Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατατέθηκε νομοσχέδιο από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο με το οποίο βάζει τέλος στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης.
Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "Τα Νέα", στο σχέδιο νόμου που πήγε στη Βουλή ύστερα από δημόσια διαβούλευση, εκτός της απαγόρευσης της επιστράτευσης, προβλέπεται και η άμεση επαναφορά δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, η επανασύσταση κλάδων που έχουν καταργηθεί και η τοποθέτηση επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στο Δημόσιο, διαδικασία που είχε παγώσει λόγω Μνημονίου.
Η απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης απεργών αποτελεί το πρώτο άρθρο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, με τίτλο "Εκδημοκρατισμός της Διοίκησης – Καταπολέμηση της Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις".
Στο νομοσχέδιο καθίσταται σαφές ότι η πολιτική επιστράτευση και η επίταξη θα γίνονται μόνο σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών άμυνας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης που προκλήθηκε από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, αλλά σε καμία περίπτωση για την αντιμετώπιση απεργίας.
Αυτός ο διαχωρισμός αποτελούσε πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι το μέτρο χρησιμοποιείτο καταχρηστικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου που έχει πάει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η τελική απόφαση για επιστράτευση θα ανήκει στον πρωθυπουργό, ο οποίος θα μπορεί, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου υπουργού, να εξουσιοδοτεί υπουργούς και περιφερειάρχες να προβαίνουν σε επίταξη υπηρεσιών.