Σε διπλό ταμπλό συνεχίζει να εξελίσσεται η σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, με την ομάδα πολιτικής διαπραγμάτευσης να έχει θέσει επί τάπητος όλα τα ζητήματα μπροστά στην αδιάλλακτη στάση και τις κόκκινες γραμμές των δανειστών, την ώρα που «στρατηγοί» στο Μέγαρο Μαξίμου χαρτογραφούν τις αντιδράσεις των στελεχών των κοινοβουλευτικών ομάδων της κυβέρνησης.
Ενώ η ψυχοφθόρα διαπραγμάτευση συνεχίζεται μετ' εμποδίων, στο κυβερνητικό επιτελείο έχει διαφανεί ότι θα υποχρεωθούν σε ορισμένες εκπτώσεις από τις προγραμματικές δεσμεύσεις και το προεκλογικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το εύρος των οποίων ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί. Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύουν ότι οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης παραμένουν και ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής να χαρακτηρίζει την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «συμπαγέστατη», ωστόσο καθημερινά φαίνεται ότι οι «κόκκινες γραμμές» της έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με τις αντίστοιχες των δανειστών. Τελευταίο παράδειγμα το φλέγον ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και του ανοίγματος του Ασφαλιστικού, τα οποία αποτελούν casus belli για το ΔΝΤ που απειλεί με αποχώρηση από το πρόγραμμα διάσωσης.
Οι φόβοι για υπαναχωρήσεις από καίριες θέσεις του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το Ασφαλιστικό, έχουν κατεβάσει υπό το μηδέν το θερμόμετρο στις τάξεις των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι ζυμώσεις μεταξύ των βουλευτών είναι καθημερινές και συνεχείς. Οι περισσότεροι από αυτούς τηρούν στάση αναμονής για να δουν αφενός την έκβαση της διαπραγμάτευσης και τις ενδεχόμενες μεταρρυθμίσεις και μέτρα που θα τη συνοδεύουν, ενώ παράλληλα ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο μία ενδεχόμενη συμφωνία θα έρθει στη Βουλή.
Στην αντίπερα όχθη, οι φωνές που ζητούν ρήξη έναντι του «έντιμου συμβιβασμού για μία συνολική λύση» όπως την αποκαλεί το κυβερνητικό επιτελείο, αυξάνονται υπό το φόβο ενός «επώδυνου» συμβιβασμού. Προβληματισμό προκαλεί μάλιστα στο Μαξίμου ότι οι «προειδοποιητικές βολές» δεν προέρχονται μόνο από την Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεδομένων των λεπτών ισορροπιών μεταξύ των κόκκινων γραμμών και της υπαναχώρησης, μοιάζει σε πολλές περιπτώσεις η πιο. διαχειρίσιμη.
Παράλληλα, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου έχουν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα, ώστε να διαπιστωθούν τυχόν «ύποπτοι» για. παραφωνίες όταν έρθει το πολυνομοσχέδιο με τα «συνοδευτικά» της συμφωνίας προς ψήφιση στη Βουλή. Ενεργό ρόλο έχουν αναλάβει δύο εκ των στενών συνεργατών του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται τόσο για τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσο Κορωνάκη, όσο και για την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγγου.
Οι πρώτες πάντως προειδοποιητικές βολές που έχουν καταγραφεί ήταν γένους θηλυκού και προήλθαν από τις Ευαγγελία Αμανατίδου και Ραχήλ Μακρή, οι οποίες σημείωσαν ότι εάν η συμφωνία περιέχει υφεσιακά μέτρα όπως μειώσεις σε συντάξεις και αλλαγές στο εργασιακό status quo θα καταψηφίσουν στη Βουλή.
Επιφυλάξεις είχε εκφράσει και ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας και υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα με συνέντευξή του στην Καθημερινή έστειλε νέο τελεσίγραφο στο Μαξίμου, ζητώντας εάν δεν μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της να παραδώσει τη σκυτάλη.
