Ασφυκτικό pressing Σαμαρά σε κάθε υπουργό ξεχωριστά

Υπό το αυστηρό βλέμμα και την εποπτεία του Αντώνη Σαμαρά μπαίνουν όλοι οι υπουργοί. Το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρο στο υπουργικό. "Θα είμαι πλέον ελάχιστα στο Μαξίμου, και συχνά στα υπουργεία, θα είμαι ένας διαφορετικός πρωθυπουργός" είπε ο κ. Σαμαράς στο υπουργικό συμβούλιο φανερώνοντας τις προθέσεις του για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πλέον όλοι οι υπουργοί θα είναι υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού ο οποίος με αιφνιδιαστικές επισκέψεις θα ενημερώνεται επί τόπου για όλα τα ανοιχτά θέματα των υπουργείων και για την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων. "Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στόχος του κάθε υπουργείου και για αυτό υπάρχει η εποπτεία" είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου ότι η κυβέρνηση θα κριθεί από τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας και από την αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών και για αυτό τόνισε ότι από τα πρωτογενή πλεονάσματα το 70% θα κατευθύνεται σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί ενώ το υπόλοιπο 30% για το χρέος. Ζήτησε να πέσουν άμεσα χρήματα στην αγορά από τη δόση που αναμένεται στις 13 Δεκεμβρίου και  κάλεσε τους υπουργούς  να συντονιστούν με το ΓΛΚ ώστε να επιστραφούν σταδιακά τα 9,3 δις που οφείλονται στην αγορά.

"Τελειώσαμε με τις εκκρεμότητες στο εξωτερικό. Τώρα πρέπει να κερδίσουμε τους πολίτες", επεσήμανε με νόημα και πρόσθεσε: "Σας υπόσχομαι να είμαι κοντά σας, θα βάλετε στοχο-χρονοδιαγράμματα που θα τηρούνται, πήραμε από την Ευρώπη πιστοποιητικό καλής διακυβέρνησης που δύσκολα κερδίζεται και εύκολα χάνεται".

"Δεν θέλω να ακούσω θριαμβολογίες, πρέπει να κάνουμε σωστή διαχείριση των προβλημάτων. Δεν γίνεται να μιλάμε για επιτυχία  όταν είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα" είπε με νόημα στους υπουργούς, ενώ τόνισε: "Τώρα όλα έληξαν. Από το χθες αντλούμε συμπεράσματα. Θα διορθώσουμε τα όποια λάθη στη λειτουργία μας".

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η κυβέρνηση στο εξωτερικό είναι πλέον αξιόπιστη και σημείωσε ότι: "Δεν θα επιτραπεί  σε κανέναν να τραυματίσει την αξιοπιστία της Ελλάδας. Σας θέλω όλους αλληλέγγυους , μπετόν αρμέ, συντονισμένους. Συνεχίζουμε, πρέπει να τρέξουμε τα προαπαιτούμενα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, είναι δράσεις φιλικές προς την κοινωνία, και κάνουν καλό στην ανταγωνιστικότητα".

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα υπογραφεί μνημόνιο μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Χ. Σταικούρα και κάθε Υπουργού που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.