η χώρα από την Δευτέρα πρέπει να κάνει μια τιτάνια προσπάθεια να σταθεί στα πόδια της και αντί να συζητάμε γι’ αυτό αντί να μαλώνουμε για τις λύσεις, συζητάμε για το ντεκόρ. Είναι ψηλός ο Μεϊμαράκης και τον δείχνουν κοντό; Ή είναι κοντός ο Τσίπρας και τον δείχνουν ψηλό;
Σχολιάστε μου με μια φράση το ντιμπέιτ των δύο αρχηγών.
Πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα.
Πείτε μου ένα επιχείρημα που θα έπειθε και τον πιο δύσπιστο να ψηφίσει Ποτάμι;
Ψήφισε ένα κόμμα που δεν πιστεύει στην παντοκρατορία των κομμάτων. Δεν έχει ανοίξει γραφεία σε όλα την Ελλάδα. Δεν έχει πάρει δάνεια από τις τράπεζες. Δεν έχει φοιτητική παράταξη παρότι έχει χιλιάδες νέους εθελοντές. Δεν έχει επαγγελματίες πολιτικούς. Δεν έχει αποσπάσει τους δεκάδες υπαλλήλους που του δίνει δικαίωμα ο νόμος. Εν ολίγοις είναι ένα κόμμα που δεν θέλει να συνεχίσει την αμαρτωλή παράδοση των ελληνικών κομμάτων.
Και το βασικό επιχείρημα για να μην ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ;
Θυμήσου. Μόνο αυτό. Θυμήσου.
Παρόλα αυτά θα μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι τουλάχιστον ο ένας στους δύο πολίτες επιλέγει ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι αυτοί δεν θυμούνται;
Ο κόσμος συνεχίζει να ψηφίζει αρνητικά. «Ψηφίζω Μεϊμαράκη για να φύγει ο Τσίπρας – Ψηφίζω Τσίπρα για να μην ξαναέρθει η ΝΔ». Αυτό είναι το σκηνικό που στήθηκε και μέσα σε αυτό το δίπολο τοποθετείται ο κόσμος. Η κοινωνία ζει σε απόγνωση, συνεχείς διαψεύσεις, συνεχείς απογοητεύσεις, ανέχεια. Σε τέτοιες συνθήκες το να «προσέξεις» το Ποτάμι είναι για κάποιους περιττή πολυτέλεια.
Αυτό δικαιολογεί κατά την άποψη σας το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις, δείχνουν να μην μπορείτε να ξεφύγετε από τη πίεση της αριστερής και δεξιάς μέγγενης;
Αυτά είναι τα κακά της απουσίας κομματικού μηχανισμού. Οι ψηφοφόροι σου δεν είναι στρατός. Είναι χαλαροί και συσπειρώνονται αργά. Πιστεύω ότι μέχρι την Κυριακή θα έχουν γυρίσει όλοι πίσω και θα έχουν προστεθεί στους νέους που έχουν καταφθάσει. Και ελπίζω να μειωθεί και η αποχή που μας κάνει ζημιά. Πάντως και στις προηγούμενες εκλογές πολλές δημοσκοπήσεις μας έδιναν 4,5 και πήραμε 6,1. τώρα που μας δείχνουν 6 θα πάρουμε το λιγότερο 8%. (Γέλια).
Είδα και ένα μήνυμα σας στο ίντερνετ κατά της αποχής και της πλάκας – όπως λέτε. Αυτό πηγαίνει στον Λεβέντη;
Αυτό είναι ένα σποτ που το έκανα αυθόρμητα. Πήγαινα στα Γλυκά Νερά σε ένα στούντιο για ένα γύρισμα και με σταματάει μια μεγάλη παρέα πιτσιρικάδων – είχε και ένα πανηγύρι εκεί γύρω – και άρχισαν τα «μεγάλε – να βγάλουμε καμιά σέλφι, ωραία τους τα λες». Και φεύγοντας τους λέω «άντε και να μην ξεχάσετε να ψηφίσετε». «Θα πάμε για μπάνιο» μου φωνάζουν όλοι σχεδόν, εν χορώ. Γυρνάω πίσω και αρχίζουμε ξανά την συζήτηση. «Μα είναι δυνατόν να απέχετε; Να ψηφίζουν οι γιαγιάδες και να μην ψηφίζετε εσείς; Και μετά τι θα κάνετε, αν βγουν οι χειρότεροι; Θα φύγετε από την χώρα;». Κόντεψα να χάσω το γύρισμα αλλά νομίζω ότι τους έπεισα. Και μόλις έφτασα στο στούντιο, αναψοκοκκινισμένος όπως ήμουν, κοίταξα στην κάμερα και είπα όλα αυτά εναντίον της αποχής και της πλάκας.
