“Η συζήτηση για ένα Grexit δεν έχει νόημα”, καθώς “η ιδιότητα του μέλους στην Ευρώπη είναι μη αναστρέψιμη”, τονίζει σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Focus ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει πως “όποιος εισέρχεται στο ευρώ, λαμβάνει την απόφαση αυτή μια για πάντα” και πως “όποιος αυτοβούλως αποχωρεί από το ευρώ, δε θα εισέλθει ποτέ ξανά στο club αυτό”. Ο κ. Μεϊμαράκης μάλιστα χαρακτηρίζει την πρόταση του Ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ “μη κατανοητή”, καθώς όπως λέει “εάν καταστήσουμε την οικονομική κατάσταση μίας ευρωπαϊκής χώρας κεντρικό κριτήριο για την ιδιότητα του μέλους του ευρώ, το κοινό νόμισμα θα καταρρεύσει την επόμενη εβδομάδα”.
Ο κ. Μεϊμαράκης τάσσεται υπέρ της θεσμοθέτησης ενός Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών με αρμοδιότητες που θα συζητηθούν και όπως λέει “η λύση δεν ονομάζεται Grexit, η λύση έγκειται σε μία ακόμη πιο αποτελεσματική συνεργασία, μία ακόμη στενότερη προσέγγιση, μία ακόμη πιο ισχυρή Ευρώπη”.
Αξιολογώντας την μέχρι τώρα επίδοση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει πως ο κ. Τσίπρας αν και υποσχέθηκε στους Έλληνες "τον ουρανό με τ’ άστρα", οδηγεί από τότε τη χώρα προς τα πίσω, καθώς “μετά το καταστροφικό πρώτο εξάμηνο και την εισαγωγή των ελέγχων κυκλοφορίας κεφαλαίων πρέπει να υπολογίζουμε ότι η ύφεση θα ξεπερνάει το 3%, κάτι που σημαίνει αυτομάτως αύξηση της ανεργίας”.
Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι μία αριστερή κυβέρνηση. “Οι αριστεροί πολιτικοί επαινούν συχνά τους εαυτούς τους για το ότι μάχονται για τους πιο αδύναμους μίας κοινωνίας, αλλά όταν κλείνεις τις τράπεζες και επιτρέπεις να περιμένουν οι πιο αδύναμοι στις ουρές, ο ένας πίσω από τον άλλο, ποιο είναι το αριστερό πρόσημο σε αυτό; Πού είναι το αποτύπωμα της αριστερής πολιτικής σε σχέση με τη χαμένη γενιά των νέων Ελλήνων, οι οποίοι βλέπουν μία μόνο διέξοδο, δηλαδή τη μετανάστευση; Πού και πώς υποστηρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τους τόσο πολλούς ανέργους στη χώρα;”, διερωτάται ο πρόεδρος της ΝΔ.
Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη, “ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να είχε επιλύσει τα εσωτερικά του προβλήματα πολύ νωρίτερα και όχι σε μία περίοδο, στην οποία πραγματικά δεν υπάρχει καθόλου χρόνος, για να αναλώνονται σε εσωκομματικό πόλεμο χαρακωμάτων”, ενώ εκφράζει την ελπίδα πως “ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει επιτέλους αντιμέτωπος με την πραγματικότητα και θα αρχίσει, πάνω σε αυτή τη βάση, να κάνει πολιτική”. Την ίδια ώρα σπεύδει να διευκρινίσει πως η ΝΔ στήριξε τον κ. Τσίπρα στο Κοινοβούλιο, “διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα πρέπει να κατοχυρώσει τη θέση της στην Ευρώπη και στο ευρώ. Αλλά δεν είμαστε το στήριγμα του Τσίπρα. Εναπόκειται σε αυτόν να φέρει την – κατά την άποψή του – καλύτερη λύση για τη χώρα. Τι θα συμβεί μετέπειτα, θα το δούμε”.
Ο κ. Μεϊμαράκης επισημαίνει ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει απαραίτητα οποιαδήποτε συμφωνία έρθει στη Βουλή για το τρίτο δανειακό πρόγραμμα με την κυβέρνηση. “Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής συνεννόησης. Εμείς δεν θέλαμε μια οποιαδήποτε συμφωνία με τους πιστωτές. Αλλά μια συμφωνία που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο και θα μας οδηγήσει στο δρόμο της ανάπτυξης”, δηλώνει ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος και εκτιμά πως η απαίτηση των δανειστών να εισπράξει η Ελλάδα 50 δισ. από την πώληση της κρατικής περιουσίας είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί. “Αυτή είναι μία απαίτηση των δανειστών μας. Φρονώ ότι αυτή και άλλες σημερινές απαιτήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο να υλοποιηθούν. Στην οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα, αποκλείεται να αξιοποιηθεί σε πραγματικές τιμές η δημόσια περιουσία. Ένα παράδειγμα: Οι τιμές των ακινήτων έχουν καταρρεύσει έως και 70%”, τονίζει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει πως μπορεί να υπάρξει συζήτηση για το συνταξιοδοτικό όριο ηλικίας και τον απαιτούμενο αριθμό χρόνων, όμως ξεκαθαρίζει πως “σε ό,τι αφορά τους μισθούς και πάνω απ’ όλα όσον αφορά τις ήδη χαμηλές συντάξεις των Ελλήνων, που έχουν ήδη περικοπεί πολλές φορές, δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις”.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Μεϊμαράκης τονίζει πως “ο κ. Τσίπρας έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης των Ελλήνων ψηφοφόρων, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο. Τώρα οφείλει να αποδείξει ότι θα κάνει το καθήκον του. Νέες εκλογές θα ήταν, στην παρούσα φάση, όχι μόνο αντιπαραγωγικές, αλλά και μοιραίες”.