Εκλογές Σεπτεμβρίου 2015: Αν βάλω σταυρό είναι άκυρο το ψηφοδέλτιο;

Οι εκλογές τις 20ης Σεπτεμβρίου διεξάγονται με το σύστημα της λίστας. Επομένως οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να βάλουν σταυρό προτίμησης σε κάποιον από τους υποψηφίους, καθώς εκλέγονται κατά την σειρά που αναγράφονται στο ψηφοδέλτιο του κόμματος (ΛΙΣΤΑ).

Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος ψηφοφόρος σημειώσει με σταυρό δίπλα στο όνομα κάποιου υποψηφίου; 

Σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο τα ψηφοδέλτια με σταυρό προσμετρούνται κανονικά.

Οι εκλογές με λίστα διενεργούνται μόνο σε περιπτώσεις που προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές, εντός δεκαοκτώ μήνών από τις προηγούμενες.

Οι τελευταίες εκλογές με λίστα ήταν εκείνες της 17ης Ιουνίου 2012, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ενάμιση μήνα από τις προηγούμενες, αυτές της 6ης Μαΐου 2012.

Οι βασικότερες διαφορές του συστήματος ψηφοφορίας με λίστα από αυτό των σταυρών προτίμησης είναι οι εξής:

-Στις δηλώσεις κατάρτισης των συνδυασμών, οι οποίες απευθύνονται προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και βάσει των οποίων ενεργείται η ανακήρυξή τους από τον Άρειο Πάγο, οι υποψήφιοι αναγράφονται κατά τη σειρά που καθορίζει ο εκλογικός σχηματισμός (κόμμα, συνασπισμός κομμάτων ή συνασπισμός μεμονωμένων) και όχι αλφαβητικά.

-Δε σημειώνεται από τους εκλογείς σταυρός προτίμησης υπέρ υποψηφίου. Η τυχόν σημειώσή του, πάντως, δεν επιφέρει ακυρότητα του ψηφοδελτίου.

-Οι έδρες που παραχωρούνται σε κάθε συνδυασμό καταλαμβάνονται από τους υποψηφίους αυτού σύμφωνα με τη σειρά που έχουν προταθεί στη δήλωση κατάρτισης του συνδυασμού και ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο και όχι κατά τη σειρά των σταυρών προτίμησης καθενός.

-Οι αναπληρωματικοί ("επιλαχόντες") ανακηρύσσονται κατά τη σειρά που έχουν προταθεί στη δήλωση κατάρτισης του συνδυασμού και ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο και όχι κατά τη σειρά των ψήφων προτίμησης καθενός.

-Ως προς το τυπικό της διαδικασίας, αυτονόητο είναι ότι δεν υπάρχουν μολύβια προς χρήση από τους εκλογείς στα παραβάν.