"Έχουμε φτάσει στη φάση που θα πρέπει να υπάρξει συνολική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος εντός της ευρωζώνης κι όχι συμφωνίες που θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα ρευστότητας μήνα - μήνα. Το μαρτύριο της σταγόνας θα τελειώσει πολύ σύντομα". Αυτό τονίζει ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και σημειώνει ότι "η κυβέρνηση είναι απόλυτα ταυτισμένη με τις ανάγκες του λαού".
Ως προς τις πιέσεις που ασκούνται από μέρος της πλευράς των δανειστών, ο κ. Κορωνάκης επισημαίνει ότι "σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να βγει έξω από τις δύο αρχές με βάση τις οποίες καταλήξαμε στην συμφωνία της 20ης Φλεβάρη: Δηλαδή η Ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης ακόμα και αν διαφωνεί με αυτούς, και οι εταίροι θα σεβαστούν την εντολή του ελληνικού λαού για τερματισμό της λιτότητας". Σημειώνει στο ίδιο πλαίσιο ότι είναι προς το συμφέρον όλων να καταλήξουμε άμεσα σε συμφωνία σεβόμενοι το παραπάνω πλαίσιο "και να μην αφήσουμε τους φανατικούς της λιτότητας να αμφισβητήσουν τη δημοκρατία στην Ελλάδα, άρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη".
Ο κ. Κορωνάκης τονίζει ότι το βασικό περιεχόμενο της εντολής ήταν λύση εντός ευρώ, χωρίς λιτότητα για να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, υπογραμμίζει ότι "αυτή η κυβέρνηση θα σεβαστεί τον ελληνικό λαό και εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο που της ανατέθηκε", για να συμπληρώσει πως "αν σε οποιαδήποτε περίπτωση βρεθεί εκτός των ορίων της εντολής και καλεστεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις θα ερωτηθεί ξανά ο λαός". "Αν όμως", συνεχίζει, η συμφωνία είναι εντός των ορίων της εντολής - όπως πιστεύουμε και διεκδικούμε - δεν θα χρειαστεί τίποτα πέρα από την ψήφο της Βουλής".
Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύθηκε μέχρι σήμερα έχοντας πάντα έντονο διάλογο στο εσωτερικό του και πως αυτή η συνθήκη δεν τον εμπόδισε να καταλήγει δημοκρατικά και να προχωρά ανταποκρινόμενος στις ανάγκες της κοινωνίας.
Παράλληλα, εκτιμά ότι όσο η κυβέρνηση θα καταφέρνει λύσεις υπερασπιζόμενη τις ανάγκες τους λαού και το μέλλον της χώρας, "είναι προφανές, ότι θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις στα κόμματα του μνημονίου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ".
Η συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσου Κορωνάκη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Νίκο Λιονάκη:
Ερ: Καταγράφηκαν διαφωνίες στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΓ και του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι είναι οι βασικοί προβληματισμοί;
Απ: Η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων στο εσωτερικό μας δεν νομίζω πως εκπλήσσει κανέναν. Ας μην το αντιμετωπίζουμε κάθε φορά λες κι ανακαλύπτουμε την Αμερική. Ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύθηκε μέχρι σήμερα έχοντας πάντα έντονο διάλογο στο εσωτερικό του. Αυτή η συνθήκη δεν μας εμπόδισε να καταλήγουμε δημοκρατικά και να προχωράμε ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες της κοινωνίας. Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο είναι λογικό να υπάρχουν έντονες συζητήσεις για την τακτική μας, αλλά και ερωτηματικά σε σχέση με τα όρια ενός έντιμου συμβιβασμού που θα αντιστοιχείται με το πολιτικό μας σχέδιο, το οποίο είναι σαφές για τον τερματισμό της λιτότητας, υπερασπίζεται τη μεροληψία υπέρ όσων πλήρωσαν βαρύ το τίμημα της κρίσης και των μνημονίων, δίνει ταυτόχρονα προοπτική ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης στην χώρα.
Ερ: Με ποια διαδικασία θα κληθεί το κόμμα να τοποθετηθεί επί μιας συμφωνίας με τους εταίρους; Θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή; Θα συγκληθεί συνέδριο;
Απ: Μέχρι σήμερα για να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συζητάει συντεταγμένα, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε την πλήρη ενημέρωση στα όργανα του κόμματος σε πολλές συνεδριάσεις με την συμμετοχή είτε του προέδρου, είτε στελεχών του κόμματος που συμμετέχουν στην κυβέρνηση από θέσεις ευθύνης. Από εκεί και πέρα πλησιάζει η ώρα για μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πάρει κρίσιμες αποφάσεις και σε κάθε περίπτωση θα γίνει πριν υπάρξουν οριστικές εξελίξεις στο ζήτημα της συμφωνίας για να συζητήσουμε αναλυτικά και με νηφαλιότητα.
