Αργά το βράδυ της Δευτέρας κατατέθηεκ στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015. Το κύριο σώμα του νομοσχεδίου αναθεωρεί τις πολυάριθμες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ περιλαμβάνει και λοιπές διατάξεις των προαπαιτούμενων της τελικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.
Το νομοσχέδιο, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Βουλής, αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη και περιλαμβάνει τις διατάξεις για τους πλειστηριασμούς που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις τον Νοέμβριο του 2014 και ενσωματώνει και την κοινοτική οδηγία που προστατεύει τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.
Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τις διατάξεις για τις πρόωρες συντάξεις και την φορολογία των αγροτών.
Οι ρυθμίσεις αυτές θεωρούνταν βασικό προαπαιτούμενο του δεύτερου πακέτου που προβλέπει η συμφωνία με τους δανειστές αλλά το Μαξίμου αποφάσισε να μην τις φέρει στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, μετα από τις έντονες αντιδράσεις αγροτών και αντιπολίτευσης. Έτσι, η υπερψήφιση των μέτρων δεν τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς κατά μεγάλη πλειοψηφία η αντιπολίτευση στηρίζει τη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα μέτρα.
Ωστόσο, η ψηφοφορία της Τετάρτης παραμένει να καθοριστικό crash test για την κυβέρνηση, που ήδη βρίσκεται "στο όριο", μετά τις 32+7 απώλειες στην ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας, με κυβερνητικές πηγές για διαμηνύουν πως αν ο αριθμός των βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας την επομένη της ψηφοφορίας είναι μικρότερος των 120, πέφτει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να αποτρέψουν περαιτέρω "αποσκιρτήσεις".
Ετσι, την Τετάρτη, 22.07.2015, η συζήτηση/ψηφοφορία στη Βουλή θα γίνει για:
- Τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ο οποίος αποτελεί μείζονα αναμόρφωση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τα κόστη.
- Την ενσωμάτωση της οδηγίας BRRD, που αφορά την ασφάλεια των καταθέσεων, καθώς και την εξυγίανση των τραπεζών.
Όσον αφορά την έλευση της τρόικα στην Αθήνα, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, «οι θεσμοί αυτή τη στιγμή εργάζονται με τις ελληνικές αρχές για τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου, δηλαδή για την ψήφιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας και την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την εξυγίανση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά πρόσθεσε ως αίτημα την υιοθέτηση νομοσχεδίου για το μορατόριουμ της πρώτης κατοικίας.