Financial Times: Μη νομίζετε ότι ο Τσίπρας θα κάνει kolotoumba…

Οι εταίροι της Ελλάδας εκτιμούν πως για τον Αλέξη Τσίπρα υπάρχει ένας και μόνο δρόμος: βλέποντας τα λεφτά για μισθούς και συντάξεις να τελειώνουν, θα αναγκαστεί να υποχωρήσει και “να κυβερνήσει ως δεξιός, ή τουλάχιστον πολύ λιγότερο σαν αριστερός”, επισημαίνει σε άρθρο του στους Financial Times ο Τόνι Μπάρμπερ, ο οποίος προειδοποιεί όμως ότι αυτή η εκτίμηση των εταίρων κάθε άλλο παρά ασφαλής είναι.

Σύμφωνα με το επιχείρημα των εταίρων, όπως το περιγράφει ο Μπάρμπερ, ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να διαπραγματευθεί καλοπροαίρετα με τους δανειστές, δεν θα χάσει άλλο χρόνο με “εμπρηστικές αντικαπιταλιστικές χειρονομίες”, θα δώσει αξιόπιστες υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική πειθαρχία, τις οποίες θα εφαρμόσει, και αν χρειαστεί θα έρθει σε σύγκρουση με τους ακραίους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ, που θα διαφωνήσουν με αυτές τις υποχωρήσεις.

Ωστόσο, σχολιάζει ο Μπάρμπερ, από την οπτική γωνία της Αθήνας φαίνεται αμφίβολο αν αυτή η “kolotoumba”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, πράγματι θα γίνει από την ελληνική πλευρά. Οι πρώτοι νόμοι που έχει περάσει από τη Βουλή η κυβέρνηση, καθώς και οι επιτροπές της Βουλής για τις πολεμικές επανορθώσεις, το λογιστικό έλεγχο του χρέους και το πώς μπήκε η Ελλάδα στα μνημόνια, δείχνουν πως “ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και άπειρος στην εξουσία, παλεύει σκληρά για να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα από την αριστερή πλατφόρμα με την οποία εξελέγη”.

Ο αρθρογράφος αναγνωρίζει πάντως στον Αλέξη Τσίπρα πως έχει επιδείξει πραγματισμό, “ακόμα και ωμό πολιτικό ρεαλισμό”, επιλέγοντας ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας έναν επί χρόνια βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας κινήσεις προσέγγισης προς τους καραμανλικούς, εμφανιζόμενος μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αν και άθεος, αλλά και προσέχοντας να μη δυσαρεστήσει την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

“Ο κ. Τσίπρας δείχνει, λοιπόν, να είναι ένας ευέλικτος πολιτικός που, αν το επέλεγε, θα μπορούσε να κάνει μία kolotoumba και να εγκαταλείψει τους σκληροπυρηνικούς του ΣΥΡΙΖΑ. Μία διαφορετική ερμηνεία είναι ότι προετοιμάζει το έδαφος, σε περίπτωση χρεοκοπίας, για μία έκκληση προς όλες τις πατριωτικές δυνάμεις να τον στηρίξουν”, αναφέρει ο Μπάρμπερ, και καταλήγει: “Είναι μόνο θέμα ημερών να μάθουμε την αλήθεια”.