Την ολοκλήρωση της συζήτησης του νομοσχεδίου που αφορά τη συμφωνία με τους εταίρους της χώρας, στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, στις 16:30, αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τα μέλη των Επιτροπών. Καθώς όμως ο χρόνος δεν φτάνει για να μιλήσουν οι δεκάδες βουλευτές που έχουν εγγραφεί στη λίστα των ομιλητών, έγινε μπάχαλο στην αίθουσα της ολομέλειας με πρωταγωνιστές την Ζωή Κωσταντοπούλου και τον Άδωνι Γεωργιάδη.
Η πρόταση να λήξει η συνεδρίαση στις 4 ή στις 5, και μέχρι τότε να μιλήσουν όσοι προλαβαίνουν - με έκκληση να παραιτηθούν από το δικαίωμα ομιλίας όσοι βουλευτές έχουν καλυφθεί με αυτά που έχουν ακουστεί- προκάλεσε την έκρηξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ζητώντας και παίρνοντας το λόγο επί διαδικαστικού, εξήγησε πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα όσων βουλευτών θέλουν να τοποθετηθούν, να μπορούν να το κάνουν. Παράλληλα, η Πρόεδρος της Βουλής, εξαπέλυσε για μια ακόμη φορά «καρφιά» εναντίον της κυβέρνησης και του κ. Φίλη.
«Είναι εξόχως ασυνήθιστο και σίγουρα πολύ προβληματικό, βουλευτές οι οποίοι έχουν μια προνομιακή αντίληψη σε σχέση με το ποια δικαιώματα έχουν στη βουλή, και κάνουν και χρήση προνομίων που δεν διαθέτουν, να διεκδικούν να έχουν μιλήσει 2-3 φορές στη σειρά και τελικά να διεκδικούν να μην μιλήσουν άλλοι βουλευτές οι οποίοι δεν είχαν προνομιακή μεταχείριση», δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής.
«Δεν μπορεί κανείς εξ αυτών οι οποίοι σήμερα έρχονται να υπερασπιστούν ένα εκτρωματικό μνημόνιο και μια τερατώδη διαδικασία, να διεκδικούν να φιμωθούν αυτοί που αντιλέγουν σε μια τέτοια διαδικασία. Δεν μπορεί να στερηθεί το λόγο και το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης στη βουλή κανένας βουλευτής. Είναι δικαίωμα όλων των εγγεγραμμένων να μιλήσουν και το προεδρείο έχει υποχρεώσει να τους εγγυηθεί αυτό το δικαίωμα, είναι υποχρέωση μου να εγγυηθώ αυτό το δικαίωμα», συμπλήρωσε.
«Το γεγονός ότι εγράφησαν 83 συνάδελφοι καταδεικνύει το ενδιαφέρον, ακόμη κι αν το δεν το χουν διαβάσει όλο (σσ. το Μνημόνιο) όπως ακόμη και μέλη του υπουργικού συμβουλίου», πρόσθεσε με νόημα η κα Κωνσταντοπούλου.
«Δεν μπορεί κανείς ακόμη και με ψηφοφορία να στερήσει από άλλο βουλευτή το δικαίωμα του να τοποθετηθεί και να μιλήσει. Αυτοί που συμπλέουν με το κατεπείγον ας παραιτηθούν. Όχι όμως να μην μιλήσουν όσοι το επιθυμούν», κατέληξε η πρόεδρος.
Γεωργιάδης: Η Κωνσταντοπούλου έχει δίκιο
Με τη θέση της Προέδρου της Βουλής, συμφώνησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Κύριε υπουργέ καταφέρατε να κάνετε εμένα να συμφωνήσω με την Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος έχει δίκιο», είπε ο κ. Γεωργιάδης και απευθυνόμενος στον Τσκαλώτο, είπε ότι δεν μπορεί να φέρνει για πολλοστή φορά μέσα σε ένα μήνα, ένα νόμο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος».
«Δεν μπορείτε να το κάνετε 4η φορά σε ένα μήνα κύριε υπουργέ. Η στοχοποίηση της Κωνσταντοπούλου στο θέμα είναι λανθασμένη, έχει δίκιο. Δεν θα κλείσουμε τη βουλή επειδή το θέλει ο Τσακαλώτος», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης και κατόπιν αναφέρθηκε στη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς τη «Μνημονιάρα».
«Τέτοια Μνημονιάρα ότι θα φέρνε η Αριστερά, δεν το πίστευα», είπε χαρακτηριστικά.