Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τους όρους και τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η ΝΔ.
Υπέρ τάχθηκαν 172 βουλευτές, κατά 91 βουλευτές, ενώ τέσσερις δήλωσαν «παρών».
Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κώστας Ζουράρης, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του κόμματός του. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, μαζί με τη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή, το καταψήφισαν, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ και τροποποιήσεις στον Μεταναστευτικό Κώδικα.
Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, προχώρησε την Τετάρτη σε διαχωρισμό των τριών διατάξεων, οι οποίες καθορίζουν τους όρους κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, ώστε οι πτέρυγες της Βουλής που συμφωνούν με τις δύο εξ αυτών να διευκολυνθούν να τις ψηφίσουν.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη να δίνεται η ελληνική ιθαγένεια στα ανήλικα παιδιά (στα έξι χρόνια) των μεταναστών πρώτης γενιάς που μένουν στην Ελλάδα και γεννήθηκαν εδώ, με την οποία διαφωνούν η ΝΔ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή.
Όλες οι πτέρυγες της Βουλής, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, έδειξαν να συμφωνούν στις διατάξεις για την απόδοση ιθαγένειας σύμφωνα με τις οποίες, πρώτον, μπορεί να αποδοθεί ιθαγένεια μετά την εννεαετή εκπαίδευση και το λύκειο και δεύτερον, μετά το πανεπιστήμιο ή τα ΤΕΙ.
«Θα διευκολύνω με νομοτεχνική διάταξη να ψηφιστούν αυτές οι διατάξεις, διαχωρίζοντας από τη διάταξη που προβλέπει την απόδοση της ιθαγένειας με τη γέννηση, ώστε να μπορούν όσοι συμφωνούν να τις ψηφίσουν και να ψηφίσουν "όχι" σε όποια διαφωνούν» είχε δηλώσει η κ. Χριστοδουλοπούλου.