Εκτενή πολιτική ανάλυση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, κάνει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο ιστολόγιό του ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου Channel 4 Πολ Μέισον.
Κατά τον Μέισον, στο επιθυμητό “σενάριο” που επεξεργάζεται η Ευρωζώνη για τις διαπραγματεύσεις, το τέλος έχει ως εξής: “Ο ΣΥΡΙΖΑ διασπάται. Ο υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης τιμά τη δέσμευσή του να μην παραδοθεί και παραιτείται. Σχηματίζεται μία κεντροαριστερή κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα τώρα να συνασπίζεται με το κεντρώο Ποτάμι και με σιωπηρή υποστήριξη από τη φιλελεύθερη πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Δίνεται ελάφρυνση χρέους, αλλά με τους όρους που υπαγορεύουν οι δανειστές, και ο ΣΥΡΙΖΑ επιβιώνει για να ολοκληρώσει τη μεταμόρφωσή του σε ένα κεντροαριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα”.
Ωστόσο, παρατηρεί ο Μέισον, κάποιοι “ξεφεύγουν” από αυτό το σενάριο, και ως παράδειγμα φέρνει την Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπογραμμίζοντας τις πρωτοβουλίες της για σύσταση επιτροπής για το χρέος, επιτροπής για τις πολεμικές επανορθώσεις του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και επιτροπής για τα μνημόνια. Όπως σημειώνει ο Μέισον, αρχικά στην Ευρώπη υπέθεταν ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες ήταν ρητορικές, και αποσκοπούσαν απλώς στο να δημιουργήσουν μία αφήγηση για εγχώρια κατανάλωση και τίποτα παραπάνω.
Ωστόσο, μιλώντας ο ίδιος με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρει πως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά.
“Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι ένα μεγάλο μέρος του υποτιθέμενου ελληνικού χρέους είναι παράνομο, απεχθές και μη βιώσιμο”, δηλώνει η πρόεδρος της Βουλής, και προειδοποιεί ότι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να απαιτήσουν τη διαγραφή του μέρους αυτού του χρέους.
Ο Μέισον επισημαίνει πως οι δανειστές “ποντάρουν” στο γεγονός ότι η μεσαία τάξη στην Ελλάδα μοιάζει “παντρεμένη” με το ευρώ, και άρα αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κινηθεί για έξοδο από το ευρώ θα αντιμετωπίσει γενική κατακραυγή. Ωστόσο, σημειώνει, τα πράγματα φαίνονται να αλλάζουν: Πλέον, λιγότεροι πολίτες στις δημοσκοπήσεις συμφωνούν με το “ευρώ πάση θυσία”, ενώ ήδη η σκληροπυρηνική αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται σενάρια Grexit, τα οποία διατυπώνει ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας.
Όμως ακόμα και στις τάξεις των “προεδρικών” του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και αρκετών προσκείμενων δημοσιογράφων, συνεχίζει ο Μέισον, έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές για τα θετικά μίας στρατηγικής χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ.
“Για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που προσπαθούν να κλείσουν μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής δεν είναι πια μόνο το πείσμα της Γερμανίας και των συμμάχων της στην ΕΚΤ για το οποίο πρέπει να ανησυχούν. Πρέπει επίσης να είναι έτοιμοι για τον κίνδυνο μίας ευρύτερης αναταραχής εντός του ΣΥΡΙΖΑ, και για τις ενέργειες της επιτροπής αλήθειας του χρέους, καθώς αμφότερες θα μπορούσαν να σαμποτάρουν τις διεργασίες για μία συμφωνία”, καταλήγει ο Βρετανός δημοσιογράφος.