“Τα τελεσίγραφα ή τα αποδέχεται κανείς ή βρίσκει διέξοδο στη δημοκρατία”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ξεκαθαρίζοντας πως αν η κυβέρνηση είχε αποδεχθεί την πρόταση-τελεσίγραφο των θεσμών θα είχε προδώσει τους πολίτες που την ψήφισαν.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το “όχι” σε μία μη βιώσιμη συμφωνία δεν αποτελεί ρήξη με τους εταίρους, αλλά ισχυρή πίεση προς την Ευρώπη να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό και περισσότερη σοβαρότητα το ζήτημα της Ελλάδας, ενώ ξεκαθάρισε πως “μένουμε Ευρώπη”, όμως θέλουμε να ζήσουμε, να αναπτυχθούμε, να είμαστε ίσοι στην Ευρώπη, και η “συνταγή” των τελευταίων χρόνων δε μας αφήνει αυτό το περιθώριο.
Ο ίδιος υποστήριξε πως έκανε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διεκδικήσει όχι απλά μία συμφωνία, αλλά μία συμφωνία που να δίνει διέξοδο, και για το σκοπό αυτό έκανε πολλά βήματα πίσω από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, αποδεχόμενος πρωτογενή πλεονάσματα και μέτρα λιτότητας, όμως σημείωσε πως δεν μπορούσε να δεχθεί υφεσιακά μέτρα και παράλληλα να μην υπάρχει καμία προοπτική για το χρέος.
Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως μόλις ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα υπήρξαν νέες, ενδιαφέρουσες προτάσεις από τους δανειστές, που αφορούν και στη βιωσιμότητα του χρέους, και εκτίμησε πως η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο ευνοϊκή μετά το δημοψήφισμα.
"Να μην ανησυχεί ο κόσμος, θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ερωτηθείς για τα capital controls και τις ουρές στα ΑΤΜ, επέρριψε την ευθύνη στο Eurogroup, που αρνήθηκε το ελληνικό αίτημα για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διακόψει τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες και η κυβέρνηση να οδηγηθεί στο προσωρινό κλείσιμό τους. Έκανε μάλιστα λόγο για “εκδικητική αντίδραση” από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, καταγγέλλοντας παράλληλα όργιο παρεμβάσεων και κατατρομοκράτησης του λαού προκειμένου να βγει το επιθυμητό για τους δανειστές αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα.
Χαρακτήρισε ακόμα “ισχυρή παγκόσμια παρακαταθήκη” για το μέλλον τη στάση της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για “αναμέτρηση Δαβίδ με Γολιάθ”, ενώ διεμήνυσε πως είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει το δίκιο με το μέρος της.
Υποστήριξε ακόμα πως το ερώτημα του δημοψηφίσματος δεν είναι αυτό που επιλέγουν να βάλουν ορισμένοι, “ευρώ ή δραχμή”, αλλά αυτό που αποφάσισε η Βουλή και αφορά στο πλαίσιο συμφωνίας που έχουν καταθέσει οι εταίροι, ενώ έστειλε το μήνυμα ότι όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό του “όχι” στο δημοψήφισμα, τόσο καλύτερη θα είναι η συμφωνία που θα πετύχει η κυβέρνηση.
Αν ο λαός επιλέξει "ναι" στο δημοψήφισμα θα είναι απολύτως σεβαστή η επιλογή του, τόνισεμ εξηγώντας πως ο ίδιος θα παραμείνει εκ του ρόλου του ο θεσμικός εγγυητής και θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: "Θα παραμείνω θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος και θα προχωρήσουνε οι διαδικασίες εκείνες που προβλέπει το Σύνταγμα μέσα από τη συνεννόηση και με τα συλλογικά όργανα του κόμματος μου αλλά και μέσα από τη συνεννόηση με τους πολιτειακούς παράγοντες και τα άλλα κόμματα. Η χώρα έχει και Σύνταγμα και διαδικασίες. Και αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε πραξικόπημα, δίνουμε το λόγο στο λαό. Αυτό είναι πραξικόπημα; Όλοι οι προηγούμενοι ερήμην του λαού αποφασίζανε να κάνουν άλλα από αυτά τα οποία ψηφίστηκαν. Και να σας πω κάτι άλλο; Οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικοπήματα. Θυμηθείτε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς όταν εγώ έδινα τη μάχη και ήμασταν κοντά σε συμφωνία, που έλεγε πάρε τη συμφωνία και παραιτήσου να την υλοποιήσει δοτός πρωθυπουργός όπως ο Παπαδήμος. Αυτά είναι πραξικοπήματα".