Ισχυρό εκλογικό ποσοστό για τη Λαϊκή Ενότητα ζήτησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, εξηγώντας ότι το κόμμα του θέλει να αντιπροσωπεύσει το 62% των πολιτών που ψήφισαν “όχι” στο δημοψήφισμα.
Ο κ. Λαφαζάνης χαρακτήρισε “δράμα για τη χώρα” το διακύβευμα των εκλογών να είναι “Τσίπρας ή Μεϊμαράκης”, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι “πρόκειται για δυο διεκδικητές της εξουσίας που φιλοδοξούν να είναι πρωθυπουργοί σε μνημονιακό προτεκτοράτο”.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας υπογράμμισε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια και κάλεσε τη νεολαία να στηρίξει την προσπάθεια του κόμματος. “Να στηρίξει την εργασία, την δυνατότητα για προοπτική, να μείνει σ αυτό τον τόπο και να μην ξενιτεύεται. Να στηρίξει την δύναμη για να έχει ελπίδα αυτή η χώρα. Το ΟΧΙ συνεχίζουμε να το στηρίζουμε και θα το κάνουμε μέχρι τέλους”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας επανέλαβε ότι θεωρεί αναγκαία τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, προκειμένου να επιτευχθεί “η χρηματοδότηση της οικονομίας, κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας”.
Συνεχίζοντας, είπε ότι η μετάβαση αυτή είναι ένας δρόμος “πρωτότυπος”, που μπορεί να έχει στην αρχή προβλήματα και δυσκολίες, αν και “απείρως μικρότερες από αυτές που ζούμε”, αλλά και θετικές επιπτώσεις για την οικονομία και την κοινωνία, όπως η ενίσχυση του τουρισμού, των εξαγωγών και της ρευστότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, βασική προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση είναι “ένα ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, στους στρατηγικούς κλάδους και τις στρατηγικές επιχειρήσεις της οικονομίας”.
Όσον αφορά στις μετεκλογικές συνεργασίες, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασιών με “δυνάμεις που θα εφαρμόζουν μνημόνια”. “Είχαμε τέτοια κυβέρνηση”, είπε χαρακτηριστικά, “αλλά μας έδιωξαν. Έδιωξαν την Αριστερή Πλατφόρμα που αποτελούσε 'βαρίδι'”.
Αναφερόμενος στο θέμα των μεταναστών και των προσφύγων, καταλόγισε ευθύνες στις “ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στους πολέμους, στη στρατοκρατία”, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του με τη χρήση στρατιωτικών μέσων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, “το πρώτο πράγμα που χρειάζονται είναι να υπάρξει ισχυρότατη χρηματοδότηση για τη στήριξή τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταβάλει επαρκή κονδύλια, ειδικά στην Ελλάδα, για να παίξουμε σημαντικό ρόλο”.
“Οι γυναίκες είναι αποφασισμένες. Ξέρουν ότι έχουν υπάρξει τα πρώτα θύματα του μνημονίου”, ανέφερε από τη σκοπιά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι κυρίως οι γυναίκες αυτές που δηλώνουν αναποφάσιστες. “Στις μάχες της αντιμνημονιακής αντίστασης οι γυναίκες υπήρχαν στην πρωτοπορία”, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, ενώ τόνισε ότι υπάρχει ισχυρή συμμετοχή γυναικών στα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Ενότητας.
Η κ. Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι κατά την ψήφιση του μνημονίου παραβιάστηκαν οι δημοκρατικοί κανόνες, “ασκήθηκε τρομοκρατία στην πρόεδρο της Βουλής και παρακάμφθηκε με πραξικοπηματικό τρόπο η διάσκεψη των προέδρων προκειμένου να επιτευχθεί η ψήφισή του την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου”.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα του χρέους, η κ. Κωνσταντοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι “μετά την ψήφιση του μνημονίου, κλείνει με ταφόπλακα το ζήτημα του χρέους”.