Για “περίσσεμα θράσους” κατηγορούν κυβερνητικές πηγές τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας ότι τα δύο κόμματα ασκούν κριτική σε μια νέα κυβέρνηση λίγων εβδομάδων για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, αντί να αναζητούν ευθύνες στον ίδιο τους τον εαυτό.
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως με τον τρόπο αυτό τα δύο κόμματα “αποκαλύπτουν επί της ουσίας το σχέδιο που είχαν εξυφάνει για την δημοσιονομική και πιστωτική ασφυξία της νέας κυβέρνησης, ποντάροντας σε μια 'αριστερή παρένθεση'”.
Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό της ΝΔ ότι μέχρι το Νοέμβριο τα πράγματα ήταν καλά για τα δημόσια οικονομικά, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως στους πρώτους 11 μήνες του 2014, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ήταν χαμηλότερα κατά 920 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ένα μήνα μετά, στο τέλος του 2014, η υστέρηση των καθαρών εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, έφτασε τα 3,5 δισ. ευρώ. Σε ένα μήνα, δηλαδή, η “μαύρη τρύπα” των εσόδων αυξήθηκε κατά 2,6 δισ. ευρώ, αναφέρουν, και εξηγούν: “Είναι αστείο να υποστηρίζει κανείς ότι αυτή η τρομακτική αύξηση οφείλεται στην πολιτική αβεβαιότητα – τι έχει να κάνει για παράδειγμα η αβεβαιότητα με την απώλεια 400 εκατ. από τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων; ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες στον ίδιο τους τον εαυτό για την κατάρρευση των εσόδων πριν ακόμα και από την προκήρυξη εκλογών”.
Όσον αφορά στο επιχείρημα της ΝΔ ότι τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2014 ήταν 2,6 δισ. ευρώ, εκτιμούν πως αυτό που αποκρύπτει η Νέα Δημοκρατία είναι ο τρόπος με τον οποίο το κατάφερε. “Αυτός δεν είναι άλλος από το δανεισμό!”, παρατηρούν, και διευκρινίζουν: “Συγκεκριμένα, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από το Μάρτιο του 2014 ξεκίνησε να δανείζεται από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, μέσω repos. Ο αρχικός στόχος που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές ήταν το ποσό από αυτά τα δάνεια να μην ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Το Νοέμβρη, όταν κατέθεσε και τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015, υποστήριζε ότι το ποσό θα κλείσει στα 5 δισ. ευρώ – όταν, μάλιστα, στα τέλη του Σεπτέμβρη, το ποσό των δανείων είχε ήδη ξεπεράσει τα 5,5 δισ. ευρώ. Στο τέλος του 2014, το ποσό των δανείων από τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έφτασε τα 8,6 δισ. ευρώ...
“Επειδή, λοιπόν, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, ο μοναδικός λόγος για τον οποίο άφησε κάποια χρήματα στο δημόσιο ταμείο η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η υπερβολική εκμετάλλευση των διαθέσιμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης”, υπογραμμίζουν οι κυβερνητικές πηγές, και καταλήγουν: “Η ελληνική κυβέρνηση με σταθερότητα και αποφασιστικότητα ξεπερνά όλα τα εμπόδια που της έχει κληροδοτήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, το επόμενο διάστημα, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές θα ενισχύσουν τα δημόσια έσοδα, ακυρώνοντας τους σχεδιασμούς ορισμένων που θέλουν να επιστρέψει η χώρα σε μνημόνια και εποπτεία.