Με μεγάλη καθυστέρηση θα αρχίσει, ως φαίνεται, η συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο Σινέ Κεραμεικός, για να αποφασίσει για τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει το κόμμα στο άμεσο μέλλον- η αρχική ώρα έναρξης που είχε ανακοινωθεί ήταν στις 10 το πρωί.
Προσερχόμενος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, κάλεσε την ηγεσία σε ενότητα και συνεννόηση, τονίζοντας πως «ο λαός δεν θέλει ούτε ρήξη, ούτε διάσπαση. Θέλει ένωση και φυγή προς τα εμπρός».
Αντίθετα, η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, έφτασε στον Κεραμεικό για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και μπήκε στην αίθουσα χωρίς να κάνει δηλώσεις.
Πρωταρχική ανάγκη χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της συμφωνίας η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τονίζοντας ότι τα ζητήματα που αφορούν στην ενότητα του κόμματος θα ακολουθήσουν στη συνέχεια. Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση πως σήμερα θα «καταλήξουμε στα σωστά συμπεράσματα. Πρόταγμα το συμφέρον του λαού και μετά του ΣΥΡΙΖΑ»
«Δεν είναι στόχος της κυβέρνησης οι εκλογές» πρόσθεσε η κα Γεροβασίλη.
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει και πάλι την διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο – πρόταση που έχει υποστηρίξει η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας. Η εναλλακτική πρόταση είναι η διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος, πιθανόν το Σαββατοκύριακο.
Στον αντίποδα, η Αριστερή Πλατφόρμα ζητά την σύγκληση διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και το Σαββατοκύριακο. Πάντως, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ , πως ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες προτάσεις τις οποίες θα συζητήσει η ΚΕ.
Σε συνέντευξή του την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας έστειλε σαφή μηνύματα προς τους διαφωνούντες με την κυβερνητική πολιτική, καλώντας τους να παραδώσουν την έδρα τους, κάνοντας λόγο για «λαθροχειρία» σε ό,τι αφορά στην ερμηνεία του δημοψηφίσματος ενώ, τόνισε ότι "αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές” .
Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ρ/σ Στο Κόκκινο.
Το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό σήμερα είναι να αποδείξει πως ελέγχει το κόμμα του ενώ, την ίδια ώρα, θα επιχειρήσει να ανοίξει τον «κομματικό» ΣΥΡΙΖΑ στον «κοινωνικό» όπως έχει προαναγγείλει, επιδιώκοντας την εναρμόνιση της ευρείας κοινωνικής βάσης, όπως έχει διαμορφωθεί, με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το που θα γείρει τελικά η πλάστιγγα στο ΣΥΡΙΖΑ κρέμεται από μία κλωστή, ενώ βαρύνουσας σημασίας για τις ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι «53», οι οποίοι μέχρι στιγμής βρίσκονταν αιωρούμενοι ανάμεσα σε στήριξη και «άδειασμα» του Αλέξη Τσίπρα.