Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή και την υπερψήφιση των μέτρων που συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές στο εξωτερικό, ήρθε η ώρα για τον Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπίσει ένα ακόμη δύσκολο μέτωπο. Αυτή τη φορά στο εσωτερικό.
Με δεδομένη την ανταρσία ενός σημαντικού αριθμού βουλευτών του – 32 συνολικά -, οι οποίοι δεν ψήφισαν τα μέτρα και κινήθηκαν αντίθετα από τη γραμμή της κυβέρνησης, το στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι να επιδείξει πολιτική πυγμή ανασχηματίζοντας δομές στους κόλπους της κυβέρνησης.
Στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του μετώπου της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε την Πέμπτη διαδοχικές συναντήσεις με συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ο κ. Τσίπρας να προχωρήσει σε απλή αντικατάσταση των διαφωνούντων, πέραν των κ. κ. Λαφαζάνη, Στρατούλη, Ησυχου, Χουντή, αλλά και της παραιτηθείσας, Νάντιας Βαλαβάνη. Παρόλ’ αυτά δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες μετακινήσεις, όπως η μετακίνηση του κ. Π. Σκουρλέτη από το Εργασίας και του κ. Θ. Δρίτσα από το υπουργείο Ναυτιλίας.
Ο κ. Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις και για την αντικατάσταση της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου από την προεδρία της βουλής.
Στην περίπτωση αυτή, θα αναλάβει το αξίωμα του Προέδρου ο κ. Βούτσης ή ο κ. Σκουρλέτης.
Τη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη αναμένεται να αναλάβει ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Χαράλαμπος Γκότσης, ενώ στη θέση του Κώστα Ήσυχου στο υπουργείο Άμυνας θα βρεθεί κατά πάσα πιθανότητα ο Γιώργος Βαρεμένος.
Σίγουρος για αξιοποίηση πρέπει να θεωρείται ο Δημήτρης Βίτσας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται και η επιστροφή του Δημήτρη Παπαδημούλη από την ευρωβουλή, προκειμένου να αναλάβει κάποιο κρίσιμο υπουργείο.
Σε κάθε περίπτωση όλες μας οι απορίες θα λυθούν εντός της ημέρας, οπότε και πρόκειται να ανακοινωθούν και επισήμως τα νέα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα.