Με μία αναφορά στη μεγάλη πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Final 4 άνοιξε την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αν και είναι γνωστά τα... φιλοπαναθηναϊκά του αισθήματα.
“Στην Ευρώπη πάμε καλά, ο Ολυμπιακός πάει στον τελικό”, ήταν το χιουμοριστικό σχόλιο του πρωθυπουργού, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στην ομάδα του Ολυμπιακού, τονίζοντας πως “χαιρόμαστε ανεξάρτητα από την ομάδα που υποστηρίζουμε”.
Κατόπιν, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να φέρει μία διαφορετική αντίληψη σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση, που όπως υποστήριξε συντάχθηκε με τις πιο ακραίες δυνάμεις, φορτώνοντας τα βάρη της κρίσης στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, ενώ αντίθετα δεν προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που να βελτιώσουν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση νομοθετεί και διαπραγματεύεται μέσα σε ένα “πρωτοφανώς δυσμενές” περιβάλλον, και πορεύεται σε ένα “ναρκοθετημένο έδαφος”, ενώ υποστήριξε πως η κυβέρνησή του δεν παρέλαβε απλά “καμένη γη”, αλλά μία χώρα με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων ένα μήνα μετά τις εκλογές. Ξεκαθάρισε πάντως πως σήμερα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για μισθούς και συντάξεις.
Διεμήνυσε ακόμα πως αυτοί που περιμένουν πως όσο περνάει ο καιρός θα “ξεθωριάζουν” οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης “καλά θα κάνουν να το ξεχάσουν”, και ξεκαθάρισε πως η συμφωνία με τους δανειστές πρέπει να κλείσει, αλλά πρέπει και να είναι αμοιβαία επωφελής.
Ανέφερε εξάλλου πως παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει ούτε ευρώ από το πρόγραμμα διάσωσης από τον Αύγουστο του 2014, η χώρα μας έχει πληρώσει δόσεις 17 δισ. ευρώ στους δανειστές.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να διαπραγματεύεται για μια έντιμη και βιώσιμη κοινωνικά και οικονομικά συμφωνία με τους εταίρους, που θα ανοίγει αναπτυξιακή προοπτική για την χώρα. Αυτό, όπως σημείωσε, προϋποθέτει τα εξής 4 σημεία:
1)Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα ως στόχους, για φέτος και το 2016, για να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
2) Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα δηλαδή που θα εντείνουν την ανισότητα.
3) Την αναγκαία αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στον φαύλο κύκλο της τελευταίας 5ετίας όπου η χώρα αναγκάζεται να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα παλιά.
4) Ένα ισχυρό πακέτο-πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων.
Υπογράμμισε ότι σε αυτή τη φάση φαίνεται πως έχει βρεθεί κοινό έδαφος με τους θεσμούς σε μια σειρά από ζητήματα και αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συμφωνία, αν και επεσήμανε ότι παραμένουν ανοικτά θέματα.