Δεκτή από τον Ολομέλεια της Βουλής έγινε η πρόταση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπαγωγή στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο θέμα που σχετίζεται με την εφαρμογή και την υλοποίηση των μνημονίων.
Η πρόταση υπερψηφίστηκε με 156 ψήφους ενώ στη Βουλή ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.
Όχι" στην πρόταση ψήφισαν 72 βουλευτές (της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ). "Παρών" δήλωσαν 22 βουλευτές (από το Ποτάμι και το ΚΚΕ).
Η ΧΑ απουσίασε από την ψηφοφορία, παρότι ο γραμματέας του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, δήλωσε νωρίτερα, κατά την ομιλία του, ότι το κόμμα του καταψηφίζει την σύσταση της Εξεταστικής. Ψήφισαν συνολικά 250 βουλευτές.
Να σημειωθεί ότι η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, πρότεινε να διαρκέσει η Επιτροπή τουλάχιστον ένα εξάμηνο, έως τις 6 Οκτωβρίου 2015.
Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν είναι χώρα υποτελής
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά:
"Η Ελλάδα κύριε Σαμαρά, δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε κι εσείς πως έχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική - και είναι χώρα κυρίαρχη που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της εταίροι και δανειστές" απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Πρωθυπουργός.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, τόνισε πως η πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, δεν αποσκοπεί στην ποινικοποίηση των νεοφιλελεύθερων ιδεών που διέπνεαν τα Μνημόνια, αλλά να διερευνήσει "εάν πέρα από την υλοποίηση μιας κακής, εμμονικής και ιδεολογικής επιλογής, εκτελέστηκαν πράξεις που είχαν άλλα, μη ιδεολογικά κίνητρα".
Τέτοιες πράξεις προτείνεται να ανιχνευθούν στη διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος, στην απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να προχωρήσει στη αύξηση του χρόνου για τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες, (για την οποία είχαν καταθέσει επίκαιρες ερωτήσεις τότε, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς και η Βάσω Παπανδρέου), στην "αλλαγή μνημονιακής φρουράς στον φοβερό Νοέμβριο του 2011", στο πώς και με ποιες διαδικασίες στις Κάννες "ανατράπηκε Έλληνας Πρωθυπουργός μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας", στο τι έγινε με το περίφημο PSI όπου "ξαλάφρωσαν οι γερμανικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και τα φορτώθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα", στο πώς κρίθηκε η Αγροτική Τράπεζα ως ανεπίδεκτη σωτηρίας, στο πώς έγινε η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών "με προϋπόθεση την ανάληψη του κόστους απ' το Δημόσιο".
Σαμαράς: Η διερεύνηση να αφορά την περίοδο από το 1981
Την θέση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατέθεσε την πρόταση συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για να συγκαλύψει την πλήρη διάψευση των προσδοκιών του ελληνικού λαού, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στη Βουλή.
Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί διχαστικά στη χειρότερη στιγμή, την ώρα που δεν υπάρχει ρευστότητα, την ώρα που εναγωνίως αναζητούνται ενέσεις ρευστότητας από τα διαθέσιμα των ΔΕΚΟ και των περιφερειών και την ώρα που κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν πιστωτικό γεγονός.
Η διερεύνηση πρέπει να αφορά την περίοδο από το 1981 και να επεκταθεί και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Σαμαράς και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί τη χώρα είτε σε νέο μνημόνιο είτε σε μοιραίο ατύχημα. Προειδοποίησε επίσης ότι κατηγορητήριο θα υπάρξει αλλά για όσους παίζουν με την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Οι τέσσερις περίοδοι που θα διερευνήσει η Εξεταστική Επιτροπή
Όπως έχει γίνει γνωστό, η Εξεταστική θα διερευνήσει ουσιαστικά τέσσερις χρονικές περιόδους, από τις οποίες συνάγονται και τα υπό εξέταση πολιτικά πρόσωπα.
Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010: Υπήρξε η περίοδος κατά την οποία η χώρα μπήκε στο καθεστώς του μνημονίου από την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία υπέγραψε και την πρώτη δανειακή σύμβαση.
Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011: Η κυβέρνηση Παπανδρέου υπογράφει και τη δεύτερη δανειακή σύμβαση
Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012: Επί Παπαδήμου πλέον, μετά τις Κάννες γίνεται το περίφημο PSI, το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Μάιος 2012: Η τελευταία περίοδος, η οποία φτάνει μέχρι και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αλέξη Τσίπρα, θα εξετάσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.