Κουρουμπλής – Μπακογιάννη συμφωνούν για την δυσκολία της συμφωνίας

Για τα σκληρά μέτρα της νέας συμφωνίας και τις δυσκολίες στην υλοποίησή τους μίλησαν το πρωί στην "Κοινωνία Ώρα MEGA" ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής και η βουλετής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. 

Ο κ. Κουρουμπλής έκανε λόγο για μια "κρίσιμη, δύσκολη μέρα" και σημείωσε ότι κανείς δεν είναι σίγουρος για το πόσο ακριβές θα είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αλλά ανέφερε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι για μικρότερη διαρροή σε σχέση με την προηγούμενη. 

Αναγνώρισε ότι είναι δύσκολη η πραγματικότητα σε ένα μεγάλο κόμμα καθώς από τη μια μερία υπάρχει ένας πρωθυπουργός με ευρύτατη αποδοχή και από την άλλη μια κοινοβουλευτική ομάδα που ένα κομμάτι της έχει επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της συμφωνίας όχι γιατί είναι αδικαιολόγητος ο προβληματισμός. 

Ξεκαθάρισε πάντως ότι από τη στιγμή που τα μέτρα συμφωνήθηκαν πρέπει και να εφαρμοστούν ενώ για τα νοσοκομεία είπε ότι πάσχουν από προσωπικό καθώς έχει φύγει κόσμος λόγω πίεση συνταξιοδοτικού αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία πρόσληψης 4.500 ανθρώπων σε στοχευμένες τοποθετήσεις με παράλληλες εγκρίσεις για επικουρικό προσωπικό. 

Από τη μεριά της, η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για αντικειμενικές δυσκολίες στην προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου καθώς θα απαιτηθεί σοβαρή διαπραγματευτική ομάδα με γνώση του αντικειμένου για συμφωνία με τριετή ορίζοντα. 

Στάθηκε στη σημασία η νέα συμφωνία να είναι προϊόν ευρύτατης εθνικής συνεννόησης ώστε να κλείσει το πακέτο, να εισέλθει η Ελλάδα σε περίοδο ανάκαμψης και ταυτόχρονα να εκπονηθεί το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης με στήριξη του παραγωγικού ιστού της χώρας. 

Για τον πρωθυπουργό είπε ότι διέβη τον Ρουβίκωνα, κάτι που σημαίνει προσαρμογή στην πραγματικότητα κάτι που σημείωσε ότι είναι δύσκολο εγχείρημα για ένα κόμμα που επί πέντε χρόνια ήταν στη λογική της ευρύτατης καταγγελίας. 

Συνυπογράφει μάλιστα είπε τη χθεσινή τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τα στελέχη του που διαφωνούν για την ανάγκη να φέρουν εναλλακτικές. Ο τρόπος που έγινε η διαπραγμάτευση, ανέφερε, οδήγησε την Ελλάδα σε μέτρα 4 δισ. ευρώ παραπάνω, η χώρα βρίσκεται στο αμήν και χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με τη μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση.