Βενιζέλος για ΠΝΠ: Δεν έχει τελειωμό η θεσμική διολίσθηση

«Ενός κακού μύρια έπονται. Η θεσμική διολίσθηση, όταν αρχίσει, δεν έχει τελειωμό», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για αλλαγές στο νόμο περί δημοψηφίσματος.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ανέπτυξε στη Βουλή τους λόγους για τους οποίους είναι πολλαπλά αντισυνταγματική η διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αδιανόητο ένα καθοριστικό για τη μοίρα του τόπου δημοψήφισμα να διεξάγεται επτά ημέρες - πέντε εργάσιμες - μετά την προκήρυξή του. «Αυτό συνιστά καταστρατήγηση και εκφυλισμό της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «μετά την ωμή παραβίαση της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του Συντάγματος, έρχεται και η ωμή παραβίαση της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχόμενου».

Σχολίασε δηκτικά το γεγονός ότι «όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή η πρόεδρος της Βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν εξαρχής "θεσμικά ενημερωμένος" για την πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου να διεξαχθεί το πρωτοφανές, "ταχύρυθμο" και εξ υφαρπαγής δημοψήφισμα».

«Οπότε μπορούμε, δυστυχώς, να υποθέσουμε ότι είχε προβλεφθεί και η απρόβλεπτη ανάγκη έκδοσης ΠΝΠ για την επί τούτου αλλαγή των προθεσμιών και διαδικασιών. Έλεος. Στο δημοψήφισμα επιλέγοντας Ευρώπη επιλέγουμε ευτυχώς και Δημοκρατία» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.