Ο εκλογικός πήχης για το Ποτάμι που μπαίνει;
Σε ένα ποσοστό που θα φοβίσει τα δύο κόμματα εξουσίας. Να γυρίσουν και να πουν ο ένας στον άλλο : «το Ποτάμι ανεβαίνει». Μόνο αν δουν ότι είμαστε σε ανοδική τάση θα μας ακούσουν. Αλλιώτικα δεν θα αλλάξει τίποτα. Θα μας φωνάξουν το πολύ πολύ να τσοντάρουμε 5-10 έδρες για να κάνουν κυβέρνηση όπως παλιά.
Τι όνειρα κάνετε πλέον τα βράδια; «Να διπλασιάσω το ποσοστό μου»; «Να γίνω πρωθυπουργός»;
Δεν βλέπω όνειρα. Τις προεκλογικές μέρες τουλάχιστον. Αντιθέτως λύνω πολιτικές εξισώσεις. Κάνω σχέδια δηλαδή. Και καμιά φορά πριν το ξημέρωμα, πετάγομαι και αρχίσω να γράφω. Τώρα για το μεγάλο ποσοστό που λέτε. Υπάρχει μια πανάρχαια συμβουλή. Αν θέλεις την εύνοια όλων, πρέπει να λες τα πιο ηλίθια και τα πιο χοντρά ψέματα. Ε, δεν είμαι αυτής της σχολής. Εμείς ψάχνουμε τους γνωστικούς.
Αν πέσετε κάτω από το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών, τι θα κάνετε;
Μα σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες, τι νόημα έχουν οι προβλέψεις; Και σας λέω: πιστεύω ότι ο κόσμος θα μπει στο Ποτάμι. Αν δείτε τις πίσω σελίδες των δημοσκοπήσεων, ένα μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης συμφωνεί με αυτά που λέμε. Και οι περισσότεροι έχουν θετική γνώμη για μας. Μας ερωτεύονται αλλά δεν μας παντρεύονται. Και από κάποιους εκφράζετε η βεβαιότητα ότι «το Ποτάμι έτσι και αλλιώς θα είναι στην κυβέρνηση και θα εμποδίσει την στραβοτιμονιά του Τσίπρα ή του Μεϊμαράκη». Δεν είναι έτσι. Αν θες Ποτάμι στην κυβέρνηση, ψήφισε Ποτάμι. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος που θα το ψηφίσει.
Μήπως δεν ήταν καλή ιδέα να εμφανίζεστε ως προεκλογικό πασπαρτού για την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί;
Δεν έχω υπάρξει ποτέ υποκριτής. Και δεν ρωτάω τους διαφημιστές και τους επικοινωνιολόγους πριν μιλήσω. Τα πράγματα είναι απλά. Κυβέρνηση με αυτόν τον εκλογικό νόμο μπορεί να γίνει μόνο με την συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Αυτοί δηλαδή που θα πάρουν τις 50 έδρες. Τι θέλουμε λοιπόν; Θέλουμε κυβέρνηση ή θέλουμε ξανά εκλογές; Εμείς λέμε «όχι εκλογές». Συνεργασίες και συμβιβασμός. Ή θα ήταν πιο πατριωτικό να έλεγα: εγώ θέλω μόνο τον «έναν» και αν κερδίσει ο «άλλος» θα πω «όχι» και θα πάμε σε εκλογές.
Αν ήταν να αποφασίσετε εσείς για τον νικητή, ποιον θα ανακηρύσσατε: Τον Τσίπρα ή τον Μεϊμαράκη;
Αλλοίμονο αν είχα παραδοθεί στην γοητεία του κ. Τσίπρα ή του κ. Μειμαράκη. Το Ποτάμι θέλω να είναι ο νικητής και μόνο το Ποτάμι. Τους πληρώσαμε ακριβά κ. Τζιοβάρα. Ή ξεχάσαμε την οριζόντια λιτότητα των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ξεχάσαμε το κομματικό τους κράτος; Ξεχάσαμε που γύρισαν την πλάτη στους νέους; Ή ξεχάσαμε τα πειράματα του κ. Τσίπρα. Τους τραγικούς αυτοσχεδιασμούς που μας έφεραν ένα βήμα πριν την πλήρη καταστροφή. Τους έλεγα στην Βουλή: φέρτε μια συμφωνία πριν κλείσουν οι τράπεζες και γέλαγαν. Δεν είχαν συναίσθηση της ευθύνης τους. Μην μου λέτε λοιπόν να επιλέξω το λιγότερο κακό. Δεν θέλω.
