Έντονες είναι οι πρώτες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για "ναι" ή "όχι" στις προτάσεις των θεσμών.
Την ανάγκη να υπάρξει συστράτευση όλων εκείνων των δυνάμεων που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη επισημαίνουν στη ΝΔ, με τον Αντώνη Σαμαρά να ετοιμάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο κ. Σαμαράς θα καλέσει σε συνάντηση τους πολιτικούς αρχηγούς του λεγόμενου "φιλοευρωπαϊκού τόξου" με στόχο να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στο "όχι" του ΣΥΡΙΖΑ, και θα επαναλάβει πως για τη ΝΔ η παραμονή της χώρας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί εθνική κόκκινη γραμμή.
Ο Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε για τα σχέδια του πρωθυπουργού από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτση την ώρα που το Υπουργικό Συμβούλιο βρισκόταν σε εξέλιξη και, μιλώντας σε συνεργάτες του, δεν έκρυβε την έντονη δυσφορία του για το γεγονός ότι στην κυβέρνηση παίζουν, όπως λένε στη ΝΔ, με το παρόν και το μέλλον της χώρας. Ο κ. Σαμαράς θα τοποθετηθεί για το θέμα στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, όπου και αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα.
Στη ΝΔ εκτιμούν πως το δίλημμα που τίθεται πλέον με το δημοψήφισμα στους πολίτες είναι μια κακή συμφωνία ή έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη, δίλημμα που τίθεται με εκβιαστικό τρόπο στον ελληνικό λαό ο οποίος και καλείται να αποφασίσει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
Στις 10.30 το πρωί συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του άτυπου πολιτικού συμβουλίου της ΝΔ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως το δημοψήφισμα αυτό αν γίνει θα είναι παράνομο, καθώς δεν το Σύνταγμα απαγορεύει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για δημοσιονομικό ζήτημα. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το μόνο ερώτημα που θα μπορούσε να τεθεί σε δημοψήφισμα είναι το "ναι" ή "όχι" στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι "πολιτικός απατεώνας" που κρύβεται πίσω από τους πολίτες για να μην αναλάβει τις ευθύνες του.
Απαράδεκτη επιλογή θεωρεί το Ποτάμι την απόφαση για δημοψήφισμα. "Προσπαθεί να μεταθέσει στίς πλάτες του λαού τίς ευθύνες του μετά από πέντε μήνες λανθασμένης διαπραγμάτευσης", σχολίασαν ηγετικά στελέχη του κόμματος και επεσήμαναν ότι ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει τεράστιο εθνικό ρίσκο. Επίσης, τόνισαν ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους, παρά μόνο πρότασή που δεν δέχθηκε ο κ. Τσίπρας.
Σε δήλωσή του, ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: "Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος αποφάσισαν. Να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής. Να βγάλουν τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ρίξουν την πατρίδα στον γκρεμό. Πέντε μήνες τώρα βόλευαν τα δικά τους παιδιά και αποδείχθηκαν ανίκανοι να κάνουν μια αξιοπρεπή συμφωνία ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Να ξέρουν ότι οι Έλληνες δεν θα παραδώσουν τις ζωές τους και το μέλλον των παιδιών τους σε τυχοδιώκτες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διάσωση των προνομίων τους και η νομή της εξουσίας. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελλάδα δυνατή, όρθια στην καρδιά της Ευρώπης".
Τις επόμενες ώρες θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού για να καθορίσει την τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα στη Βουλή.
Παράλληλα, υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου.
"Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Εφόσον ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις, οφείλει να παραιτηθεί και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν με εκλογές για το μέλλον το δικό τους και της χώρας. Η κυβέρνηση απέτυχε και οδηγεί την χώρα σε μεγάλη εθνική περιπέτεια", τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. "Μετακυλίει τις δικές της ευθύνες για το αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης στον Ελληνικό Λαό", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι επιχειρεί να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα πλαστό και διχαστικό δίλημμα με τυχοδιωκτισμό και ανυπολόγιστο κόστος για την χώρα.
"Το πραγματικό ερώτημα όμως του δημοψηφίσματος που εισηγείται εκβιαστικά ο κ. Τσίπρας είναι 'ναι ή όχι' στην Ευρώπη και στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας", υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και εξέφρασε την εμπιστοσύνη στην ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού και τη κρίση του. "Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, θέλει και απαιτεί η Ελλάδα να έχει ισότιμη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και στην ζώνη του ευρώ", ανέφερε η κ. Γεννηματά.