Πολύ κοντά στην επιστροφή του στο ΠΑΣΟΚ υπό τη μορφή συνεργασίας, βρίσκεται ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ζητάει την ανασύνταξη των των δυνάμεων του «Δημοκρατικού Σοσιαλισμού».
Θυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί πρόσκληση από τη Φώφη Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της εισήγησής της, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, όπου εξετάστηκαν όλες οι πλευρές των εξελίξεων στη πορεία προς τις κάλπες και η προεκλογική τακτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ.
Στόχος του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την κα Γεννηματά, είναι να διαμορφωθεί ένας τρίτος εναλλακτικός πόλος, ο οποίος θα αναδείξει τις διαφορές τόσο με τον νεοφιλελευθερισμό της δεξιάς, όσο και με τις τυχοδιωκτικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρώην πρωθυπουργός ζητάει να υπάρξουν άμεσα συγκλίσεις στον ευρύτερο «προοδευτικό», όπως σημειώνει, χώρο.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η εκλογική σύμπραξη κομμάτων, κινήσεων και προσωπικοτήτων του ευρύτερου χώρου, πρέπει να είναι η αρχή που θα σηματοδοτήσει ανασυγκρότηση του χώρου, μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο τέως Πρωθυπουργός, κρίνει ότι τώρα είναι η ώρα των συνεργασιών, της σύνθεσης, όπως και της ανανέωσης, της ρήξης με παλιές αντιλήψεις και καλεί όλους «σε μια νέα συστράτευση σε αυτόν τον αγώνα».
«Είναι επιτέλους η ώρα να γίνει κοινός τόπος για όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ότι η πατρίδα είναι πάνω από κομματικές σκοπιμότητες και προσωπικές επιδιώξεις», προσθέτει ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος κάνει λόγο για τρεις προκλήσεις: «Πρώτον, η ανάγκη να υπηρετήσουμε την πατρίδα, όπως κάναμε σε κάθε κάλεσμα, και να αθροίσουμε τις δυνάμεις του Ελληνισμού, να καλλιεργήσουμε διαύλους συνεννόησης, να πολλαπλασιάσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Δεύτερον, η ανάγκη καθαρών θέσεων, διακριτών, που να οριοθετούν την διαφορετικότητά μας από τη συντήρηση και να αναδεικνύουν την ανάγκη προοδευτικού προσήμου στην πορεία της χώρας. Δεν συνεργαζόμαστε με δυνάμεις της "δεξιάς". Συγκρουόμαστε με αντιλήψεις πελατειακής διαχείρισης του κράτους, είτε αυτές προέρχονται από τη "δεξιά", είτε από τη "δογματική και παραδοσιακή αριστερά". Τρίτον, η ανάγκη να εκφραστούν και αύριο να συμμετέχουν ενεργά οι προοδευτικοί πολίτες, που αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία και στην κοινωνία και στο εκλογικό σώμα, στην ανασύνταξη του χώρου μας αλλά και της χώρας μας.
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι θα αισθανθεί πραγματική δικαίωση όταν η Ελλάδα σταθεί ισχυρά στα δικά της πόδια, και όχι τώρα που, όπως σημειώνει, πολλοί λένε ότι «με το τρίτο μνημόνιο δικαιώνονται οι επιλογές του 2010».
«Εμείς πράξαμε το αναγκαίο, πράξαμε το αυτονόητο, σηκώσαμε ευθύνες που δεν μας αναλογούσαν και το κάναμε για την πατρίδα», προσθέτει.
Παράλληλα, καταλογίζει σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ ότι υπηρέτησαν τη λογική του διαχωρισμού των Ελλήνων σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, με σκοπό την κατάκτηση της εξουσίας.
«Δικαίωση των θυσιών του Ελληνικού λαού θα έρθει - εάν γίνουν οι μεγάλες προοδευτικές αλλαγές. Όταν όλοι θα κατανοήσουν ότι η κρίση έφερε τα μνημόνια και όχι το αντίθετο. Όσοι καλλιέργησαν έναν ακήρυχτο εμφύλιο, διχάζοντας τον Ελληνικό λαό, έκαναν έγκλημα», εξηγεί μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου.