Τέλος εποχής στη Νέα Δημοκρατία – Ξεκινά η κούρσα διαδοχής Σαμαρά

Η επικράτηση του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής σήμανε και το τέλος της εποχής Σαμαρά για τη Νέα Δημοκρατία, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναζητά τον νέο του ηγέτη.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά την εκλογή του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής την παραίτησή του, αναγνωρίζοντας πως η παράταξη έχει ανάγκη από μία “νέα αρχή”.

Οι φωνές για παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά είχαν αρχίσει να ακούγονται έντονα μετά την εκλογική ήττα της 25ης Ιανουαρίου, με τους “μυστικούς δείπνους” από στελέχη του κόμματος να δίνουν και να παίρνουν, όμως παρά την αμφισβήτηση παρέμεινε στην ηγεσία του κόμματος. Ωστόσο, η ήττα του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, της καμπάνιας υπέρ του οποίου ο ίδιος ηγήθηκε ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στάθηκε η αφορμή για να υποβάλει την παραίτησή του. Μία παραίτηση που του είχε ζητηθεί μία μέρα νωρίτερα από την Ντόρα Μπακογιάννη.

“Αντώνη, η παρουσία σου είναι επιζήμια και για την παράταξη και την προοπτική της χώρας. Είναι καλύτερο να παραιτηθείς άμεσα και να διευκολύνεις την κατάσταση. Για να σου αποδείξω μάλιστα ότι δεν έχω καμία φιλοδοξία, ταυτόχρονα μ' εσένα παραιτούμαι κι εγώ”, ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη στη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας το μεσημέρι του Σαββάτου. “Αστειεύεσαι βέβαια”, ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά.

Όταν η Ντόρα Μπακογιάννη επιχείρησε να επανέλθει ο πρόεδρος της ΝΔ ανταπάντησε εκ νέου: “Θα είσαι τρελή...”.

Κι όμως, μία μέρα μετά ο Αντώνης Σαμαράς, υπό το βάρος της επικράτησης του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, ακολούθησε την... προτροπή της Ντόρας Μπακογιάννη και παραιτήθηκε, ορίζοντας ως προσωρινό πρόεδρο του κόμματος τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι και ο αρμόδιος για να κινήσει τις διαδικασίες εκλογής του νέου προέδρου του κόμματος, βάσει του καταστατικού της ΝΔ. Αν δεν υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις στη χώρα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναμένεται να προκηρύξει εν ευθέτω χρόνω (δεν προσδιορίζεται ακόμα ημερομηνία, λόγω του ρευστού πολιτικού σκηνικού) συνέδριο της παράταξης, από το οποίο θα προκύψει, με ψηφοφορία από τη βάση του κόμματος, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ. Αν, ωστόσο, εν τω μεταξύ προκύψουν πρόωρες εκλογές, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είναι αυτός που θα ηγηθεί του κόμματος.

Για την ώρα, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα εκπροσωπήσει τη Νέα Δημοκρατία στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών που συγκαλείται στις 10 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.