Σκληρή διαπραγμάτευση και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Ούτε έξω ούτε μέσα πάνε καλά τα πράγματα για τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση-θρίλερ με Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ όπου επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός έχει σήμερα να αντιμετωπίσει στο εσωτερικό του κινήματος  τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα - η οποία κρατά σκληρή γραμμή κατά των δανειστών και της εκβιαστικής τους πολιτικής - ενώ πληθαίνουν οι φωνές που μιλούν για πρόωρες εκλογές. 

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είχε συγκληθεί για σήμερα αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων αλλά θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που θα δρομολογήσει τις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλοςείπε σήμερα το πρωί ότι το σχέδιο της γραμμής Σόιμπλε-Λαγκάρντ δεν μπορεί να περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και χαρακτήρισε «μονόδρομο» χαρακτήρισε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. «Είναι σκηνικό απόλυτου αδιεξόδου. Ή συνεχίζουμε σε αδιέξοδες διαπραγματεύσεις, ή ρωτάμε τον λαό πού πρέπει να πάμε. Όχι ερώτηση 'ευρώ ή δραχμή' αυτό θα ήταν μια τραγωδία» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Αν πιεστούμε για να υπογράψουμε τελεσίγραφο, είναι σαφές ότι δεν το υπογράφουμε και θα ζητήσουμε από το λαό να εκφράσει την άποψή του. Θα προτείνουμε να καταψηφιστεί το τελεσίγραφο και να υπάρξει νέα, καλύτερη συμφωνία» δήλωσε από την πλευρά του και ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στο Mega, βάζοντας το ενδεχόμενο των εκλογών στο προσκήνιο. Μία ημέρα νωρίτερα είχε τονίσει ότι «αν δεν έχουμε προοπτική συμφωνίας, δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ». 

Σκληρή θέση απέναντι στους δανειστές κρατά και το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ,Γιάννης Μηλιός, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, δήλωσε ότι έπρεπε να είχε τεθεί όριο αναλήψεων στα 300 ευρώ και πρότεινε την καθυστέρηση πληρωμών της χώρας προς τους δανειστές τώρα, ως "μηχανισμό εκβιασμού". 

Υπέρ της μη καταβολής των δόσεων στους δανειστές τάχθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή. «Ο κ. Μηλιός προτείνει καθυστέρηση πληρωμών. Είμαι υπέρ αυτής της άποψης. Πρώτα προηγείται ο λαός και μετά οι άλλοι. Πρώτα πρέπει να εξυπηρετείται ο λαός και οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στον λαό» τόνισε η κ. Μακρή, μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Αν συνεχίσουν οι εκβιασμοί υπάρχουν και άλλοι δρόμοι» πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό το σενάριο το απορρίπτει κατηγορηματικά η κυβέρνηση που λέει ότι αυριο θα πληρωθεί κανονικά η δόση στο Ταμείο. 

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα στις Βρυξέλλες, ανέβηκε στην ιστοσελίδα iskra.gr ανακοίνωση της Αριστερής Πλατφόρμας , που υποστηρίζει πως οι δανειστές ροκανίζουν το χρόνο και σέρνουν την Ελλάδα σε οικονομική ασφυξία, με μοναδικό στόχο την πληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ τις επόμενες μέρες.  

Αν και ο πρωθυπουργός επιχείρησε να δώσει ένα πιο αισιόδοξο τόνο στο χθεσινό σοκ από το νέο μνημόνιο που αντιπρότειναν οι δανειστές – δήλωσε ότι το σχέδιο απορρίπτεται αλλά τουλάχιστον η Κομισιόν έχει καλή διάθεση και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν – λίγοι είναι αυτοί που ελπίζουν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο και η κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει πολύ δύσκολες και σκληρές αποφάσεις.  

Αναλυτικά το άρθρο της Αριστερής Πλατφόρμας:

ΣΕΡΝΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΥΞΙΑΣ

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Ως παρελκυστικές τακτικές με απώτερο στόχο τον οικονομικό στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι κινήσεις των δανειστών τα τελευταία εικοσιτετράωρα και ενώ πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης (3/6) στις Βρυξέλλες, χωρίς να αναμένονται ανακοινώσεις.

Όλα δείχνουν ότι οι «αλληλοπροτάσεις» και τα σχέδια που ανταλλάσσονται τούτες τις ώρες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των λεγόμενων «θεσμών», δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια χρονοτριβή, η οποία ωφελεί τους δανειστές, αφού η ελληνική οικονομία βρίσκεται στα όρια της οικονομικής ασφυξίας.

Χαρακτηριστική σε αυτό το πλαίσιο είναι η δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, σε ερώτηση για την αύξηση του ύψους του ποσού των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου που η ΕΚΤ επιτρέπει στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να αγοράζουν και να δίνουν ως ενέχυρο για την αναχρηματοδότησή τους από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ευρωζώνης, επισήμανε: «Πρέπει να υπάρξει μια αξιόπιστη προοπτική για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Και αυτό θα σήμαινε την εκταμίευση από τα κράτη-μέλη της δόσης που απομένει... Αυτός είναι ένας όρος που πρέπει να ικανοποιηθεί ώστε το διοικητικό συμβούλιο να το εξετάσει, διότι δεν υπάρχει αυτόματος τρόπος να εξεταστεί η άρση του ορίου. Και δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί».

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Προσερχόμενος στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το απόγευμα της Τετάρτης  και ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν σήμερα το βράδυ περιμένουμε συμφωνία, απάντησε ότι η συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ είναι σημαντική αλλά δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι η πλευρά των δανειστών είναι μάλλον αμφίβολο ότι επιδιώκει μια συμφωνία. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούσαν ότι αυτές οι τακτικές  έχουν άμεσα αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της χώρας, αφού εξαντλούν και την τελευταία ικμάδα της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμιζαν ότι οι πιέσεις που ασκούνται έχουν ως κύριο στόχο την συμμόρφωση της χώρας μας με τις υποχρεώσεις της και πιο συγκεκριμένα την αποπληρωμή του ΔΝΤ, με τις προθεσμίες για τις δόσεις να εκπνέουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.