“Σε τέσσερα χρόνια η χώρα θα είναι διαφορετική”, διαμηνύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο δίκτυο Euronews, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η ύφεση θα έχει τελειώσει το πρώτο εξάμηνο του 2016, ενώ στις αρχές του 2017, αν όχι νωρίτερα, η χώρα μπορεί να είναι ξανά στις αγορές.
Αναφερόμενος στο χρέος, τονίζει ότι για πρώτη φορά συζητείται, όχι αν πρέπει, αλλά σε ποια έκταση και βάθος θα πρέπει να είναι η αναδιάρθρωση, απομείωση του χρέους. Στο σημείο αυτό υπογραμμίζει ότι “ο κ. Σαμαράς όχι μόνο δεν έβαλε το θέμα του χρέους στο τραπέζι, αλλά έλεγε δεξιά και αριστερά ότι το χρέος είναι βιώσιμο”.
Για τη συμφωνία στην οποία τελικά κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης το χρηματοδοτικό σκέλος, καθώς όχι μόνο υπάρχει φρέσκο χρήμα αλλά καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2019 και αυτό από μόνο του συνιστά μια ντε φάκτο μίνι αναδιάρθρωση του χρέους.
Ερωτηθείς για τον Γιάννη Βαρουφάκη, σχολιάζει: “Θεωρώ ότι κάθε πρωθυπουργός έχει δικαίωμα να επιλέγει τον υπουργό που του φέρνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Και όπως ένας προπονητής βλέπει έναν αθλητή, αν μιλάμε για ποδοσφαιρικό αγώνα, ότι κάποια στιγμή δεν αποδίδει και έχει δώσει το μεγαλύτερο της απόδοσής του, τον αλλάζει -όπως και έπραξα. Ο Βαρουφάκης την πρώτη περίοδο της διαπραγμάτευσης έδωσε μια μεγάλη δυναμική. Μετά τη στοχοποίηση του από τους περισσότερους εταίρους, σταμάτησαν να τον ακούνε, δεν μπορούσε να επικοινωνήσει μαζί τους, έπρεπε να αλλάξει”.
Όσο για το αν “θυσίασε” τον πρώην υπουργό Οικονομικών για το λόγο αυτόν, απαντά: “Δεν υπάρχει η έννοια της θυσίας, αλλά η έννοια της προσφοράς. Και αυτή ήταν η συνεννόηση που κάναμε μεταξύ μας. Δεν υπάρχει κάποια μονιμότητα. Και όταν είδα ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν μπορούσε να φέρει μια συμφωνία, δεν μπορούσε να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους που έπρεπε να κάτσει στο τραπέζι για να φέρει τη συμφωνία του είπα "Γιάννη εσύ δεν μπορείς να φέρεις τη συμφωνία" και μου είπε "Ναι έχεις δίκιο, δεν μπορώ εγώ να φέρω συμφωνία". Νομίζω ότι χωρίσαμε σαν φίλοι”.
Για την δραματική Σύνοδο Κορυφής που διήρκεσε 17 ώρες και από την οποία προέκυψε η συμφωνία για το νέο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: “Ήταν μια σκληρή συνεδρίαση. Εγώ τους ξεκαθάρισα ότι δεν πρόκειται να φύγω εάν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή μιας πρότασης άθλιας που είχε έρθει. Με ένα ταμείο έξω από τη χώρα, με έδρα το Λουξεμβούργο, το οποίο θα είχε στόχο να εκποιήσει μεμιάς και σε τιμές πάρα πολύ χαμηλές, διότι στην περίοδο της κρίσης έχεις πολύ χαμηλές τιμές, δημόσια περιουσία 50 δισ. ευρώ, δηλ. 25% του ΑΕΠ μας. Τους εξήγησα ότι αν θέλουν να βάλω στην Ακρόπολη πωλητήριο τότε να μου το πούνε. Εγώ δε θα φύγω από το τραπέζι, αλλά εγώ δεν υπογράφω. Με πιέσανε, με πιέσανε, φτάσαμε την άλλη μέρα το πρωί, κατάλαβαν ότι έπρεπε να υποχωρήσουν. Και υποχώρησαν. Και γιατί κάποιοι ξεκίνησαν με κακό mood απέναντί μου; Ακριβώς επειδή το δημοψήφισμα ανέδειξε το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευρώπης και μου έλεγαν, εγώ τι να πω που δεν έκανα δημοψήφισμα στους ψηφοφόρους μου; Πρόβλημά σας, τους είπα, που δεν κάνατε δημοψήφισμα. Γιατί η δημοκρατία είναι υπέρτατη αξία στην Ευρώπη”.
Αναφορικά με το προσφυγικό και τις κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησής του ότι δεν έπραξε τα δέοντα, ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει: “Μας κατηγορούν ότι ανοίξαμε τα σύνορα και καλέσαμε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Λες και ζουν σε γυάλα. Λες και δεν ξέρουν ότι στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή έχουν περάσει ήδη 800.000 πρόσφυγες. Λες και δεν καταλαβαίνουν ότι εδώ έχουν να κάνουν με παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο συνέπεσε βεβαίως με την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα. Αλλά δεν είμαστε εμείς αυτοί που καλέσαμε τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, ούτε η κ. Μέρκελ αυτή που τους κάλεσε στη Γερμανία, η οποία μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει κοντά 800.000 πρόσφυγες. Άρα, εδώ βλέπουμε μια πολύ βαθιά και μεγάλη υποκρισία από το συντηρητικό και λαϊκιστικό κομμάτι της πολιτικής του τόπου, και σε αυτό συμπεριλαμβάνω και τη ΝΔ και κόμματα που ανήκουν δυστυχώς -και λέω δυστυχώς, γιατί δεν είναι αυτή η αντίληψη των σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη-, ανήκουν στη σοσιαλιστική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Και μέσα στην Ελλάδα, κυρίως το Ποτάμι έχει την πιο λαϊκιστική τοποθέτηση για ψηφοθηρικούς λόγους και ταυτίζεται με τις θέσεις της Χρυσής Αυγής σε αυτό το θέμα”.