Έληξαν αργά χθες το βράδυ με την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής οι εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ. Το τριήμερο αυτό τέθηκαν οι βάσεις για την μετεξέλιξή του σε έναν ενιαίο πολιτικό φορέα χωρίς όμως η ηγεσία του να καταφέρει, όπως επιδίωκε, να εκπέμψει και μια ενιαία φωνή.
Η ενέργεια του Αριστερού Ρεύματος να κατεβάσει την τελευταία στιγμή δική του λίστα υποψηφίων χάλασε την προσπάθεια της ηγεσίας να εκπέμψει την εικόνα ενός κόμματος με ενιαία και "τσιμενταρισμένη" θέση για τα βασικά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.
Και πώς να γίνει αυτό όταν στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν διαφωνίες σε σοβαρότατα θέματα όπως για παράδειγμα στο αν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και έξοδο από το αδιέξοδο των μνημονίων εντός της ΟΝΕ. Ή αν θα πρέπει να κρατηθεί μία ανοιχτή πόρτα προς το ΚΚΕ και τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όσο για τα διαδικαστικά η θέση των στελεχών του Ρεύματος είναι ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί πολλοί αντιδρούν στην κατάθεση μιας διαφορετικής άποψης την ίδια ώρα που στην ηγεσία δεν κατανοούν γιατί κάποιοι δεν βάζουν το κόμμα και την εικόνα του κόμματος πάνω από τις προσωπικές τους απόψεις.
Στα θετικά η μεγάλη πλειοψηφία που όπως φαίνεται θα διαθέτουν οι λεγόμενοι Προεδρικοί και ο Α. Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή, πέρα βέβαια από το γεγονός ότι η μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα και όχι σε άθροισμά συνιστωσών θα του επιτρέψει σε περίπτωση πρωτιάς να διεκδικήσει το μπόνους των 50 εδρών.
Στα θετικά επίσης και η προσπάθεια της ηγεσίας να εκπέμψει την εικόνα ενός κόμματος που είναι έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι έτοιμο να συνθέσει και όχι να συγκρουστεί. Είναι έτοιμο να διαπραγματευτεί και όχι να κλείσει πόρτες. Είναι μια προσπάθεια που γίνεται παράλληλα με τη διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα προχωρήσει άμεσα στην πραγματοποίηση όσων έχει υποσχεθεί χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς, ανατροπές και εκπλήξεις. Το αν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα όλα αυτά μένει να αποδειχθεί.
Όπως μένει να αποδειχθεί και η στάση της μειοψηφίας στο εσωτερικό του ή η στάση της εκτός ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς η οποία μπορεί τώρα να λέει ότι έχουμε διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην παρούσα φάση δεν υπάρχει άλλη λύση, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα πράξει στο μέλλον.