Μεγάλη βραδιά Γιουνκέρ και Τσίπρα

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα εκτάκτως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες είχαν επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συναντηθούν και να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία με τους εταίρους. Ενόψει της αποψινής συνάντησης, το προγραμματισμένο για σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης Euroworking Group, αναβάλλεται για αύριο στις 6.30 το απόγευμα.

"Εξακολουθώ να έχω μερικά προβλήματα να λύσω σε σχέση με αυτό που έχει συμφωνηθεί να αποκαλείται η ελληνική περίπτωση, κάτι που με υποχρεώνει να έχω διάφορες συναντήσεις σήμερα, περιλαμβανομένης μιας συνάντησης με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας", ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος ο Γιούνκερ.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλες, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει έναν έντιμο συμβιβασμό για να ξεφύγει η Ευρώπη από την κρίση και η χώρα από την οικονομική ασφυξία και διατύπωσε για άλλη μια φορά τη βεβαιότητα ότι «η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι -όσον αφορά το κείμενο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά - «μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια ή άλλο κείμενο όπως ακούμε».

«Δέχθηκα την πρόσκληση Γιούνκερ προκειμένου να του εξηγήσω ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της ευρώπης να προσχωρήσει στον ρεαλισμό, πάνω στον οποίο κινείται η κυβέρνηση τους τελευταίους τρεις μήνες προς όφελος μιας ενωμένης ευρώπης» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγές της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς επίσης εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα είναι παρόντες στη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ. Καθώς όμως η Ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τη συμμετοχή Ντάισελμπλουμ σε συνάντηση κορυφής με τον Έλληνα πρωθυπουργό, η παρουσία του δε θεωρείται πλέον καθόλου βέβαιη!

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, ενώ στις Βρυξέλες θα ενσωματωθεί στην αποστολή και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Θέματα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ε. Τσακαλώτος.

Τι λένε τα γερμανικά μέσα

Η εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα υπέβαλε το σχέδιο» σημειώνει ότι έχει αρχίσει να υπάρχει κίνηση στις διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της Ελλάδας από τη χρεοκοπία.

Στη σημερινή συνάντηση του Τσίπρα με τον Γιούνκερ θα συζητηθεί το συμβιβαστικό έγγραφο στο οποίο κατέληξαν προχθές το βράδυ ο τελευταίος, η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Welt, με αυτό το έγγραφο οι πιστωτές της Ελλάδας ελπίζουν να σημειωθούν αποφασιστικές πρόοδοι στις συζητήσεις. Κάποιοι κύκλοι που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις έκαναν μάλιστα λόγο για την «ύστατη προσφορά» προς την Αθήνα. Όμως παραμένει ανοικτό αν όλοι οι πιστωτές συμφωνούν με αυτή την άποψη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι δεν επιθυμεί να θέσει στην Ελλάδα τελεσίγραφα.

«Ο Τσίπρας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με συμβιβαστική πρόταση», είναι ο τίτλος της Zeit.

«Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει στον Γιούνκερ το δικό του σχέδιο», επισημαίνει από την πλευρά του το περιοδικό Spiegel. «Οι πιστωτές της Ελλάδας αναμένουν μια απάντηση από την Ελλάδα: Πώς θα αντιδράσει ο Αλέξης Τσίπρας στις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις των πιστωτών;» διερωτάται το περιοδικό στο άρθρο του. 

«Ο Τσίπρας εκπλήσσει τους πιστωτές με ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων», σημειώνει η Handelsblatt και συνεχίζει: «η τελευταία αναμέτρηση για τη διάσωση της Ελλάδας. Την ώρα που οι πιστωτές συναντώνται στο Βερολίνο η Αθήνα στέλνει την πολυαναμενόμενη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει λόγο για "ρεαλιστικές προτάσεις". Θα είναι αρκετές;». 

Η ελληνική πρόταση εστάλη χθες το βράδυ στους θεσμούς, και σε αυτήν προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016, ενώ επίσης, προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%. Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο δεν περιλαμβάνει υποχωρήσεις της Αθήνας σε εργασιακά και ασφαλιστικό – τις “κόκκινες γραμμές” της κυβέρνησης- γεγονός που δεν ικανοποιεί και δεν καλύπτει τους δανειστές.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο της πενταμερούς συνάντησης που είχαν τη Δευτέρα στο Βερολίνο οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Άνγκελα Μέρκελ, Μάριο Ντράγκι, Κριστίν Λαγκάρντ και Φρανσουά Ολάντ.