Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο το δημόσιο σύστημα υγείας, εξαντλώντας όχι τα περιθώρια του πλεονάσματος, αλλά του υστερήματος της οικονομίας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Παράλληλα, επεσήμανε ότι μέσα στον Μάιο, αφού ολοκληρωθούν οι επαφές και οι επισκέψεις του στα νοσοκομεία όλης της χώρας, θα έχει μια εικόνα των πραγματικών προβλημάτων και θα προχωρήσει στην επίλυσή τους με στοχευμένες προσλήψεις, ενώ για τοθέμα των δεδουλευμένων για τις εφημερίες είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να πληρώνονται σε πραγματικό χρόνο.
“Παραλάβαμε μία κατάσταση τραγική. Πέντε χρόνια το σύστημα βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Θα σας πω μόνο δύο παραδείγματα, για να γίνει κατανοητό τι προϋπολογισμούς διαχειριζόμαστε εμείς, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ΕΟΠΥΥ έπρεπε με βάση τους νόμους του μνημονίου να είχε πάρει 1,1 δισ. από τον προϋπολογισμό του '15, και του δόθηκαν 525 εκατομμύρια στον προϋπολογισμό. Τα νοσοκομεία το '14 δαπάνησαν 1,620 εκατ., η πρόβλεψη για το '15 είναι 1,380 εκατ., στον προϋπολογισμό εγγράψαμε 800 εκατομμύρια. Υπάρχουν κύμβαλα αλαλάζοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ψήφισαν αυτούς τους προϋπολογισμούς και κλαυθμυρίζουν υποκριτικά για το δημόσιο σύστημα υγείας, αυτοί που συνετέλεσαν στην πλήρη κατεδάφισή του. Ωστόσο η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το στηρίξει με κάθε τρόπο, εξαντλώντας όχι τα περιθώρια του πλεονάσματος, αλλά του υστερήματος της οικονομίας”, ανέφερε ο υπουργός, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της δημόσιας υγείας.
Στην ερώτηση πώς θα λυθεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης που καθιστά προβληματική τη λειτουργία των νοσοκομείων όλης της χώρας, απάντησε: “Όπως ξέρετε, πριν από λίγες ημέρες επισκέφτηκε το υπουργείο Υγείας ο πρωθυπουργός. Αυτό σηματοδοτεί μια συγκεκριμένη επιλογή να στηριχθεί καταρχάς στα πόδια του το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ένα σύστημα που πραγματικά βρίσκεται σε κατάρρευση. Μέχρι να στελεχώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας με τις 4.500 μονίμων και άλλες 2000 επικουρικού προσωπικού που θα προσπαθήσουμε να προσλάβουμε, θα αρχίσουμε να ανατάσσουμε το σύστημα. Θα ξεκινήσουμε από την επείγουσα ιατρική και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να το οργανώσουμε σε μια νέα βάση. Εμείς είπαμε, και το είπε ο πρωθυπουργός, πρώτα θα δημιουργήσουμε το αίσθημα της κοινωνικής άμυνας σε ευαίσθητες περιοχές της πατρίδας όπως είναι το Αιγαίο -που είναι πλήρως εγκαταλειμμένο και αισθάνονται οι πολίτες σε αυτές τις περιοχές ότι δεν υπάρχει ισοπολιτεία σ' αυτόν τον τόπο- η Θράκη, η Δυτική Μακεδονία και η Ηγουμενίτσα. Τα νοσοκομεία θα στελεχωθούν με στοχευμένες προσλήψεις, γι' αυτό κάνουμε αυτόν τον κύκλο των επαφών. Πήγαμε στην Ήπειρο, καλέσαμε όλους τους φορείς, δεν αποκλείστηκε κανείς, δεν ακούστηκε καμία διαμαρτυρία, όλα τα πολιτικά κόμματα, όλους τους θεσμούς της περιοχής, το ίδιο κάναμε στην Κρήτη, στη Θράκη, το ίδιο στη Θεσσαλονίκη, το ίδιο τη Δευτέρα το πρωί στην Κοζάνη, το ίδιο τη Δευτέρα το απόγευμα στη Λάρισα. Ο κύκλος επαφών θα ολοκληρωθεί μέσα στον Μάιο για να έχουμε μία εικόνα των πραγματικών προβλημάτων και των αναγκών στοχευμένων προσλήψεων για να απαντήσουμε ακριβώς εκεί που πονάει το σύστημα”.
Στην ερώτηση αν θα αλλάξει το σύστημα πληρωμής των εφημεριών των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε: “Τρία χρόνια έχουν να πληρωθούν οι εφημερίες στα νοσοκομεία, για το '12, το '13 και το '14. Αυτό γινόταν για να παρουσιαστεί πλεόνασμα. Με βάση την προσπάθεια που έκανε η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Οικονομικών, λύσαμε τα νομικά προβλήματα, βρήκαμε τα χρήματα, τροποποιήσαμε τους προϋπολογισμούς και σήμερα είμαστε έτοιμοι, στις 27 Απριλίου, να πληρωθούν όλες αυτές οι εφημερίες και μέσα στον Μάιο θα γίνουν οι προσπάθειες για να μπορέσουμε να πληρώσουμε εφημερίες σε πραγματικό χρόνο. Θέλουμε όλα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων μέσα σε λίγο χρόνο να τα έχουμε πληρώσει. Προσπαθούμε να βρούμε τρόπους που να ανταποκρίνονται στον πραγματικό χρόνο. Πρέπει οι άνθρωποι που δουλεύουν να πληρώνονται, δεν μπορούν να πληρώνονται μετά από ένα και από δύο χρόνια. Δεν μπορείς να απαιτείς από έναν άνθρωπο που δουλεύει να τον πληρώνεις όποτε εσύ θέλεις. Κι όταν το απαιτείς αυτό απ΄ τον ιδιώτη πολύ περισσότερο πρέπει να είναι συνεπές το κράτος”.
Τέλος, αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τη συσχέτισή της με τα αποθεματικά των νοσοκομείων, χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και του αρχηγού της, λέγονταςότι “πιάστηκαν αδιάβαστοι”, καθώς δεν υπάρχει καμία δική του ρητή εντολή να μεταβιβαστούν τα αποθεματικά των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος. “Πρώτα, θέλω να πω το εξής: πήγα χτες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και μου είπαν άνθρωποι που είχαν διορίσει οι ίδιοι, το 2012, ότι κούρεψαν από τα 11 εκατομμύρια τα 6,5. Κούρεψαν τα αποθεματικά του Νοσοκομείου, κούρεψαν τα Ιδρύματα Χρονίων Παθήσεων και έρχονται τώρα να εκδηλώσουν ευαισθητοποίηση για τα νοσοκομεία. Θέλω να σας πω, ότι σε κανένα νοσοκομείο μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί ότι έχει δοθεί καμία τέτοια εντολή, παρά την προσπάθεια που κάνουν και οι δημοσιογράφοι να μάθουν. Διότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει μία τέτοια εξαίρεση και τα χρήματα που έχουν τα νοσοκομεία είναι αναγκαία για τις τρέχουσες ανάγκες τους. Άρα λοιπόν επί της ουσίας εξαιρούνται”.