Την πρόθεσή τους να μην ψηφίσουν ούτε το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το νέο πρόγραμμα γνωστοποίησαν αρκετοί διαφωνούντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τοποθετήσεις τους στη Βουλή.
Στην παρέμβασή του, ο μέχρι πρότινος υπουργός Δημήτρης Στρατούλης διεμήνυσε ότι ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να ψηφίσει μνημόνιο, που προβλέπει μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις, τονίζοντας ότι “η συνέχιση αυτών των πολιτικών δεν δίνουν αναπτυξιακή διέξοδο στη χώρα και ολοκληρώνουν έναν κύκλο καταστροφής”.
Ο κ. Στρατούλης χαρακτήρισε απαράδεκτο το ότι “οι διατάξεις του νομοσχεδίου μας επιβλήθηκαν” από τους δανειστές της χώρας. Και συμπλήρωσε: “Θα συνεχίσω τον αγώνα μου μέσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου αυτά τα πράγματα να είναι μια μικρή παρένθεση της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ”.
Καλούμαστε με συνοπτικές διαδικασίες να συζητήσουμε το σχέδιο νόμου που δεν τόλμησε να φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση στη Βουλή, επεσήμανε από την πλευρά της η Αγλαΐα Κυρίτση. “Και δυστυχώς αυτό το κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”, συμπλήρωσε η κ. Κυρίτση, σημειώνοντας παράλληλα ότι η διαδικασία αυτή στη Βουλή προσβάλει κατάφωρα τη Δημοκρατία.
Εξάλλου, η κ. Κυρίτση υποστήριξε ότι υπάρχουν διατάξεις του νομοσχεδίου που είναι κομμένες και ραμμένες προς όφελος των τραπεζών.
Έντονα επικριτικός για τα “άδικα και αντιλαϊκά” προααπαιτούμενα μέτρα, που ψηφίζονται με διαδικασίες fast track, όπως τις χαρακτήρισε, και ανοίγουν τον δρόμο περαιτέρω φτωχοποίησης του ελληνικού λαού και των λαϊκών στρωμάτων, εμφανίστηκε ο βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Σκούμας.
“Έρχεται μια συμφωνία, υποτίθεται για να εξυπηρετηθεί το χρέος της χώρας που δεν είναι βιώσιμο. Με αυτή τη συμφωνία όμως δεν θα διασωθεί η χώρα από ένα grexit. Αντίθετα, εκεί την οδηγεί, αφού προηγουμένως απαξιωθούν τα κοινωνικά δικαιώματα, τα διαθέσιμα των τραπεζών και ο δημόσιος πλούτος”, υποστήριξε ο κ. Σκούμας.
Ακόμη, ο κ. Σκούμας μίλησε για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των ήδη φτωχοποιημένων ανθρώπων, τονίζοντας ότι αυτό μόνο δικαιοσύνη δεν είναι, και προσέθεσε ότι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος απώλειας του δημόσιου ελέγχου από αυτούς που έβγαλαν τη χώρα από την πρίζα για να εκβιάσουν κυβέρνηση και λαό ώστε να μην δημιουργήσουν τη δική τους πορεία.
“Υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι και άλλες εναλλακτικές λύσεις. Όμως, μέσα από αυτά τα νομοσχέδια δεν μπορούν να βρουν το δρόμο τους γιατί οδηγούν σε συνεχή φτωχοποίηση, και εκείνος που θα έχει πάντα το πάνω χέρι είναι η ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική ελίτ σε βάρος του ελληνικού λαού. Έχουμε τη δυνατότητα να την σταματήσουμε αν αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο”, κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σφοδρή κριτική στο νομοσχέδιο άσκησε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Όπως είπε χαρακτηριστικά, το νομοσχέδιο δεν είναι προς το συμφέρον και το δίκιο του πολίτη, του εργαζόμενου του άνεργου, του οικονομικά αδύνατου και εξυπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα των τραπεζών.