Ολοκληρώθηκε μετά από 7 ώρες η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς και η σύνταξη ενός κοινού κειμένου από όλα τα κόμματα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποχωρώντας από το προεδρικό μέγαρο, δεν προέβη σε δηλώσεις, και μετέβη απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Καμμένος: Πρέπει να έχουμε συμφωνία με αποκατάσταση της ρευστότητας
Όπως δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, "σήμερα είναι μία ιστορική μέρα. Χθες ο ελληνικός λαός έδωσε το σύνθημα για εθνική ομοψυχία. Έστειλε ένα μήνυμα ότι δεν τρομοκρατείται, δεν απειλείται. Σήμερα με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, συνεκλήθη το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Θα έχετε σε λίγη ώρα το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, εκτός ΚΚΕ. Δίνουμε τη δύναμη όλα τα πολιτικά κόμματα να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να διαπραγματευθεί εκ μέρους του ελληνικού λαού και της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών κομμάτων. Είναι στα χέρια της Ευρώπης να αντιληφθεί ότι η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε η Ελλάδα να ξαναμπεί στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Η συμφωνία είναι μονόδρομος. Έχουν περιγραφεί οι επιθυμίες του συνόλου του ελληνικού λαού εκ μέρους των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Πρέπει να έχουμε συμφωνία με αποκατάσταση της ρευστότητας, αναπτυξιακό πακέτο και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν".
Κουτσούμπας: Γιατί διαφωνήσαμε με το κοινό ανακοινωθέν
Με τη σειρά του ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε: "Ακούσαμε την ενημέρωση του πρωθυπουργού για την πορεία των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων. Εκφράσαμε ξεκάθαρα τις απόψεις του ΚΚΕ, τόσο για τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, όσο κυρίως για τα τεράστια προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός σε αυτή τη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης"
"Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στα τείχη της Ε.Ε. Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το κοινό ανακοινωθέν που συμφώνησαν οι υπόλοιποι αρχηγοί. Διαφωνούμε και με τις εκτιμήσεις για το πώς εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία του λαού αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο εισηγείται τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση".
Θεοδωράκης: Θα παρθούν δύσκολες αποφάσεις
Στη συνέχεια ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ανέφερε: "Σε λίγη ώρα θα λάβετε ένα κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν όλοι οι αρχηγοί πλην του ΚΚΕ. Λέει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρχει άμεσα συμφωνία. Τις λεπτομέρειες δεν θα σας τις πω εγώ. Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για όσα έγιναν πριν το δημοψήφισμα αλλά και τα όσα πρέπει να γίνουν στο εξής. Πρέπει να διαψεύσουμε όλους αυτούς που νομίζουν ότι η Ε.Ε. μπορεί να υπάρχει χωρίς τους Έλληνες. Θα πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια, ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τιςκρίσιμες επόμενες στιγμές και να έχουμε μία θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες. Αν τα πράγματα ηρεμήσουν θα είμαστε εδώ για να κάνουμε και πολιτική κριτική ο ένας στον άλλο. Έκανα την εισήγηση να μην δοθούν τα πολιτικά πρακτικά στη δημοσιότητα παρά μόνο όταν λήξει ο κόκκινος συναγερμός. Τα πρακτικά θα δοθούν αφού έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο".
"Ο πρωθυπουργός μας είπε για πολλές από τις προτάσεις που σκέφτεται να καταθέσει στην Ευρώπη. Η ευθύνη της διαπραγμάτευσης ανήκει στην κυβέρνηση. Αποδεχόμαστε ότι θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές και θα παρθούν δύσκολες αποφάσεις. Θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Καλούμε την ΕΚΤ ότι υπάρχει μία προσπάθεια έναρξης των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να λάβει υπόψη της τις μεγάλες ανάγκες για ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος. Υπάρχει μία αναφορά ότι υπάρχει ανάγκη να ξεκινήσει μία συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Είμαστε στην τελευταία μεγάλη προσπάθεια για να δώσουμε μία λύση στα αδιέξοδα του ελληνικού λαού".
Μεϊμαράκης: Χάσαμε χρόνο
"Η Ν.Δ. το έχει αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω απ' όλα. Μας ενδιαφέρει η ποιότητα ζωής των πολιτών, η ανάπτυξη της κοινωνίας, να μπορούν οι αδύναμοι να κινούνται σε ένα ευνομούμενο κράτος. Γι' αυτό προσήλθα με διάθεση συνεννόησης. Πρέπει να παρατηρήσω ότι αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Χάσαμε χρόνο, ο οποίος ήταν εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και της χώρας", δήλωσε από την πλευρά του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Σημείωσε ότι "φτάσαμε στο σημείο να είμαστε το +5, οι τράπεζες να είναι κλειστές, η κοινωνική συνοχή να κινδυνεύει. Οφείλουμε οι δυνάμεις του πολιτικού τόξου να έχουμε ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να μπορέσει να φέρει τη συμφωνία όπως μας υποσχέθηκε".
