Δεν διαφαίνεται προς το παρόν σύγκληση έκτακτου Eurogroup αφού ακόμη, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους θεσμούς, μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι μακρυά. Τα στελέχη των θεσμών διατυπώνουν πολύ χαμηλές προσδοκίες σχετικά με μια συμφωνία Ελλάδας - δανειστών που θα έρθει σε σύντομο χρόνο και θα βοηθήσει στην άμεση αποκατάσταση της χρηματοδότησης της χώρας και την εξυπηρέτηση των άμεσων υποχρεώσεων της (βλ. δόση ΔΝΤ).
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης, το θέμα της Ελλάδας δεν θα τεθεί στο Euro Working Group την Πέμπτη αφού έχει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά σε επίπεδο Brussels Group για να επέλθει συμφωνία.
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Γιώργος Χουλιαράκης, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού Παναγιώτης Παυλόπουλος, Φραγκίσκος Κουτεντάκης και ο σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Δημήτρης Λιάκος έλαβαν χθες, κατά τη σύσκεψη της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης, στο Μέγαρο Μαξίμου, σαφείς οδηγίες για τη στάση που πρέπει να κρατήσουν στα ζητήματα - αγκάθια που παραμένουν ανοικτά.
Πάντως η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιδιώξει στο σημερινό Brussels Group να κλείσει το ζήτημα του ΦΠΑ, το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016 και να ξεκινήσει η κατάρτιση κειμένου συμφωνίας.
Πολιτική συμφωνία με μέσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, επενδυτικό πακέτο για την ανάπτυξη και όχι σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων είναι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, από τις οποίες δεν υποχωρεί και αυτό επιβεβαιώθηκε και κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως οι εταίροι θα πειστούν για την εφαρμογή των τριών συντελεστών, 7%, 14% και 22%.
Το ασφαλιστικό και ειδικά το θέμα της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος παραμένει αγεφύρωτη διαφωνία.