Αιχμές εναντίον όσων επικρίνουν την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους άφησε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη διάρκεια της... μαραθώνιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τον απολογισμό του εξάμηνου έργου της στην προεδρία της Βουλής.
Η κ. Κωνσταντοπούλου επανέλαβε τη θέση της ότι το ελληνικό χρέος είναι παράνομο, επονείδιστο και μη βιώσιμο, άρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποπληρωθεί, ενώ επιτέθηκε τόσο στον Δημήτρη Μάρδα, υποστηρίζοντας πως οι απόψεις του για την επιτροπή για το χρέος δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση, όσο και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καταλογίζοντάς του ότι αρνείται να συνεργαστεί τόσο με την επιτροπή για το χρέος, όσο και με την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
“Δεν νοείται να πραγματοποιεί η Βουλή λογιστικό έλεγχο του χρέους και η Τράπεζα της Ελλάδος να αρνείται να χορηγήσει τις κινήσεις των τραπεζικών συμβάσεων. Είναι πρωτοφανές να γίνεται επίκληση τραπεζικού απορρήτου έναντι της Βουλής για συμβάσεις που αφορούν το κράτος”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου εξαπέλυσε βολές και κατά του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, με αφορμή την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. “Αντί να υλοποιήσει το κοινοβουλευτικό καθήκον διαφάνειας και συνδρομής στο έργο της Βουλής έκανε παρεμβάσεις εξόχως πολιτικές, συνοψίστηκαν σε ευθεία επίθεση στον πρώην υπουργό Οικονομικών, με στοιχεία που δεν διακρίνονται από την επιστημονικότητα που αρμόζει”, τόνισε και πρόσθεσε πως “κάποιοι βιάζονται να αναλάβουν ρόλους που δεν τους έχουν ανατεθεί”.
Η ίδια σχολίασε ότι η “τρόικα” της αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) ζητά την απομάκρυνσή της από την προεδρία της Βουλής, και προκάλεσε τα κόμματα αυτά να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της.
Έκανε ακόμη λόγο για “ρουσφετολογικές συμβάσεις ανθρώπων που δεν πάτησαν ποτέ στην εργασία τους” στη Βουλή. “Κανείς δεν μπορούσε να πει ποιοι και πόσοι ήταν αυτοί οι εργαζόμενοι. Ακόμα και οι εκπρόσωποι αυτών των ανθρώπων επί δύο μήνες δεν μπόρεσαν να το κάνουν και μου δήλωσαν την αδυναμία τους να εντοπίσουν όλους τους φερόμενους συναδέλφους τους με την ίδια σχέση εργασίας”, είπε.
Σημείωσε ότι μόλις πριν από 5 ημέρες “πήραμε προσωπικά σημειώματα από εκείνους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες”. “Δεν καταλαβαίνω πως είναι δυνατόν ο μόνος άνθρωπος που αποφάσισε να λύσει αυτό το θέμα δίκαια να δέχεται τέτοια επίθεση”, εξήγησε, κάνοντας λόγο για ανώνυμο bullying που δέχεται εντός Βουλής.
Σχετικά με τη λειτουργία του Καναλιού της Βουλής, τόνισε πως “δεν έκανα καμία τοποθέτηση, δεν έδωσα καμία οδηγία παρά μόνο να μεταδίδονται ζωντανά οι επιτροπές της Βουλής, καθώς και την οδηγία να καλύπτεται πλήρως το έργο της Βουλής”.
Ερωτηθείσα για το ζήτημα θεσμικής δυσαρμονίας που έχει θέσει το Μέγαρο Μαξίμου εξαιτίας της στάσης της στα προαπαιτούμενα, η πρόεδρος της Βουλής είπε: "Όπως έχω κατ΄επανάληψη πει, με τον πρωθυπουργό με συνδέει σχέση συντροφικότητας ειλικρίνειας, εκτίμησης και πραγματικά τον τιμώ για την προσφορά του στο δημόσιο βίο. Η δήλωσή μου μετά την έξοδο μου από το Μαξίμου ότι οι θεσμικοί παράγοντες και οι εκπρόσωποι των θεσμών οφείλουν να συνεννοούνται, να συνομιλούν και να βρίσκουν λύσεις ακόμη και όταν διαφωνούν με αντιπροσωπεύει πάντα. Η δήλωσή μου ότι και ο πρωθυπουργός και εγώ είμαστε ταγμένοι στην υπηρέτηση της ενότητας του κόμματος που ανήκουμε, τον ΣΥΡΙΖΑ, με αντιπροσωπεύει και θέλω να πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει και τον πρωθυπουργό. Δεν συνηθίζω και δεν θα το αλλάξω, να μιλώ ούτε με διαρροές ούτε με non paper, δεν θεωρώ ότι υπάρχει δυσαρμονία όταν ο πρόεδρος ή η πρόεδρος της Βουλής περιφρουρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν θεωρώ ότι υπάρχει δυσαρμονία όταν ο πρόεδρος ή η πρόεδρος της Βουλής επιμένει ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία πρέπει να υλοποιείται με βάση τις αρχές του Συντάγματος και της Δημοκρατίας".
Η πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ακόμη ότι εν προκειμένω η τοποθέτηση της κυβέρνησης ήταν ότι οι προθεσμίες για τα προαπαιτούμενα τέθηκαν από την τρόικα και η κυβέρνηση σε κατάσταση εκβιασμού αναγκάστηκε να τις φέρει στη Βουλή. "Εγώ πείθομαι από αυτό. Το πιστεύω ξέροντας τις ειλικρινείς προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Όμως όταν λοιπόν ο εκβιασμός περνάει από τη Βουλή, υποχρέωση της Βουλής είναι να αποκρούσει τον εκβιασμό και αυτό έπραξα. Σε σχέση δε με την κοινοβουλευτική διαδικασία θεωρώ μαύρες σελίδες για την κοινοβουλευτική δημοκρατία τις τρεις ψηφοφορίες του κατεπείγοντος, των πιο συντετμημένων κατεπειγόντων νομοσχεδίων, το ένα μάλιστα χιλίων σελίδων".