Ερ: Όσο κορυφώνεται η διαπραγμάτευση και γίνεται ακόμα πιο ασφυκτικό το χρηματοδοτικό πλαίσιο, εντείνονται και οι πιέσεις των δανειστών. Εκτιμάτε ότι πρόκειται για τακτική; Μπορεί στο τέλος η κυβέρνηση να επιβάλει τις θέσεις της για μια έντιμη και αμοιβαία επωφελή συμφωνία;
Απ: Νομίζω, πως σε κάθε διαπραγμάτευση όταν φτάνει προς το τέλος η κάθε πλευρά προσπαθεί να πάρει όσα παραπάνω μπορεί. Εμείς δεν διαπραγματευόμαστε ούτε ως κορλεόνε με εκβιασμούς και απειλές, ούτε ως παίχτες του πόκερ. Προκύπτει ένα σοβαρό ζήτημα λειτουργίας της ίδιας της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, αν τα εργαλεία που φτιάχτηκαν για να βοηθούν τη λειτουργία χρησιμοποιούνται ως όπλα κατά λαών και κυβερνήσεων.
Αυτό το αντιλαμβάνονται και πολλοί από τους συνομιλητές μας και είναι λάθος να αντιμετωπίζουμε την πλευρά των δανειστών ως ένα απολύτως ενιαίο μπλοκ με κοινό σχέδιο.
Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να βγει έξω από τις δύο αρχές με βάση τις οποίες καταλήξαμε στην συμφωνία της 20ης Φλεβάρη: Δηλαδή η Ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της ευρωζώνης ακόμα και αν διαφωνεί με αυτούς, και οι εταίροι θα σεβαστούν την εντολή του ελληνικού λαού για τερματισμό της λιτότητας.
Νομίζω πως είναι προς το συμφέρον όλων να καταλήξουμε άμεσα σε συμφωνία σεβόμενοι το παραπάνω πλαίσιο και να μην αφήσουμε τους φανατικούς της λιτότητας να αμφισβητήσουν τη δημοκρατία στην Ελλάδα, άρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ερ: Τι πρέπει να περιλαμβάνει μια τέτοια συμφωνία προκειμένου να μην αποκλίνει από το πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έλαβε η κυβέρνηση στις εκλογές της 25ης Γενάρη;
Απ: Το βασικό περιεχόμενο της εντολής ήταν λύση εντός ευρώ, χωρίς λιτότητα για να βγει η χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Με βάση αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ή αυξήσεις φόρων που θα μεταφέρουν πάλι το βάρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Δεν γίνεται να μην επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις και την σταδιακή έστω αύξηση του κατώτατου μισθού την στιγμή που ο ιδιωτικός τομέας μετατρέπεται σε ζούγκλα με τον έναν στους τρεις εργαζόμενους σ' αυτόν να πληρώνονται μέχρι 300Euro καθαρά. Δεν μπορεί να μην αμφισβητήσουμε το πυρήνα της λιτότητας διασφαλίζοντας χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Είναι λογικό μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο να κάνουμε και υποχωρήσεις βρίσκοντας όμως ταυτόχρονα και μια λύση βιώσιμη για τα επόμενα χρόνια, απελευθερώνοντας την χώρα από την θηλιά του χρέους και στρέφοντας αυτά τα χρήματα στον τομέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και νέο πλούτο που θα αναδιανεμηθεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.
Έχουμε φτάσει στη φάση που θα πρέπει να υπάρξει συνολική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος εντός της ευρωζώνης κι όχι συμφωνίες που θα αντιμετωπίζουν το ζήτημα ρευστότητας μήνα - μήνα. Το μαρτύριο της σταγόνας θα τελειώσει πολυ σύντομα.
Ερ: Η επιδιωκόμενη συμφωνία προφανώς θα περιλαμβάνει κάποιους συμβιβασμούς και από την πλευρά της κυβέρνησης. Εκτιμάτε ότι συνολικά τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος έχουν την πολιτική "αντοχή" να τη στηρίξουν;
Απ: Πιστεύω, πως η κυβέρνηση θα καταλήξει σε συμφωνία μόνο στο πλαίσιο μια βιώσιμης συνολικής λύσης εντός της εντολής που έχει λάβει. Δεν εκτιμώ, πως η κυβέρνηση επιδιώκει κάτι διαφορετικό. Είναι απόλυτα ταυτισμένη με τις ανάγκες του λαού. Αν είναι πράγματι έτσι η όποια συμφωνία είμαι σίγουρος, ότι θα εγκριθεί από τα συλλογικά μας όργανα και θα ψηφιστεί στη Βουλή.