Στην ίδια σκληρή γραμμή βρίσκεται και ο στενός συνεργάτης του Παναγιώτη Λαφαζάνη και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος, ο οποίος μέσα στην εβδομάδα πρόκρινε τη λύση της στάσης πληρωμών προς τους δανειστές εφόσον αυτοί συνεχίσουν να ζητούν εν πολλοίς την πλήρη υποταγή της χώρας στις αιτιάσεις των δανειστών για ατέρμονη ύφεση και περικοπές.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την προσθήκη της παραμέτρου της προσφυγής στις κάλπες ή του δημοψηφίσματος βρίσκεται και ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος τονίζει ότι «οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμα μας διαφορετικά θα υπάρξουν αντιδράσεις. Αν δεν είναι συμβατή να καταφύγουμε στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού».
Πάντως, θρυαλλίδα εξελίξεων για τη στάση που θα τηρήσει η Αριστερή Πλατφόρμα μπροστά σε μία συμφωνία που δεν θα τηρεί στο ακέραιο τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης αναμένεται να αποτελέσει η τελική στάση που θα τηρήσει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ πολλά στελέχη της είναι σε αναμμένα κάρβουνα για μετωπική σύγκρουση.
Αντίστοιχα κρίσιμη, λόγω και του θεσμικού της ρόλου θεωρείται και η στάση που θα τηρήσει η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία στη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είχε ταχθεί αναφανδόν ενάντια σε αυτήν. Η στάση της κας Κωνσταντοπούλου και η μοναχική γραμμή που φαίνεται να χαράσσει από την πρώτη ημέρα ανάληψης του τρίτου πολιτειακού θεσμού έχει προκαλέσει μόνιμο πονοκέφαλο στο Μαξίμου και σίγουρα αποτελεί ένα από τα μεγάλα ερωτηματικά, δεδομένου ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο τυχόν συμφωνία να είναι πολύ. επαχθέστερη και πιο συγκεκριμένη ως προς τα μέτρα από αυτή της 20ης Φεβρουαρίου.
Την ίδια ώρα σε μόνιμο εκφραστή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έχει αναχθεί ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος με τις καθημερινές δηλώσεις του για σπάσιμο των κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης από την αδιαλλαξία των δανειστών και την επιμονή του στη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη συμφωνία θεωρείται «επίφοβος» στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι φόβοι για διαφοροποιήσεις ωστόσο δεν επικεντρώνονται μονάχα στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στάση αναμονής και αποστάσεις φαίνεται να τηρούν και βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από μία συμφωνία που θα έχει μετατοπίσει τρόπον τινά τις κόκκινες γραμμές που είχαν τεθεί από την 26η Ιανουαρίου. Η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά σημείωσε ότι η ψήφος της δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αναφερόμενη στο περιεχόμενο της συμφωνίας, ενώ η Σταυρούλα Ξουλίδου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που κληθεί να ψηφίσει νέα μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα.
Μπροστά στο ενδεχόμενο διαφοροποιήσεων ο σκληρός εκφραστής του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Φίλης έχει αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο ακόμα και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, δεδομένης και της αδιαμφισβήτητης αποδοχής που απολαμβάνει ο πρωθυπουργός σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. «Μας έλεγαν ότι οι εκλογές θα διαλύσουν την οικονομία. Δεν έγινε. Τώρα λένε ξανά το ίδιο. Κάποιοι έχουν λόγο να τις φοβούνται. Εμείς δεν φοβόμαστε τις εκλογές» είχε τονίσει πριν από δύο εβδομάδες ο γνήσιος εκφραστής του πρωθυπουργού στη Βουλή. Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να απαντήσει τόσο στους επικριτές της κυβέρνησης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, όσο και να στείλει ένα σαφές μήνυμα στο εσωτερικό των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, ότι ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του σε περίπτωση που τυχόν διαρροές ρίξουν την κυβέρνηση.