Τι καταμαρτυρείτε στον Τσίπρα;
Πέταξε στα σκουπίδια την μεγαλύτερη ευκαιρία. Η Ευρώπη είχε βαρεθεί τους παλιούς και τον περίμενε με ανοιχτές αγκάλες. Και οι Έλληνες είχαν κουραστεί και έλεγαν «λες»; Θυμάστε που είχε φτάσει η δημοτικότητα του τον Φεβρουάριο; Στον ουρανό. Και αντί να πει «είμαι ηγέτης», είπε «είμαι αρχηγός μιας παρέας». Όλους αυτούς τους μήνες δεν είχαμε κυβέρνηση. Χάος και δημιουργική ασάφεια είχαμε. Και βέβαια παρέδωσε το κράτος στους κολλητούς του. Θα θυμάστε την σύγκρουση μας στην Βουλή. Τον ρώτησα «γιατί στην μέση εκπαίδευση τοποθετείται μόνο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ» και μου απάντησε: «Μα έτσι έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι». Έτσι επί λέξει μου είπε. Για ποιο καινούργιο μιλάμε λοιπόν.
Και στον Μεϊμαράκη;
Ο κ. Μειμαράκης δεν είναι αθώος του αίματος. Είναι βουλευτής 26 χρόνια, ήταν υπουργός σε κυβερνήσεις που έχουν μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση. Τις τελευταίες μέρες μπορεί να ανέδειξε το ταλέντο του στον σχολιασμό αλλά η χώρα θέλει κάτι παραπάνω. Δεν είμαστε σε διαγωνισμό ρητορικής. Και βέβαια πρέπει να μας απαντήσει στο ερώτημα με ποιους θα κυβερνήσει. Με τους παλιούς υπουργούς της Νέας Δημοκρατία και του ΠΑΣΟΚ; Ξανά μανά τα ίδια; Το κόμμα του δεν τόλμησε να βγάλει αρχηγό και θέλει να βγάλει πρωθυπουργό. Ούτε την σειρά στις λίστες δεν τόλμησαν να αλλάξουν και λένε «έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας». Ούτε ένα νέο πρόσωπο. Ποιος πιστεύει λοιπόν ότι άλλαξαν μυαλά;
Ο Αλέξης Τσίπρας σας την «έπεσε» επανειλημμένα στην προεκλογική περίοδο. Γιατί;
Ρωτήστε τον ίδιο. Αν και όλα αυτά πρέπει σιγά σιγά να τα ξεχνάμε. Η χώρα έχει ανάγκη από πολλούς μικρούς δίκαιους συμβιβασμούς. Την Κυριακή θα πρέπει τα κόμματα που ψήφισαν την συμφωνία να δεσμευτούν σε τρία πράγματα. Ότι δεν θα έχουμε ξανά εκλογές. Ότι δεν θα βγουν οι μισοί στον δρόμο να πυροβολούν τους άλλους μισούς. Και ότι όλοι μαζί θα φτιάξουμε ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης που θα εμπεριέχει διορθώσεις στο τελευταίο μνημόνιο – ενίσχυση των χαμένων των τριών μνημονίων και μεγάλες αλλαγές που θα απελευθερώνουν την οικονομία και θα βάζουν σε νένα βάση την παραγωγή στη χώρα μας.
Μπορεί να σας δούμε στην κυβέρνηση;
Ο στόχος δεν είναι τα υπουργεία. Ο στόχος είναι να περιορίσουμε την αυθαιρεσία των κομμάτων εξουσίας και να βγει η δημιουργική Ελλάδα μπροστά. Εκεί πρέπει να αναζητήσουμε τους υπουργούς. Και εμείς τους έχουμε βρει. Άλλωστε η πορεία μας όλους αυτούς τους μήνες απέδειξε και στους πιο δύσπιστους, ότι το Ποτάμι δεν είναι ο Σταύρος. Το Ποτάμι είναι όλοι αυτοί που λένε μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα στη χώρα χωρίς να την γκρεμίσουμε.
Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί αυτοαποκλείεστε; Γιατί λέτε «δεν θέλω να γίνω υπουργός ή αντιπρόεδρος»;
Ε, ας μείνει και ένας απέξω να κάνει πολιτική (γέλια). Όταν μπήκα στην πολιτική είπα μπαίνω για να γίνω γέφυρα για όλους αυτούς που θέλουν να προσφέρουν για όλους αυτούς που έχουν αποδείξει ότι μπορούν. Αυτό προέχει για μένα. Και θέλω -δεν σας το κρύβω – να γίνω παράδειγμα για τα νέα παιδιά. Να μπορούν να πουν «μπήκε στην πολιτική όχι για την καρέκλα». Ας νικήσουμε λοιπόν, ας δώσουμε ένα διαφορετικό στίγμα και όλα τα άλλα τα βρίσκουμε.