“Στη συζήτηση που έγινε κατά τη συνεδρίαση της διακομματικής Επιτροπής σε σχέση με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015, επιβεβαιώθηκε ο αντιδραστικός χαρακτήρας του θεσμικού πλαισίου του 'νόμου για τα δημοψηφίσματα', που περιορίζει τη συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο των πολιτικών κομμάτων και εγκλωβίζει στην υπερψήφιση ενός 'ναι' ή 'όχι' μέσα από τις λεγόμενες 'επιτροπές υποστήριξης'. Αποκλείονται έτσι ουσιαστικά τα κόμματα, να τοποθετηθούν και να διαφοροποιηθούν, με την έκφραση άλλης άποψης, απορρίπτοντας το ερώτημα που τίθεται για ψήφιση”, αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής.
“Ως γνωστόν το ΚΚΕ συμμετέχει στο δημοψήφισμα, απορρίπτοντας όμως το εκβιαστικό και ψεύτικο δίλημμα που τίθεται, καλώντας το λαό να το απορρίψει επιλέγοντας την πρόταση του ΚΚΕ”, προσθέτει η ανακοίνωση.
Το ΚΚΕ αναφέρει επίσης ότι “η κυβέρνηση ενώ έκανε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και ρύθμισε διάφορα ζητήματα δεν άγγιξε την ουσία του υπάρχοντος αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου και διατήρησε τις Επιτροπές στήριξης, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των κομμάτων να συμμετέχουν με αυτοτέλεια στο δημοψήφισμα”.
Στην συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, το ΚΚΕ επανέλαβε την πάγια θέση του “να υπάρχει ισότιμη προβολή των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ και να σταματήσει η προκλητική προβολή των δύο κομμάτων του νέου δικομματισμού, σε βάρος των άλλων κομμάτων και ιδιαίτερα του ΚΚΕ”.
Επιπλέον, ζήτησε να εξασφαλιστεί επαρκής και ικανοποιητικός χρόνος για εκείνα τα κόμματα που δεν εκπροσωπούνται στη βουλή και το ευρωκοινοβούλιο.
Το ΚΚΕ ζήτησε να μη δοθεί στη Χρυσή Αυγή χρόνος προβολής στα ΜΜΕ ή σε ψευτοεπιτροπή-κάλυμμα που πιθανόν συγκροτήσει, ώστε να προβάλλει το ναζιστικό δηλητήριο. Ζήτησε επίσης κάλυψη της κεντρικής ομιλίας του κόμματος και χρόνο για διακαναλική.