Απορρίπτουν και τα τρία κόμματα βασικές διατάξεις του φορολογικού

Σημαντικές διαφωνίες επί του νέου φορολογικού νομοσχεδίου εξέφρασαν σήμερα οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, στην συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε η κατάργηση του ειδικού αφορολογήτου των προστατευόμενων τέκνων, το θέμα της φορολογικής ελάφρυνσης των τόκων στεγαστικών δανείων, η φορολόγηση των νέων ελευθέρων επαγγελματιών με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, η φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η φορολόγηση των νέων επαγγελματιών, αλλά και ζητήματα σχετικά με τους αγρότες.

Σημαντικές διαφωνίες εκφράστηκαν για την κατάργηση του ειδικού αφορολογήτου των προστατευόμενων τέκνων. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε αναλυτικά το σχέδιο για την κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου για τα παιδιά και την αντικατάστασή του με μία άμεση εισοδηματική ενίσχυση για τις οικογένειες με εισόδημα χαμηλότερο από 27.000 ευρώ, υποστηρίζοντας πως η πλειονότητα των οικογενειών με χαμηλό εισόδημα θα κερδίσει σε σχέση με το υφιστάμενο σχήμα.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ και συνεργάτης του πρωθυπουργού κ. Παναγόπουλος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να βρεθεί τρόπος ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για τις οικογένειες, είτε με βελτίωση της κλίμακας, είτε με την διατήρηση του αφορολογήτου των παιδιών, είτε με την αύξηση της έκπτωσης φόρου των 1.950 ευρώ για όσους έχουν παιδιά, είτε με την αύξηση του προωθούμενου οικογενειακού επιδόματος των 40-60 ευρώ ανά παιδί και την αλλαγή της σχετικής κλίμακας.

Από το ΠΑΣΟΚ ο Φίλιππος Σαχινίδης πρότεινε είτε να αυξηθεί η επιστροφή των 1.950 ευρώ στους φορολογουμένους κατά 5% για όσους έχουν ένα παιδί, 10% για δύο και 15% για όσους έχουν τρία παιδιά, είτε να δοθεί μια επιστροφή 200 ευρώ επιπλέον για κάθε παιδί. Με την θέση αυτή συντάχθηκε και η Δημοκρατική Αριστερά.

Ακόμη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ ζήτησαν αλλαγές στο νομοσχέδιο και ελαφρύνσεις στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Διαφάνηκε δε ότι δε θα ισχύσει η αύξηση της προκαταβολής φόρου των ΟΕ και ΕΕ από 55% στο 80%.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων θα έχουν και νέα συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα την ερχόμενη εβδομάδα για να σταθμιστεί το κόστος των προτάσεων που κατέθεσαν. Είναι ενδεικτικό ότι στην νέα αυτή συνάντηση ο υπουργός τους ζήτησε να προσέλθουν με πλήρως κοστολογημένες εναλλακτικές προτάσεις.