Νερό στο κρασί τους αποφάσισαν να βάλουν - τουλάχιστον προσωρινά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τα όσα αποφάσισαν τα όργανα του κόμματος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.
Άλλωστε, ενωτικό ήταν και το μήνυμα της προέδρου της Βουλής το μεσημέρι της Πέμπτης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Όπως όλα δείχνουν, η πρόθεση του κυρίου Τσίπρα είναι να μεταφέρει όλα τα ανοιχτά μέτωπα για το Σεπτέμβριο έχοντας για τις επόμενες εβδομάδες ως προτεραιότητα τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο.
Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι το ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος έχει παγιωθεί και ότι ένα διαζύγιο με τους διαφωνούντες είναι πλέον ορατό.
Ο πρωθυπουργός θέλει να οδηγηθεί το κόμμα εν ηρεμία στα επόμενα βήματα, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο Κεντρική Επιτροπή και εκεί να συζητηθεί πώς θα προχωρήσει το κόμμα σε έκτακτο συνέδριο, το οποίο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έχει προαναγγείλει για τον Σεπτέμβριο.
Διαφορετική είναι η προσέγγιση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Οι διαφωνούντες φαίνεται να προκρίνουν αίτημα άμεσης δρομολόγησης των διαδικασιών στα κομματικά όργανα και η Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να ζητήσει άμεση σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου, πριν από τις 20 Αυγούστου.
Στο μεταξύ με αφορμή τα 5 χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας Iskra, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Ιουλίου στις 20.00, στον Πανελλήνιο, στο Πεδίον του Αρεως, πολιτική εκδήλωση με τίτλο «Το «Όχι» δεν ηττήθηκε. Συνεχίζουμε!» και ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Στην εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Γιώργος Κασιμάτης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Αντώνης Νταβανέλλος, δημοσιογράφος και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος- συγγραφέας.
Επίσης θα αναγνωσθούν μηνύματα του διάσημου οικονομολόγου, Σαμίρ Αμίν και του Βρετανού συγγραφέα και ακτιβιστή της Αριστεράς, Ταρίκ Αλί.
Το δεύτερο νομοσχέδιο για το μνημόνιο πέρασε με 230 ψήφους, ενώ 63 βουλευτές ψήφισαν «όχι» και δύο ήταν απόντες, στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά περι τις 4:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης. Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 31 ψήφισαν «όχι», έναντι 32 της περασμένης Τετάρτης.
Από τα «όχι» της περασμένης Τετάρτης, «ναι» ψήφισε αυτή τη φορά ο Γιάννης Βαρουφάκης, «παρών» ο Κώστας Δερμιτζάκης, ενώ η απούσα της περασμένης ψηφοφορίας Αλεξάνδρα Τσανάκα, ψήφισε αυτή τη φορά «όχι».
Οι 30 βουλευτές που ψήφισαν «όχι» είναι οι: Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ησυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκουμάς, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοίλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Ζερδελης, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασιλης Κυριακάκης.
Πέντε συνολικά βουλευτές ψήφισαν «παρών». Στο «παρών» παρέμειναν οι: Ηρώ Διώτη καιΛέβα Βασιλική. Σε αυτούς προστέθηκαν οι Κώστας Δερμιτζάκης που από το «όχι» μετακινήθηκε στο «παρών», η κυρία Δανάη Τσήκα – Κωστοπούλου (είχε ψηφίσει ναι) και ηΝίνα Κασιμάτη (είχε ψηφίσει ναι).
Επίσης, «παρών» στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει η κυρία Βασιλική Κατριβάνου και Χρήστος Καραγιαννίδης αλλα αυτή την φορά ψήφισαν «ναι» επί της αρχής, «παρών» στο άρθρο 1 (Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας) και «ναι» στο άρθρο 2 (ευρωπαϊκή οδηγία για τις τράπεζες). Το ίδιο ψήφισε και η Αννέτα Καββαδία, ο Γιώργος Ψυχογιός και ο Θεοφάνης Κουρεμπές, που στην προηγούμενη ψηφοφορία είχαν ψηφίσει «ναι».
Οι Δημήτρης Μπαξεβανάκης και Νίκος Μιχαλάκης ψήφισαν «ναι» αν και την προηγούμενη φορά είχαν ψηφίσει «παρών».