Ψήφο εμπιστοσύνης σκέφτηκε να ζητήσει ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημερώνει τη Βουλή στις 18:00 της Παρασκευής για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση - που γίνεται με δική του πρωτοβουλία. Ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα ήταν διττός, και εθνικός αλλά ενδεχομένως και εσωκομματικός: Μια ψήφος εμπιστοσύνης θα έστελνε πρώτα και κύρια ένα ισχυρό μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και αποφασιστικότητας προς τους δανειστές, ενώ θα ανάγκαζε και τους εσωτερικούς... αμφισβητίες να αφήσουν την πρωτοβουλία στον πρωθυπουργό και να στηρίξουν πλέον αποκλειστικά τις δικές του κόκκινες γραμμές. Όμως ο σχεδιασμός αυτός εγκαταλείφθηκε: Συγκεκριμένα, ανώτατη κυβερνητική πηγή δηλώνει πως:
«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν προτίθεται αύριο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο σκοπός της σύγκλισης έχει στόχο την ενημέρωση του σώματος της Βουλής για τις μέχρι τώρα εξελίξεις στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης. Φυσικά, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και από την κοινοβουλευτική του ομάδα και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενδυναμώσουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας με μία ενιαία και σθεναρή θέση».
Η παραπάνω τοποθέτηση δείχνει πόσο ρευστή είναι η κατάσταση στο πολιτικό πεδίο. Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη και οι πολιτικές αποφάσεις μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή.
Η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τις προτάσεις των πιστωτών, θέση που εξέφρασε και ο πρωθυπουργός στη μεταμεσονύκτια δήλωσή του στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Τσίπρας θα εξετάσει με υπουργούς και τεχνοκράτες τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, αλλά και θα σχεδιαστεί η διαπραγματευτική στάση της κυβέρνησης ενόψει νέων συναντήσεων, ίσως και πάλι στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι πιθανό να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν από την κυβέρνηση για τις τελευταίες εξελίξεις.
Ωστόσο, η πραγματοποίηση η μη της ενημερωτικής συνεδρίασης είναι σε εκκρεμότητα και θα γίνει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, καθώς κυβερνητικό στέλεχος θα κάνει την ενημέρωση.
Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός ενώ ακούγονται φωνές για εκλογές και ρήξη, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος από τη σκληρή πρόταση των δανειστών που ανέλαβε να του μεταφέρει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Από το πρωί κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Νίκος Βούτσης, τονίζουν ότι το mail Χαρδούβελη είχε σαφώς λιγότερα μέτρα, ενώ ο Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι η χώρα δεν θα χαθεί χωρίς συμφωνία.