Καμία πρόταση δεν είχε διατυπώσει το ΔΝΤ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την ελληνική κυβέρνηση υπέρ της επιτακτικής μείωσης του ελληνικού χρέους την περίοδο πριν το πρώτο Μνημόνιο, ανέφερε μιλώντας σε σύσκεψη στελεχών του κόμματός του στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου στη Λαμία ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Σχολιάζοντας αναφορές που γίνονται το τελευταίο διάστημα περί προβληματισμών στο εσωτερικό του ΔΝΤ για την ανάγκη ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε κατηγορηματικά πως ουδέποτε ο ίδιος ή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχαν γίνει αποδέκτες τέτοιας πρότασης. “Μακάρι να υπήρχε επίσημη πρόταση του ΔΝΤ, είτε προς την Ε.Ε., είτε προς την ελληνική κυβέρνηση. Ποτέ δεν υπήρξε ούτε ανεπίσημη πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση”, διαβεβαίωσε ο πρώην πρωθυπουργός. “Αν είναι αλήθεια οι αποκαλύψεις ότι τότε συζητάγανε κάτι τέτοιο, τότε το ΔΝΤ έχει μεγάλες ευθύνες που αυτά δεν τα έθεσε στο τραπέζι των συναντήσεων”, συμπλήρωσε.
Για την τότε στάση της ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου της καταλόγισε ευθύνες για την απροθυμία της να προβεί έστω σε μία δήλωση που θα καθησύχαζε τις αγορές, ενώ λίγο αργότερα για την Ιταλία και την Πορτογαλία υπήρξαν δηλώσεις οι οποίες απέτρεψαν την επιδείνωση της κρίσης. “Έχει μεγάλη ευθύνη η ΕΕ και οι δανειστές. Τα λάθη τους μπορεί να μην ήταν από πρόθεση, αλλά ήταν λάθη”, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.
Στο παραπάνω πλαίσιο, ο Γιώργος Παπανδρέου υπεραμύνθηκε της πολιτικής του εκείνης της περιόδου, επικαλούμενος μεταξύ άλλων και το βάρος το οποίο κληρονόμησε η κυβέρνησή του από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ιδιαίτερα για το ασφαλιστικό, σημείωσε πως υπήρξε επίσκεψη του ΔΝΤ στην Ελλάδα το 2004-2005, όπου το Ταμείο “ζήτησε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα και πήρε την υπόσχεση ότι θα εφαρμοστούν, η οποία δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς ο τότε αρμόδιος υπουργός, έριξε αυτά τα μέτρα στο καλάθι των αχρήστων”. Από την άλλη, για την επίμαχη εκτίναξη του ελλείμματος του 2009, σημείωσε πως “κάποιοι λένε πράγματα που δεν ευσταθούν”, και πως “έγιναν δικαστικές έρευνες οι οποίες δεν έχουν βγάλει τίποτα”.
Σε σχέση με την παρούσα διαπραγμάτευση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως “είναι λάθος να πιστεύουν ορισμένοι ότι θα απελευθερωθεί η χώρα με την ρήξη. Θα είμαστε περισσότερο εξαρτημένοι”. Από την άλλη, ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε την ΕΕ και το ΔΝΤ να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να βοηθήσουν την Ελλάδα να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις – “όχι τις πλέον φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, αλλά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις για να φτιάξουμε καλύτερο κράτος και να ξεφύγουμε από την ανάγκη του δανεισμού”.
“Βοηθήστε σ' αυτό και μην απαιτείτε μεγαλύτερες θυσίες από τον ελληνικό λαό”, κάλεσε τους δανειστές ο κ. Παπανδρέου.