Ερ: Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους θα τεθεί σε δημοψήφισμα;
Απ: Δεν χρειάζεται να δραματοποιούμε τα αυτονόητα. Όσο και αν μας έχουν μάθει τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις να μην τηρούν τίποτα από όσα λένε προεκλογικά εμείς θα πρωτοτυπήσουμε. Αυτό που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή είναι, ότι αυτή η κυβέρνηση θα σεβαστεί τον ελληνικό λαό και εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο που της ανατέθηκε. Αν σε οποιαδήποτε περίπτωση βρεθεί εκτός των ορίων της εντολής και καλεστεί να πάρει κρίσιμες αποφάσεις θα ερωτηθεί ξανά ο λαός. Αν όμως η συμφωνία είναι εντός των ορίων της εντολής - όπως πιστεύουμε και διεκδικούμε -δεν θα χρειαστεί τίποτα πέρα από την ψήφο της Βουλής.
Ερ: Σε αυτό το σημείο της διαπραγμάτευσης θα βοηθούσε την κυβέρνηση μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών;
Απ: Οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν από την πρώτη στιγμή και θα συνεχίσουν να έχουν όποτε το ζητήσουν την πλήρη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Από εκεί και πέρα είναι γνωστές οι απόψεις όλων και θεωρούμε δεδομένο, πως αν είχαμε ξανά μια κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα είχαμε ήδη ακούσει το "ουδείς αναμάρτητος" και θα ήταν ήδη σε εφαρμογή σκληρά μέτρα λιτότητας ακόμα χειρότερα και από το μέιλ Χαρδούβελη. Σε αυτό το σημείο της διαπραγμάτευσης αυτό που πραγματικά θα βοηθούσε την κυβέρνηση θα ήταν η δημόσια έκφραση της λαϊκής στήριξης στις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, αλλά και η στήριξη των ευρωπαϊκών λαών σε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε στις 25 Γενάρη για τον τερματισμό της λιτότητας και την υπεράσπιση της δημοκρατίας.
Ερ: Υπάρχει μια εικόνα διαφωνιών στο εσωτερικό της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ως προς το εάν θα στηρίξουν στη Βουλή τη συνολική συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση. Εκτιμάτε ότι οι εξελίξεις μπορεί να επιφέρουν αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού;
Απ: Υπάρχουν στο εσωτερικό της χώρας αμετανόητοι. Οι αμετανόητοι των Μνημονίων, που αρνούνται να αποδεχθούν το εκλογικό αποτέλεσμα και κάνουν τα πάντα για να εκπληρωθεί ο ευσεβής τους πόθος, η σύντομη αριστερή παρένθεση. 'Αλλωστε είχαν ναρκοθετήσει με τις αποφάσεις τους το πεδίο της χώρας. Βέβαια δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, ούτε η χώρα θα πέσει στα βράχια, ούτε η κυβέρνηση θα χάσει τη λαϊκή υποστήριξη. Η στάση τους όμως αποδεικνύει το ρόλο τους όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπερασπίστηκαν ποτέ τα συμφέροντα της χώρας και του λαού, αντίθετα ταυτίστηκαν με τις πιο ακραίες απαιτήσεις των πιο συντηρητικών από τους συνομιλητές μας. Πληγώνει το πολιτικό τους γόητρο, ότι ακόμα και οι συνομιλητές μας, αλλά και στο εσωτερικό των κομμάτων τους αναγνωρίζεται, ότι για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται. Είναι προφανές, ότι θα υπάρξουν σοβαρές αναταράξεις στα κόμματα του μνημονίου, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όσο η κυβέρνηση θα καταφέρνει λύσεις υπερασπιζόμενη τις ανάγκες τους λαού και το μέλλον της χώρας. Είναι εσωτερικό τους θέμα, αλλά η ΝΔ έχει μπει στην περιδίνηση ενός αρχηγού που αρνείται να αποδεχθεί τη συντριπτική εκλογική ήττα και το ΠΑΣΟΚ στη μάχη της πολιτικής επιβίωσης. Πια αποδεικνύεται στην πράξη ποιοι ήταν εκείνοι που δήθεν πρότασσαν το πατριωτικό τους καθήκον. Αυτό θα το κουβαλάνε πάντα.
Ερ: Ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ., Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, προανήγγειλε ότι στην επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ προτίθεται να κάνει πρόταση για δημιουργία ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής βάσης σε νησί του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Είναι σύμφωνοι με αυτό η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ;
Απ: Δεν εκπροσωπώ την κυβέρνηση, αλλά το κόμμα. Η αντίθεση μας σε οποιαδήποτε σκέψη για δημιουργία νέας Νατοϊικής βάσης στο Αιγαίο είναι πλήρης. Δεν πιστεύω πως η κυβέρνηση μπορεί να υιοθετήσει μια τέτοια πρόταση όταν μάλιστα εφαρμόζει μια νέα πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για τα συμφέροντα της χώρας.