"Θα υπάρξει ανακοίνωση της Προεδρίας. Μας εκφράζει και θα συμβάλουμε να υλοποιηθούν αυτά που αναφέρει κατά τον καλύτερο τρόπο. Θα κάνουμε όλες τις κινήσεις εκείνες, εφόσον μας ικανοποιεί η συμφωνία, για να μπορέσει να υποστηριχθεί. Την κύρια ευθύνη διαπραγμάτευσης την έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός", συμπλήρωσε.
Γεννηματά: Η σύσκεψη έγινε στο +5
Τελευταία από το Προεδρικό Μέγαρο εξήλθε η Φώφη Γεννηματά, η οποία δήλωσε: "Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων γίνεται στο +5. Με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς πρόγραμμα, προστασία και την ελληνική κοινωνία να βιώνει δραματικές καταστάσεις. Αν η πρωτοβουλία αυτή είχε ληφθεί νωρίτερα, πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα, θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει. Είναι επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης. Η σύναψη μίας συμφωνίας που θα εξασφαλίζει την ισότιμη παραμονή της χώρας μας στην Ε.Ε. και το ευρώ. Αυτή τη λυτρωτική λύση έχει υποχρέωση να την υπηρετήσει η κυβέρνηση χωρίς δεύτερες σκέψεις. Δεν έχει εντολή για ρήξη"
Σε μαραθώνια φαίνεται να εξελίσσεται η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Να θυμίσουμε ότι στο συμβούλιο δεν συμμετέχει ο γγ της Χρυσής Αυγής, Ν.Μιχαλολιάκος. Το τέλος της συνεδρίασης θα φέρει στο φως, όπως αναμένεται, και το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών, με επικρατέστερο τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, χωρίς να αποκλείεται επίσης ο διορισμός του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη.
Από τη Νέα Δημοκρατία είναι παρών ο προσωρινός πρόεδρος Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης, από το ΚΚΕ ο Δημήτρης Κουτσούμπας, από τους ΑΝΕΛ ο υπουργός Πάνος Καμμένος και από το ΠΑΣΟΚ η Φώφη Γεννηματά.
Κείμενο κοινών θέσεων
Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια για την έκδοση κειμένου το οποίο θα περιλαμβάνει θέσεις κοινά αποδεκτές από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς με εξαίρεση το ΚΚΕ.
Όπως αναφέρει το Βήμα, οι πολιτικοί αρχηγοί πιέζουν τον Πρωθυπουργό για όσον το δυνατόν συντομότερα να υπογραφεί η συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές.
Το χρονικό της μαραθώνιας συνεδρίασης
Στις 12:40 δόθηκε η εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ετοιμαστούν τοστ για τους πολιτικούς αρχηγούς που συσκέπτονται, κάτι που προϊδεάζει ότι είναι πιθανόν να κρατήσει πολύ ώρα η συνεδρίαση.
Στις 12:51 έκαναν διάλειμμα για να μιλήσει ο κ. Παυλόπουλος με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Στις 13:00 υπήρξε ιδιαίτερη συνομιλία του Προέδρου με τον Πρωθυπουργό.
Στο τραπέζι έχει πέσει πρόταση για τη δημιουργία Εθνικής διαπραγματευτικής Ομάδας, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία απόφαση.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχε από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με το πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ξεκίνησε ξανά μετά το διάλειμμα στις 13:25.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να μιλήσει με τον έλληνα Πρωθυπουργό, κάτι που θα γίνει σε διάλειμμα της συνεδρίασης.
Ο Π. Λαφαζάνης πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο μετά από πρόσκληση των πολιτικών αρχηγών.
Στις 13:40 ιδιαίτερη συνομιλία Τσίπρα - Λαφαζάνη σε γραφείο του προεδρικού Μεγάρου. Πιθανή επικοινωνία με Πούτιν.
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολιτικούς αρχηγούς να συνδράμουν στο να υποστηριχθεί η σαφής και ξεκάθαρη ετυμηγορία του ελληνικού λαού από το χθεσινό δημοψήφισμα.
Στις 13:46 η σύσκεψη συνεχίζεται χωρίς τον Πρωθυπουργό ο οποίος συνεχίζει από το γραφείο του γενικού γραμματέα της Προεδρίας κ. Γεννηματά τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με ηγέτες του εξωτερικού.
Στις 13:50 ολοκληρώθηκε η συνομιλία Τσίπρα-Πούτιν χωρίς την παρουσία Λαφαζάνη ο οποίος είχε αποχωρήσει από το Προεδρικό Μέγαρο.